Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 30 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru. În ultimele 24 de ore, liderul pieței, OMV Petrom, a efectuat a patra ieftinire consecutivă din ultimele 2 săptămâni, de un ban/l la benzină și de 4 bani/l la motorină, în condițiile în care cotațiile țițeiului Brent se situează la cel mai înalt nivel al ultimelor 3 luni.
Prețul unui litru de motorină este în prezent de 7,36-7,39 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei este de 7,01-7,08 lei/l și de 7,44-7,47 lei/l, respectiv 7,13-7,17 lei/l, în cele OMV.
Diferența dintre prețul celor 2 tipuri de carburanți a coborât la 30 de bani/l în stațiile OMV.
La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l. În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.
Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 30 de lei/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.
Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 6 luni în stațiile din capitală
În ultimele 2 săptămâni, liderul pieței a efectuat 4 ieftiniri consecutive, după o perioadă de peste 10 scumpiri consecutive.
Comparativ cu prețurile de pe 21 februarie, benzina a rămas la același preț (7,01-7,08 lei/l), în timp ce motorina s-a ieftinit cu 16 bani/l, ajungând la 7,36-7,39 lei/l în stațiile liderului pieței din capitală.
Cotațiile țițeiului Brent se situează joi dimineață la cel mai înalt nivel din ultimele 3 luni, la puțin peste 84 dolari/baril.
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni
România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.
Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în spcial de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.
Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an
Profit.ro a anunțat că volumele intrărilor de motorină în porturile României au scăzut în februarie cu 14%, la 303 mii tone, ca urmare a scăderii cererii sezoniere autohtone, dar și ucrainene.
Reducerea volumelor este rezultatul cererii sezoniere scăzute din România și de o reducere a livrărilor de motorină către Ucraina, susține grupul de consultanță ucrainean A-95.
În februarie, companiile românești au livrat 101 mii tone de motorină Ucrainei, cu 28 mii tone sub volumele din ianuarie.