Ministerul Energiei a anulat procedura de selecție de proiecte de fabrici de baterii și panouri fotovoltaice, în vederea subvenționării prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), lansată în ianuarie anul acesta.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup, Hidroelectrica
Detalii aici
″Având în vedere faptul că apelul aferent Investiției 4 din PNRR, <Lanț industrial de producție și/sau asamblare și/sau reciclare a bateriilor, a celulelor și panourilor fotovoltaice (inclusiv echipamente auxiliare) și Noi capacități de stocare a energiei electrice>, lansat în data de 16.01.2023, nu a asigurat îndeplinirea satisfăcătoare a elementelor de analiză din descrierea țintelor și jaloanelor asumate prin PNRR, se anulează prezenta procedură″, este mesajul ministerului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instituția va relua etapele procedurale de reavizare a schemei de ajutor de stat și a ghidului aplicantului, în vederea relansării apelului, în conformitate cu prevederile din Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de Redresare și Reziliență al României.
Schema de ajutor de stat se adresează micro-întreprinderilor, întreprinderilor mici, mijlocii și mari, inclusiv întreprinderi nou –înființate, al căror obiect de activitate constă în producerea și/sau asamblarea și reciclarea bateriilor, celulelor și panourilor fotovoltaice.
Bugetul alocat schemei din fonduri europene aferente PNNR este de 199 milioane euro, pentru finanțarea proiectelor de investiții până la finalul trimestrului IV 2025, astfel încât lanțul valoric industrial al bateriilor să atingă o capacitate anuală totală de fabricație și asamblare a bateriilor de cel puțin 2 GW, iar lanțul valoric industrial al celulelor și panourilor fotovoltaice să atingă o capacitate anuală totală de cel puțin 200 MW, ținte asumate de România în cadrul PNRR (137 și 138).
″Apelul urmează a fi relansat după clarificarea tuturor aspectelor mai sus expuse″, a precizat Ministerul Energiei.
CITEȘTE ȘI Proiect trecut tacit: Vânzătorii de produse din tutun și alcool vor putea verifica vârsta persoanelor care le cumpără, prin solicitarea buletinului de identitateUn număr de 5 companii depuseseră proiecte de producție de panouri solare, după cum a relatat Profit.ro, inclusiv germanii de la AE SOLAR GmbH, care în martie au promis public înființarea în România a unei fabrici cu capacitate de producție de până la 10 GW, printr-o investiție de 1 miliard de euro. Alte 3 firme se înscriseseră la selecția de proiecte de producție de baterii, respectiv Minex SRL, Prime Batteries Technology SRL și La Verne SRL.
Minex SRL, deținută și condusă de Ioan Martin, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, vrea să construiască un sistem de stocare de energie de 2 MW lângă un parc fotovoltaic din județ.
CITEȘTE ȘI FOTO - TAROM are un nou CEO. Experiență la Shell, Metro, MicrosoftProducătorul de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology SRL, fondat și controlat de omul de afaceri Adrian Polec, intenționează să-și extindă capacitatea de producție.
La Verne SRL din Oradea, a antreprenorului Octavian Crișan, care deține și compania de soluții pentru energia regenerabilă Atnom, are un proiect de dezvoltare de ″capacități de producție acumulatori modulari pentru aplicații industriale și staționare″.