Procesul în care a fost suspendată în primă instanță procedura de publicare a listei instalatorilor validați de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru participarea la Programul Casa Verde Fotovoltaice, ca urmare a solicitării în acest sens a unei firme de profil care a reclamat că instituția nu a respectat prevederile Ghidului de finanțare a Programului, aprobat prin ordin de Ministerul Mediului, și nici propriile instrucțiuni tehnice în materie, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), relevă date analizate de Profit.ro.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG)
Detalii aici
Dosarul a fost înregistrat la ÎCCJ în urma recursului AFM, declarat pe 29 septembrie, față de decizia Curții de Apel Oradea din 25 septembrie, care a blocat efectiv Programul și despre care Profit.ro a relatat în detaliu, în exclusivitate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înalta Curte nu a fixat deocamdată un prim termen de judecată a recursului, speța aflându-se încă în procedură de filtru.
Și alte firme de lucrări de instalații electrice neacceptate la validare ca instalatori pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice au dat între timp în judecată AFM, pentru a obține suspendarea și, ulterior, anularea deciziilor instituției de a le respinge dosarele de înscriere.
Pe de altă parte, unele firme calificate în Program susțin că decizia Curții de Apel Oradea nu ar trebui să producă efecte asupra beneficiarilor care deja și-au ales instalatorii și că, în cazul acestora, ar trebui să meargă mai departe atât lucrările, cât și decontarea lor.
Pentru ediția 2023 a Programului Casa Verde Fotovoltaice s-au calificat peste 80.000 de potențiali beneficiari de subvenții pentru instalarea de panouri solare rezidențiale, care au de ales între mai mult de 500 de firme de instalare. Subvenția este de maximum 20.000 de lei/proiect, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei. Instalatorii validați sunt obligați să constituie garanții în cuantum de câte 200.000 de lei în favoarea AFM pentru situația în care nu execută sau execută necorespunzător obligațiile asumate prin contractul de participare.