ULTIMA ORĂ Traderii gigantului nuclear de stat al Franței, printre cei mai mari din Europa, intră pe piața românească de energie, înainte de liberalizarea cel puțin parțială de la primăvară

ULTIMA ORĂ Traderii gigantului nuclear de stat al Franței, printre cei mai mari din Europa, intră pe piața românească de energie, înainte de liberalizarea cel puțin parțială de la primăvară

Sursă foto: EDF Trading

scris 18 nov 2024

Divizia de trading de energie, gaze, țiței, GPL și certificate CO2 înregistrată la Londra a gigantului energetic francez de stat Electricite de France (EDF), cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu un portofoliu total de 73 de reactoare structurate în 27 de centrale, intră pe piața românească de electricitate.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

EDF Trading Limited așteaptă eliberarea licenței de funcționare de către autoritățile românești pentru a începe să opereze pe plan local prin tranzacții de cumpărare și vânzare de energie electrică, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. El avea 82 de ani. Mesajul Nadiei CITEȘTE ȘI Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a murit. El avea 82 de ani. Mesajul Nadiei

Compania, unul dintre cei mai mari traderi de energie din Europa, a înregistrat în 2023, la nivel global, venituri nete din trading de peste 3,1 miliarde euro, la jumătate față de cele de mai mult de 6 miliarde de euro din 2022, anul crizei energetice europene ce a început după pandemia COVID-19, și s-a agravat dramatic în urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

În toamna lui 2021, când tensiunile pe piața europeană se intensificau, traderii de curent electric ai EDF au pierdut aproape jumătate de miliard de euro prin mai multe deal-uri, considerate ulterior excesiv de riscante și care au dus și la demiteri și procese în instanță.

FOTO&VIDEO Umbrărescu a primit ajutor din Bosnia și pregătește forajul la „tunelurile pentru urși” CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Umbrărescu a primit ajutor din Bosnia și pregătește forajul la „tunelurile pentru urși”

Intrarea EDF Trading pe piața românească vine în avanpremiera a ceea ce ar trebui să însemne o liberalizare cel puțin parțială a acesteia de la 1 aprilie 2025, prin eliminarea prețurilor finale plafonate la consumatori și a cotațiilor reglementate angro.

Liberalizarea ar trebui să includă și eliminarea supraimpozitării producătorilor (deja declarată neconstituțională) și a traderilor (atacată și ea la CCR și CJUE).

Human Rights Watch: Reconstrucția în Fâșia Gaza va dura decenii și va costa zeci de milioane de dolari. Strămutarea forțată a 90% din locuitori echivalează cu crime de război. CITEȘTE ȘI Human Rights Watch: Reconstrucția în Fâșia Gaza va dura decenii și va costa zeci de milioane de dolari. Strămutarea forțată a 90% din locuitori echivalează cu crime de război.

Conglomeratul-mamă EDF a preluat anul acesta operațiunile legate de turbine cu abur pentru unități nucleare din Europa, inclusiv pe cele din România, ale americanilor de la GE Vernova, furnizorul de echipamente și servicii energetice desprins în toamna lui 2021 din colosul General Electric (GE).

GE Vernova deținea un centru de servicii în București, pe Șoseaua Berceni.

viewscnt
Afla mai multe despre
trading energie
liberalizare piață energie
eliminare supraimpozitare energie
prețuri energie
edf trading
electricite de france