Compania canadiană Transeastern Power Trust, având printre fondatori un dezvoltator român de microhidrocentrale, a finalizat achiziția parcului eolian Dorobanțu de la OMV Petrom, energia electrică generată de parcul din Dobrogea, cu o capacitate de 45 MW, urmând să fie folosită pentru mineritul criptomonedelor.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Tranzacția, anunțată de Profit.ro în vară și aprobată de Consiliul Concurenței în octombrie, a fost efectuată prin intermediul subsidiarei din Olanda a canadienilor.
Transeastern Power Trust a finanțat achiziția parcului și a companiei care îl operează, OMV Petrom Wind Power, cu ajutorul unui credit-punte de 23 milioane dolari și un împrumut de 2,8 milioane euro de la OMV Petrom, care va fi rambursat după închiderea unui plasament privat de acțiuni proprii în valoare de 40 milioane de dolari, programată pentru luna ianuarie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania canadiană a anunțat că își va schimba numele în Blockchain Power Trust după închiderea plasamentului, operațiunile companiei urmând să se axeze pe mineritul monedelor virtuale.
“Credem că vom fi pionierii unui model de afaceri nou și robust odată cu trecerea de la companie de utilități la o operațiune de minerit criptomonede integrată pe verticală”, spune J. Colter Eadie, directorul general al Transeastern Power Trust.
Șeful Transeastern a precizat că energia eoliană produsă la Dorobanțu va fi folosită pentru activitățile de minerit criptomonede.
Minarea de criptomonede este procesul prin care sunt generate noi monede digitale pe piață, aflat la baza tehnologiei blockchain de confirmare a tranzacțiilor aflate în așteptare, și care necesită un volum ridicat de energie electrică. Estimările indică faptul că, până în 2020, mineritul Bitcoin ar putea consuma 14.000 MW de energie electrică, comparabilă cu jumătate din capacitatea de generare a Angliei sau întreaga capacitate din consumul Danemarcei.
Compania a încheiat un acord neangajant pentru cumpărarea echipamentului necesar mineritului de monede virtuale, în schimbul căruia estimează că va plăti aproximativ 23 milioane dolari. Potrivit datelor Transeastern, viitoarea fermă de minerit va avea o putere de procesare de 90,7 PH/s (pentahash pe secundă, sau, în bitcoin, aproximativ 30 criptomonede pe zi).
“Credem că este un model ecologic și sustenabil pentru criptomonede, model care ne va permite să operăm profitabil”, a adăugat Eadie.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Britanicii care concep retehnologizarea centralei nucleare Cernavodă sunt preluați cu 8 milioane dolari de o companie rivală canadianăTranseastern Power Trust este un producător independent de energie electrică care deține și operează instalații care produc energie electrică din surse regenerabile (un parc eolian, două parcuri solare și 11 microhidrocentrale), toate în România. Compania a fost fondată în 2014 și este listată pe TSX Venture Exchange din Canada.
Vânzarea parcului face parte din strategia OMV Petrom, ca grup integrat de petrol și gaze, de a se concentra asupra activităților de bază. “Mai specific, în divizia Downstream Gas se urmărește consolidarea poziției de lider pe piața de gaze, maximizarea beneficiilor modelului de afaceri integrat de gaze și electricitate și extinderea regională. Activitatea de producție energie eoliană nu se înscrie în direcțiile strategice ale companiei.”, se precizează în comunicat.
OMV Petrom a anunțat intenția de vânzare a parcului eolian Dorobanțu la începutul anului trecut.
Parcul eolian Dorobanțu este localizat în sud-estul României și include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobanțu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producție netă de electricitate de 0,08 TWh și a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.
Tranzacția nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari și operaționali ai OMV Petrom, în condițiile în care profitul operațional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puțin de 1% din indicatorii corespondenți ai Grupului OMV Petrom, iar producția de electricitate reprezintă 3% din producția totală de electricitate a Grupului.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Grupul belgian Reynaers, prezent pe piața din România, cumpără Forster Profilsysteme, producător elvețian de profile din oțel, cu dealer pe piața localăLa începutul anului trecut, Transeastern Power Trust, care are printre fondatori un dezvoltator român de microhidrocentrale, a anunțat că a semnat o scrisoare de intenție de achiziție a parcului eolian Baia din județul Tulcea, cu o putere instalată de 21 MW, de la compania cipriotă RG Renovatio, contra a 20,4 milioane euro, minus valoarea datoriilor contractate de dezvoltator pentru investiția în parc la data încheierii deal-ului.
În vara anului 2015, Transeastern Power Trust a mai cumpărat de la RG Renovatio, cu suma totală de circa 9 milioane euro, două parcuri solare din România. În 2014, Transeastern a achiziționat 11 microhidrocentrale românești, cu o capacitate instalată totală de 5,1 MW, din cadrul proiectelor Rott, Zagra și Suha, unul dintre vânzători fiind compania Romenergo.
Directorul operațional al Transeastern Power Trust era la acea vreme, Gabriel Stăniloiu, al cărui nume se leagă de Rott Energy SRL, firmă specializată în dezvoltarea de microhidrocentrale. Stăniloiu este, de altfel, unul dintre fondatorii Transeastern Power Trust, alături de doi investitori canadieni.
Din board-ul fondului a făcut parte și Petru Lificiu, fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). În echipa managerială a fondului se mai afla și Octavian Mănăstireanu, responsabil cu proiectele hidro ale fondului. Mănăstireanu a fost director general la Rott Energy SRL, iar anterior a condus Ardaf Cluj, compania de asigurări controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, preluată în 2008 de italienii de la Generali.