Proiectul legii de aprobare a OUG nr. 186/2022 privind contribuția de solidaritate de 60% pe ″profiturile excesive″ ale companiilor a căror cifră de afaceri a fost obținută în proporție de cel puțin 75% din activități de extracție de hidrocarburi și fabricare de produse petroliere rafinate, adoptată la finalul anului trecut în aplicarea unui Regulament UE din octombrie, a trecut tacit de Senat, termenul împlinindu-se pe 26 februarie. Draftul va merge acum la Camera Deputaților, cameră decizională.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ordonanța a dus la controverse intense în spațiul public, după ce cel mai mare producător de țiței și gaze din România, OMV Petrom, controlat de grupul austriac OMV, a anunțat de 2 ori că, în baza rezultatelor sale financiare pe anul trecut și a prevederilor OUG, consideră că nu datorează contribuția de solidaritate.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
În replică, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat la Prima News că OMV va plăti taxa de solidaritate. ”Așteptați luna iunie”, a spus ministrul, arătând că această taxă se declară și se plătește pe 25 iunie, pentru că acesta este termenul legal pentru impozitul pe profit.

Mai mult, Black Sea Oil&Gas, operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia din Marea Neagră, a solicitat Guvernului revizuirea legislației privind contribuția de solidaritate.
Autoritățile așteaptă încă răspuns de la Comisia Europeană în legătură cu modalitatea de aplicare a suprataxei.

Pentru proiect, primit de Biroul permanent al Senatului de la Guvern pe 29 decembrie 2022, fusese aprobată dezbaterea în procedură de urgență.
Termenul de depunere de către senatori a eventualelor propuneri de amendamente la ordonanță fusese 2 februarie 2023.

Proiectul a primit avize consultative de la cele 4 comisii permanente senatoriale sesizate în acest sens, 3 dintre ele fiind pozitive.
Comisia pentru Drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, a emis aviz negativ, cu majoritate de voturi. Comisia numără 4 membri de la PSD, 3 de la PNL, 2 de la USR, 1 de la UDMR și 1 de la AUR.

Printre membrii ei sunt 2 foști miniștri de Finanțe, respectiv președinta Anca Dragu (USR), care a ocupat funcția în Guvernul tehnocrat Cioloș, și Florin Cîțu (PNL).
Contribuția de solidaritate din România, introdusă printr-o OUG ce prezintă risc de neconstituționalitate, este în cotă de 60% din profiturile impozabile din 2022 care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021. Această rată de impunere este aproape dublă față de cea minimă prevăzută de Regulamentul UE, de 33%, și a treia cea mai mare dintre țările care au anunțat astfel de contribuții, conform datelor analizate de Profit.ro. Guvernul speră să încaseze anul acesta 3,9 miliarde lei din contribuție.