Transelectrica, operatorul sistemului național de transport al energiei electrice, controlat de stat prin Ministerul Economiei cu peste 58% din acțiuni, a scos la licitație un contract pe 3 ani de servicii și lucrări strategice la instalațiile din gestiunea sa, în valoare estimată totală de 244,3 milioane lei cu tot cu TVA (203,6 milioane lei fără TVA). Singura firmă care a depus ofertă la licitație este filiala Transelectrica, SMART SA.
Filiala SMART SA, deținută de Transelectrica, cu circa 70% din acțiuni, și de Ministerul Economiei (30%), este specializată în astfel de lucrări în beneficiul operatorului sistemului energetic național, fiind principalul contractor al acestuia, astfel că situația nu este una neobișnuită.
Contractul include trei categorii de servicii și lucrări. Astfel, Transelectrica vrea servicii și lucrări speciale, cu impact major asupra siguranței în funcționare a rețelei de transport a energiei, respectiv servicii și lucrări "cu caracter de urgență și bazate pe tehnologii speciale, unicat, de mare complexitate, care presupun de regulă intervenția cu personal cu experiență, deținător al autorizărilor/certificărilor necesare și necesită asigurarea unei dotări corespunzătoare cu materiale, mijloace de transport, utilaje speciale etc".
CITEȘTE ȘI Facebook înlocuiește vechiul sistem de chat cu aplicația MessengerÎn contract sunt incluse și servicii și lucrări de mentenanță corectivă, care se efectuează în scopul readucerii ansamblurilor funcționale și componentelor acestora în starea de a-și putea îndeplini funcțiile pentru care au fost proiectate după producerea unui defect sau după o întrerupere voită, atunci când este iminentă producerea unui defect a cărui apariție nu a putut fi prevăzută. Acest tip de mentenanță este constituit în principal din intervenții accidentale și reparații curente.
Transelectrica intenționează să achiziționeze și servicii și lucrări de mentenanță preventivă minoră, constând în acțiuni de mică amploare, planificate de regulă la intervale de timp date, care constau, în principal, în control vizual, control periodic, revizii tehnice, precum și de restabilire a condițiilor normale de funcționare a instalațiilor.
Prestatorul va trebui să garanteze calitatea serviciilor și lucrărilor efectuate pe o perioadă de 2 ani pentru montări și demontări de unități de transformare și bobine de compensare, tratări de izolație și înlocuiri de aparataj necorespunzător cu echipamente noi și pe o perioadă de 1 an pentru restul prestațiilor prevăzute în contract.
Garanția de participare la licitație a fost stabilită la 4 milioane lei. Singura ofertă, cea a SMART SA, urmează să fie deschisă și evaluată de Transelectrica pe 6 februarie.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acțiunea Romcab în cădere liberă. Compania are peste 100 incidente de plată și este în urmă cu salariile. Vlădescu a părăsit compania și explică motivul"Scopul serviciilor și lucrărilor strategice este menținerea în stare normală de funcționare și în condiții de siguranță a instalațiilor energetice din gestiunea Transelectrica SA", se precizează în caietul de sarcini al procedurii de achiziție, care poate fi consultat integral aici.
Transelectrica gestionează 81 de stații electrice la nivelul țării și 8.834 km de linii electrice aeriene. Compania administrează și operează sistemul electric de transport și este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcționarea sistemului și a pietei, asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național (SEN). Transelectrica a raportat un profit net de 257,70 milioane lei pe primele 9 luni din 2016, în scădere cu 28,23% față de cel de 359,06 milioane lei din perioada similară a anului anterior, ca urmare a reducerii cu 14% a veniturilor, la 1,9 miliarde lei.
Filiala SMART SA a înregistrat în primele 6 luni ale anului trecut pierderi de 5,03 milioane lei, mai mult decât triple comparativ cu intervalul similar din 2015, cifra de afaceri a companiei scăzând cu 26,5% față de primul semestru din anul anterior, la 32,26 milioane lei.