Cantitățile de gaze naturale importate în România în luna august 2022, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), analizate de Profit.ro, s-au redus aproape la jumătate față de aceeași lună a anului trecut, de la 4,37 la 2,27 milioane MWh, însă prețul mediu ponderat de achiziție a sărit literalmente în aer, crescând de 10,6 ori, de la 83,89 la 889,08 lei/MWh. În 2020, în plină pandemie COVID-19, prețul respectiv a fost de numai 50,05 lei/MWh în august și a coborât până sub 41 lei/MWh în iunie.
Normele ANRE definesc contractele de import drept "contractele de vânzare-cumpărare a gazelor naturale încheiate în afara pieței angro din România, între un participant la piața gazelor naturale (locală – n.r.), în calitate de cumpărător, și un partener extern care nu este operator economic din sectorul gazelor naturale din România″.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, dacă în august 2021 costurile totale ale importatorilor de gaze rusești din România au fost de circa 367 milioane lei, în august 2022, pentru o cantitate reprezentând numai circa jumătate din cea de anul trecut, aceste costuri au depășit 2 miliarde de lei.
Per total, în primele 8 luni ale anului, conform datelor ANRE agregate de Profit.ro, în România s-au importat 20,72 milioane MWh de gaze, cu 18,7% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, însă la un preț mediu de 492 lei/MWh, de 6,5 ori peste cel din perioada similară din 2021 (sub 75 lei/MWh) și de peste 8 ori mai mare decât cel din 2020 (60 lei/MWh).
În consecință, costurile totale ale importurilor din ianuarie-august 2022 au fost de aproape 9,7 miliarde lei, față de 1,9 miliarde lei în primele 8 luni ale anului trecut și de sub 1,1 miliarde lei lei în intervalul corespunzător din 2020.
Prețurile medii lunare ale contractelor de import de gaze și-au început escaladarea toamna trecută, pe fondul creșterii ample a cererii în întreaga Europă (neacoperită corespunzător de ofertă) după încetarea restricțiilor din pandemie și odată cu amplificarea progresivă a tensiunilor geopolitice Rusia vs. Ucraina+Occidentul. Ele au urcat de la sub 90 lei/MWh în august 2021 la 127 lei/MWh în septembrie, dublându-se apoi în octombrie, la 241 lei/MWh. În acea perioadă, Rusia continua încă să-și onoreze contractele pe termen lung, reducând însă masiv vânzările de gaze pe piața spot.
CITEȘTE ȘI VIDEO Manifestație pentru revenirea Marii Britanii în UEDupă un respiro de 2 luni sub nivelul de 200 lei/MWh, avansul a fost reluat la începutul anului în curs, în avanpremiera și după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei și a sancțiunilor economice reciproce UE-Kremlin: peste 300 lei/MWh în ianuarie-martie, aproape 500 lei/MWh în aprilie-iunie (după ce Putin a impus prin decret plata în ruble pentru țările ″neprietenoase″ cu Rusia și le-a tăiat gazele celor care au refuzat), 700 lei/MWh în iulie (după reducerea livrărilor Gazprom prin Nord Stream 1 către nord-vestul Europei la 40% din capacitate) și aproape 900 lei/MWh în august (după ce tranzitul prin Nord Stream 1 a scăzut la numai 20% din capacitate).
În primele 8 luni ale anului, importurile de gaze ale României au scăzut cu aproape 19%, iar producția – cu 4,6%. În primul semestru din 2022, consumul de gaze a scăzut cu 13%, tendința accentuându-se ulterior. Cei mai mari consumatori industriali locali au activitatea oprită sau redusă semnificativ.
CITEȘTE ȘI Fondatorul Red Bull a murit la 78 de aniConform celor mai recente date detaliate ale ANRE, în iunie 2022, cei mai mari importatori de gaze în România au fost MET Austria Energy Trade (41,3% din totalul de peste 2 milioane MWh), Axpo Bulgaria EAD (18,06%), OMV Petrom (17,39%) și Engie Energy Management (aproape 8%).
Din vară, România importă gaze exclusiv pentru înmagazinare în vederea iernii, asigurându-și cu ușurință consumul, semnificativ redus, din producția internă.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a autorizat plata primei cereri din cadrul PNNR, de 2,6 miliarde euroÎntre timp, săptămâna trecută, prețul mediu al gazelor (din toate sursele) tranzacționate pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a coborât la 327 lei/MWh, cotație cu 27% mai scăzută decât cea înregistrată în aceași zi a anului trecut, de 447,5 lei/MWh, și cea mai mică de la începutul anului încoace.
Reducerea consumului, pe fondul încetinirii dramatice a activității în industrie și al temperaturilor situate sub mediile multianuale, a provocat același fenomen în întreaga Europă, în pofida scoaterii complete din funcțiune, pe termen nelimitat, a conductei Nord Stream 1, după exploziile suspecte a fi fost provocate prin sabotaj din septembrie.
CITEȘTE ȘI Deficitul bugetar al SUA a scăzut la jumătate în 2022, cel mai mare declin din istorie, după cheltuielile uriașe legate de CovidCu depozitele românești pline în prezent în proporție de peste 93%, autoritățile speră la o iarnă blândă, care ar permite la limită satisfacerea cererii locale aproape fără nici un fel de importuri. În plus, Ministerul Energiei susține că, cel puțin deocamdată, nu sunt semne de riscuri de întrerupere a livrărilor externe de gaze.
″Nu estimăm să avem probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale. În luna octombrie, au fost importuri normale de gaze naturale. Din discuțiile pe care le avem cu producătorii și furnizorii de pe piața noastră, există importuri și în luna noiembrie, și în luna decembrie. Vor exista importuri și în luna ianuarie, și în luna februarie, așa că fluxurile pe care le monitorizăm zilnic de intrare și de ieșire din țară a gazelor naturale sunt în parametri normali″, a declarat recent ministrul Energiei, Virgil Popescu, la o ședință de lucru cu prefecții prezidată de premierul Nicolae Ciucă.
CITEȘTE ȘI VIDEO Germania: Zeci de mii de oameni au protestat pentru a cere o distribuire mai corectă a banilor guvernamentali în contextul crizei energeticePe de altă parte, fiind una dintre puținele țări din UE cu producție internă semnificativă, întărită din vară de startul extracției în concesiunea offshore Midia din Marea Neagră, României i s-ar putea cere la iarnă să își ajute cu gaze vecinii din Uniune, mult mai dependenți de Rusia. De sprijin ar putea avea nevoie și Republica Moldova, aflată într-o situație energetică extrem de complicată.
În același timp, după cum a relatat Profit.ro, Dispecerul Energetic Național (DEN) din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica a atras atenția, într-un document nefăcut public de către Guvern, dar prezentat de Profit.ro, că eventuala insuficiență a gazelor la iarnă poate duce la indisponibilizarea mai multor producători majori de energie electrică ce utilizează acest combustibil.