Subvenționarea bogaților. Bucureștenii achită unul dintre cele mai mici prețuri la gigacalorie din țară, fiind darnic subvenționați pentru încălzirea în sistem centralizat

Subvenționarea bogaților. Bucureștenii achită unul dintre cele mai mici prețuri la gigacalorie din țară, fiind darnic subvenționați pentru încălzirea în sistem centralizat
scris 19 nov 2018

În pofida nivelului veniturilor mult mai ridicat decât cel din provincie, locuitorii Capitalei și cei din Otopeni se află, conform datelor analizate de Profit.ro, printre cei mai subvenționați în ceea ce privește facturarea energiei termice în sistem centralizat. Aproximativ 60% din prețul gigacaloriei din București și 77% din cel al gigacaloriei din Otopeni sunt subvenționate de la bugetele locale.

De ce este important: Guvernul a amânat recent cu 2 ani, până la 1 aprilie 2021, intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2019 și prin care, printre altele, este modificat radical sistemul de acordare a subvențiilor pentru încălzirea locuințelor. Executivul a motivat că, pentru aplicarea legii, este nevoie mai întâi de punerea pe picioare a Sistemului național informatic al asistenței sociale, autoritățile locale neavând deocamdată capacitatea de a prelucra informatic datele privind solicitanții de ajutoare. Asta înseamnă că actualul sistem de subvenționare generalizată a căldurii pentru populație va mai putea fi aplicat încă 3 ierni, cu tot cu cea care vine acum, adică până în sezonul rece 2020-2021 inclusiv.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: 2021 este anul în care, potrivit legislației în vigoare, urmează să fie liberalizat complet și prețul final de furnizare a gazelor naturale către consumatorii casnici. În prezent, acesta este încă aprobat de către ANRE pentru clienții din piața reglementată, Autoritatea fiind cea care decide ce costuri ale furnizorilor recunoaște în tarif și în ce măsură. În același an ar urma să expire și ajutorul de stat pentru unele dintre centralele care produc concomitent energie termică, și electrică, în cogenerare de înaltă eficiență, și care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populației de tip RADET, constând într-o contribuție plătită pe facturi de toți consumatorii de electricitate din România, Guvernul cautând în prezent o soluție pentru a continua să subvenționeze aceste centrale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

De altfel, cele 723 de apartamente din Otopeni achită și cel mai redus preț al gigacaloriei la nivelul întregii țări, 107 lei (cu excepția localității bihorene Beiuș, unde prețul nesubvenționat e de 95 de lei/GCal, încălzirea fiind cu apă geotermală). Spre deosebire de Beiuș, în Otopeni diferența până la prețul pe regiune aprobat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de 461 de lei este suportat de la bugetul local, reiese dintr-o analiză a ANRE efectuată pe 47 de localități cu sistem de încălzire centralizat.

Cele 561.000 de gospodăriii din Capitală conectate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice plătesc doar 163 lei pe gigacalorie, unul dintre cele mai mici la nivel de țară. În afara locuitorilor Otopeniului, doar cei din Motru (5.500 de apartamente care achită un preț de 155 lei/Gcal), Călimănești (486 apartamente plătesc 131 lei/GCal), Năvodari (4.500 apartamente achită 142 lei/GCal), Bacău (15.500 de apartamente achită 148 lei/Gcal), Sfântu Gheorghe (191 de apartamente plătesc 145 lei/GCal) și Beiuș (2.200 apartamente achita 95 lei/GCal)  beneficiază de prețuri mai mici decât cele achitate de locuitorii capitalei.

Prețul mic plătit de bucureșteni (și de locuitorii din Otopeni) pe gigacalorie și, implicit, nivelul ridicat al subvenției de la bugetul local sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât câștigul salarial mediu net în regiunea București-Ilfov este de departe cel mai ridicat din țară, de peste 3.500 lei, cu aproximativ 1.000 de lei peste media pe țară.

Decizie: Distribuitorii de energie nu vor mai putea taxa primăriile pentru semafoarele, semnele rutiere și camerele de supraveghere instalate pe stâlpii de electricitate. Perspectivele pieței - anunțate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Decizie: Distribuitorii de energie nu vor mai putea taxa primăriile pentru semafoarele, semnele rutiere și camerele de supraveghere instalate pe stâlpii de electricitate. Perspectivele pieței - anunțate la Profit Energy.forum

Un alt oraș cu un venit ridicat pe cap de locuitor, Brașovul, beneficiază la rândul său de o subvenționare darnică a gigacaloriei. 6.100 de apartamente primesc de la bugetul local o subvenție de 342 lei/GCal, brașovenii achitând Serviciului Public local de Termoficare un preț de 189 lei/GCal în loc de prețul de 531 lei/GCal aprobat de ANRE.

De altfel, în clasamentul nivelului subvențiilor primite de la bugetul local, bucureștenii ocupă un onorant loc 5, după cei din Brad (Hunedoara, unde 2.500 de apartamente beneficiază de o subvenție de 451 lei/Gcal), cei din Vaslui (unde 594 de apartamente beneficiază de o subvenție de GCal de 380 de lei), cei din Otopeni și cei din Brașov.

Iar subvenționarea ar urma să fie și mai mare, potrivit E-nergia.ro. Conform unui proiect de buget rectificat al primăriei Capitalei, subvențiile urmează a fi majorate cu 73%. Prevederile inițiale arătau subvenții la energia termică în sumă de 477 de milioane de lei, însă la rectificare se mai adaugă alte 351 de milioane de lei, urmând a ajunge la 828 de milioane de lei, nu mai puțin de 13% din totalul cheltuielilor primăriei capitalei.

Dacă în ultimele 6 luni doar 17.000 de apartamente au renunțat la serviciul de încălzire centralizat (din care 7.000 din Iași și 5.000 din Galați), după renunțarea la subvenționarea nediscriminată a încălzirii în sistem de centralizat este de așteptat o explozie a debranșărilor de la acesta.

De altfel, încercarea președintelui Klaus Iohannis de a stopa limitarea debranșărilor de blocuri și a deconectărilor de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare, operațiuni care nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire, pare să aibă șanse reduse de reușită.

Plenul Senatului a votat recent, la propunerea Comisiilor reunite de Energie, Industrii și Buget, respingerea solicitării președintelui de reexaminare a proiectului de lege prin care sunt introduse aceste limitări. 

Cel mai important amendament introdus de comisii prevede că, pentru debranșarea totală a unui întreg condominiu, neaflat într-o zonă unitară de încălzire, de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, va fi nevoie de acordul asociației de proprietari, exprimat prin vot în cadrul adunării generale a proprietarilor, și nu de acordul fiecărui membru al asociației, cum impune forma trimisă la promulgare a proiectului de lege. Potrivit noii legi a asociațiilor de proprietari, recent intrată în vigoare, pentru aprobarea în adunarea generală a modificării instalațiilor interioare dintr-un condominiu este nevoie de votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației.

viewscnt
Afla mai multe despre
subvenție
încălzire
bucurești
otopeni
brașov