O companie condusă de un fost director al RosUkrEnergo, unicul importator de gaze rusești în Ucraina până în 2009, și în care activează fostul manager de logistică de aprovizionare și trader senior la Gazprom Schweiz a avut în acest an o evoluție spectaculoasă pe piața autohtonă a importurilor de gaze, ajungând în 3 luni al doilea mare importator din România, după OMV Petrom, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
OZBOR Enterprises Limited, companie înregistrată în Cipru, a fost responsabilă, conform ultimelor date, pentru 29% din importurile totale de gaze efectuate în aprilie de România, ocupând locul al doilea în rândul importatorilor pentru piața autohtonă, după cea mai mare companie de petrol și gaze autohtone, OMV Petrom, cu 44,78%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
OZBOR Enterprises Limited apare pentru prima dată în rapoartele ANRE ca importator în luna februarie 2023, cu o cotă pe piața importurilor de 2,55%. În martie urcă la 7,58%, pentru ca în aprilie să ajungă la o cotă de piață de 29,06%.
ANRE a acordat licență de trader de gaze naturale companiei înregistrate în Cipru în urmă cu aproape 2 ani, pe 7 decembrie 2021.
Director al OZBOR Enterprises Limited este cetățeanul rus domiciliat în Elveția Konstantin Shmelev, fost director financiar al RosUkrEnergo, compania ruso-ucraineană care până în 2009 era unicul importator de gaze rusești în Ucraina.
RosUkrEnergo era controlată în mod egal de Gazprom și de o firmă elvețiană deținută de oamenii de afaceri ucraineni Dmytro Firtash și Ivan Fursin.
Konstantin Shmelev a mai deținut o companie în România, pentru un an, Plus Energy Point, care s-a specializat în furnizarea de gaze către clienți industriali mari, potrivit site-ului propriu, pe care a achiziționat-o în 2017 de la Marian Dan, căruia, de altfel, i-a revândut-o în 2018.
La finalul anului 2020, acționar minoritar la Plus Energy Point a ajuns Kairat Boranbayev, unul dintre cei mai bogați și influenți oameni de afaceri din Kazahstan, cu avere estimată de Forbes la peste jumătate de miliard de doari, implicat în industria de hidrocarburi a statului central asiatic, inclusiv în colaborarea acesteia cu gigantul rus de stat Gazprom, dar și în petrochimie, turism, fast food, fotbal.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a renunțat la introducerea unei accize pe produse cu mult zahăr. Nouă formă de impozitare la microfirme. Determinarea a scăzut pe majorarea accizelor la alcool și tutunWIEE România este compania de intermediere de importuri de gaze naturale rusești controlată indirect până în noiembrie anul trecut de către gigantul rus de stat producător de gaze Gazprom.
De altfel, Miroslav Stojanivic, împreună cu fostul director general al WIEE România, turcul cu cetățenie elvețiană Alper Kesikli, au înființat recent, așa cum a semnalat Profit.ro, o firmă locală de trading de gaze, GET Energy Trading.
Cei doi dețin GET Energy Trading în proporții egale, ambii fiind și administratori, conform termene.ro.
Volumele de gaze importate de OZBOR Enterprises Limited ar putea avea și altă destinație în afara pieței autohtone.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a ajuns la o înțelegere informală cu Bruxelles-ul să nu piardă bani UE pentru depășirea țintei de deficit în 2023 și 2024. Dar trebuie să crească taxeÎn ultimele luni, tranzitul gazelor prin România s-a intensificat, cel către Ucraina atingând un maxim istoric de aproape 60 GWh/zi în luna august.
De la 1 septembrie, însă, volumele de gaze importate prin punctul de interconectare de la Negru Vodă (cu Bulgaria) s-au redus de la o medie de 144 GWh/zi în august la 78 GWh/zi.
Volumele exportate direct către Republica Moldova prin punctul de interconectare de la Ungheni s-au diminuat de la o medie de 13,5 GWh/zi în august la 5 GWh/zi, iar cele care ajung în Ucraina prin Isaccea, de la 57 GWh/zi la 20 GWh/zi. Cantitatea de gaze reexportată spre Ungaria a rămas constantă, la o medie de 66 GWh/zi.