Statele Unite au autorizat opt țări - între care China, India, Japonia, Coreea de Sud și Italia - să continue să cumpere temporar petrol iranian, în pofida reimpunerii sancțiunilor americane, luni, a anunțat luni secretarul de Stat american Mike Pompeo, relatează AFP.
Celelalte țări care beneficiază de o derogare sunt Grecia, Turcia și Taiwanul, a precizat șeful diplomației americane, scrie News.ro.
Pompeo a amenințat cu o presiune ”implacabilă”, atât timp cât regimul nu va face ”un viraj de 180 de grade” în comportamentul său destabilizator în Orientul Mijlociu.
CITEȘTE ȘI OMV a semnat un act adițional prin care-și majorează volumul de gaze importat anual de la Gazprom cu echivalentul producției trimestriale a PetromCANAL UMANITAR DE PLATĂ?
Pe de altă parte, Guvernul elvețian a anunțat luni că discută cu Statele Unite și Iranul în vederea creării unui canal umanitar de plată - care să permită continuarea livrării de hrană și medicamente Republicii islamice, în pofida reintroducerii sancțiunilor americane.
”Elveția este angajată în salvarea interselor economice elvețiene și urmărește îndeaproape evoluția situației”, subliniază într-un comunicat Secretariatul de Stat însărcinat cu Economia (SECO).
”Autoritățile sunt în contact direct cu autoritățile competente din Statele Unite, Uniunea Europeană (UE) și din Iran”. ”Mai ales în domeniul umanitar, Confederația (helvetică) s-a angajat să facă în așa fel încât mărfuri alimentare și produse farmaceutice să poată să continue să fie aprovizionate din Elveția”, notează SECO.
Pentru a face acest lucru, adaugă Secretariatul, s-a angajat o reflecție cu privire la un ”canal umanitar de plată”. Însă niciun detaliu despre acest proiect nu a putut fi obținut de la SECO.
Elveția, care reprezintă interesele diplomatice americane în Iran, nu participă la discuții, la nivelul UE, cu privire la crearea unui sistem de troc sofisticat - sau vehicul dedicat (Special Purpose Vehicle, SPV) - care să permită continuarea comerțului cu Iranul printr-o ocolire a sancțiunilor americane.
Confederația helvetică urmează îndeaproape aceste discuții, mai notează SECO.
În 2017, exporturile elvețiene către Iran au crescut cu 7,6%, la 536 de milioane de franci elvețieni (470 de milioane de euro), iar importurile provenind din iran cu crescut cu 300%, la 85 de milioane de franci elvețieni (74 de milioane de euro).
În primele nouă luni ale acestui an, în schimb, exporturile au scăzut la 310 milioane de franci elvețieni, iar importurile atins 17 milioane de franci elvețieni.