Lucrările de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020, se află în întârziere, spune compania românească de stat.
Contractul nou de lucrări a fost semnat la finalul lunii martie a anului trecut, cu același antreprenor spaniol Duro Felguera, după multiple litigii și blocaje rezultate în urma rezilierii celui din 2016, relatate în detaliu de Profit.ro.
Termenul de finalizare asumat oficial este 31 decembrie 2024. Luna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că ″sunt șanse″ ca centrala să fie pusă în funcțiune până la finalul anului.
Potrivit Romgaz, de la semnarea noului contract, în martie 2023, și până la finalul lunii iulie 2024, gradul total de realizare a proiectului a avansat de la 80% la 91%.
În primul semestru din 2024, s-au realizat fundații pentru diferite echipamente, suporții de conducte, stația de pompare apă, răcitoare de aer, sistemul de condensare, executarea traseelor de cabluri și pozarea lor.
Romgaz precizează că există ″întârzieri în execuția lucrărilor la noua centrală electrică de la Iernut, cauzate de faptul că resursele implicate de antreprenor reprezintă un procent estimat de 70% din cele asumate prin Programul de Execuție transmis prin ofertă″, potrivit raportului semestrial al companiei, în care se afirmă că ″progresul noului contract de lucrări, semnat la data de 31 martie 2023, cu Duro Felguera (...), este la finalul lunii iulie 2024 de 54,8%″.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a terminat recalcularea a 4,6 milioane de pensii. Peste 82% din pensionari vor primi pensii majorate de la 1 septembrie. Creșterile stabilitePentru încadrarea în termenul de execuție este necesară executarea următoarelor lucrări/operații principale: finalizare montaj mecanic, electric, instrumentație și control, compresoare gaz, grupuri diesel de oprire în siguranță și restaurare SEN, instalații PSI, stație de finisare apă demineralizată; spălări/suflări conducte; spălare chimică; teste de presiune; finalizare conexiuni cabluri + DCS (sistemul de control al proceselor); teste la rece și la cald pentru echipamentele principale; probe, first fire - turbine cu gaz; spălare cu aburi.
″Din acest motiv este necesară: - organizarea și mobilizarea exceptională a executantului (Duro Felguera) în șantier; - implementarea eficientă a Planului privind accelerarea ritmului de progres al lucrărilor pentru punerea în funcțiune a CCGT Iernut la data asumată prin contractul de lucrări″, mai menționează Romgaz.