Proiectul legii de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor a căror cifră de afaceri a fost obținută în proporție de cel puțin 75% din activități de extracție de hidrocarburi și fabricare de produse petroliere rafinate, adoptată la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie, a trecut tacit de Senat, termenul împlinindu-se pe 26 februarie. Draftul va merge acum la Camera Deputaților, cameră decizională.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ordonanța a dus la controverse intense în spațiul public, după ce cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV, a anunțat de 2 ori că, în baza rezultatelor sale financiare pe anul trecut și a prevederilor OUG, consideră că nu datorează contribuția de solidaritate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În replică, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate. ”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.
Mai mult, Black Sea Oil&Gas, operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, a solicitat Guvernului revizuirea legislației privind contribuția de solidaritate.
Autoritățile așteaptă încă răspuns de la Comisia Europeană în legătură cu modalitatea de aplicare a suprataxei.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Intrum, liderul Europei în credit management și recuperare de datorii, ia în calcul să plece din RomâniaPentru proiect, primit de Biroul permanent al Senatului de la Guvern pe 29 decembrie 2022, fusese aprobată dezbaterea în procedură de urgență.
Termenul de depunere de către senatori a eventualelor propuneri de amendamente la ordonanță fusese 2 februarie 2023.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Polonia a început să instaleze bariere antitanc la granițele cu Belarus și RusiaProiectul a primit avize consultative de la cele 4 comisii permanente senatoriale sesizate în acest sens, 3 dintre ele fiind pozitive.
Comisia pentru Drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, a emis aviz negativ, cu majoritate de voturi. Comisia numără 4 membri de la PSD, 3 de la PNL, 2 de la USR, 1 de la UDMR și 1 de la AUR.
CITEȘTE ȘI VIDEO Negocieri pentru drumul de legătură între centura Brașov, Aeroportul Ghimbav și viitoarea autostradă Brașov-Ploiești. Primul aeroport din România construit după RevoluțiePrintre membrii ei sunt 2 foști miniștri de Finanțe, respectiv președinta Anca Dragu (USR), care a ocupat funcția în Guvernul tehnocrat Cioloș, și Florin Cîțu (PNL).
Contribuția de solidaritate din România, introdusă printr-o OUG ce prezintă risc de neconstituționalitate, este în cotă de 60% din profiturile impozabile din 2022 care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021. Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulamentul UE, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții, conform datelor analizate de Profit.ro. Guvernul speră să încaseze anul acesta 3,9 miliarde lei din contribuție.