Transelectrica are de recuperat creanțe de 275 milioane lei de la firme în insolvență sau chiar în faliment

Transelectrica are de recuperat creanțe de 275 milioane lei de la firme în insolvență sau chiar în faliment
scris 1 aug 2017

Transelectrica avea de recuperat, la jumătatea lunii iulie, creanțe în valoare de peste 275 de milioane de lei de la societăți din domeniul energetic aflate în insolvență sau chiar în ultima etapă procedurală a insolvenței, în faliment. Din suma totală, o treime, însumând peste 90 de milioane de lei, aparțin unui singur actor economic, Regia Autonomă pentru Activități Nucleare (RAAN), companie aflată în faliment și pe care Guvernul încearcă cu disperare să o salveze.

Din totalul de 275 de milioane de lei pe care Transelectrica îl are de recuperat, 146,13 milioane sunt creanțe ale unor clienți aflați în procedură de lichidare juridică (faliment), iar 129,12 milioane de lei sunt creanțe de recuperat pe cale juridică de la clienți aflați în insolvență.

Urmărește-ne și pe Google News

Aproape jumătate din creanțele raportate de Transelectrica reprezintă sume aferente contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, unde RAAN este de departe cel mai mare datornic, cu 82,5 milioane lei, din totalul datoriilor companiilor de pe această piață, de 130 de milioane.

RAAN conduce și în topul datornicilor în ceea ce privește plata serviciilor de transport a energiei, unde are de achitat peste 8 milioane de lei, din totalul de 50 de milioane.

Situația tensionată de pe piața spot a energiei electrice se vede cel mai bine în situația creanțelor de pe piața de echilibrare. Dacă în top se află și companii cu probleme mai vechi, precum ECO Energy SRL (creanțe PE de 24 milioane de lei), Petprod (creanțe PE de 11 milioane de lei, alte 8 pentru servicii de transport și alte 6,2 pentru înaltă eficiență) sau Elsaco (9 milioane lei datorii), apar și nume noi, precum Arelco Power (creanțe de 13,3 milioane lei, 2 milioane lei pentru servicii de transport și 2,3 milioane pentru înaltă eficiență) sau Transenergo (813.000 lei).

Romenergy Industry, deținută majoritar de milionarul din Alba Iulia Octavian Daniel Oros, a solicitat intrarea în insolvență încă de la mijlocul anului trecut, creanțele sale pe piața de echilibrare ridicându-se la peste 9 milioane de lei, cele pentru servicii de transport la 3,1 milioane de lei, iar cele aferente contribuției pentru înaltă eficiență la 2,7 milioane de lei.

În ceea ce privește cel mai mare debitor al Transelectrica, RAAN, recent, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că a fost deja înființată, o unitate de management a apei grele, iar în acest moment se lucrează la forma de organizare și la asigurarea bugetului, cu ocazia rectificării bugetare, pentru ca RAAN să fie degrevată de cheltuielile cu managementul apei grele. În ceea ce privește alimentarea cu energie termică a Severinului, ministrul susține că, pe viitor, municipalitatea și RAAN trebuie să găsească o soluție pe termen lung pentru producerea energiei termice.

viewscnt
Afla mai multe despre
creante
transelectrica
faliment
insolvență