Statul vrea să construiască un combinat metalurgic la Cupru Min Abrud

Statul vrea să construiască un combinat metalurgic la Cupru Min Abrud
scris 28 apr 2017

Guvernul are în vedere construirea unui combinat metalurgic la Cupru Min SA Abrud, unde să fie prelucrate resursele de cupru ale României pentru realizarea de produse cu valoare adăugată, în condițiile în care, în prezent, compania produce doar minereu brut, a declarat, pentru Digi24, șeful Ministerului Economiei, Mihai Tudose, instituție care controlează integral Cupru Min, în numele statului român.

"La Cuprumin, îmi asum și o spun, am început demersurile pentru a construi - știu că pare nebunesc după 27 de ani - un combinat de metalurgie neferoasă. Statul să facă acest lucru. Pentru a nu mai exploata minereu, ci pentru a produce în România produs finit: plăci de cupru. Nu s-a construit. Iertați-mă, suntem la guvernare de 2-3 luni, să faci un combinat de metalurgie în 2-3 luni nici din plastelină nu îți iese! Înțeleg că nivelul de așteptare este foarte mare, dar lăsați-ne să le facem așezat totuși. Pentru că unele dintre lucrurile pe care le acuzăm acum au fost făcute tot la presiuni foarte mari pentru că au răspuns unor necesități punctuale, imediate care s-au dovedit a fi nefundamentate", a spus ministrul Tudose la Digi24.

Urmărește-ne și pe Google News

Dacă proiectul construirii combinatului metalurgic de la Cupru Min va fi realizat, ar fi prima investiție de stat de asemenea tip și anvergură de după 1989.

Facebook a recunoscut că platforma de socializare a fost exploatată de guverne pentru propagandă CITEȘTE ȘI Facebook a recunoscut că platforma de socializare a fost exploatată de guverne pentru propagandă

În ianuarie, Cupru Min a anunțat că 2016 a fost cel mai bun an din istoria societății, care a realizat cea mai mare producție de cupru, a reușit să își plătească toate datoriile și a mărit salariile angajaților, care erau nemodificate din anul 2013. Cupru Min a terminat anul 2016 cu un profit brut de 3,95 milioane lei, în ușoară scădere față de cel de 4,15 milioane lei raportat în 2015, și cu venituri totale de 139,36 milioane lei, cu 3,3% mai mici comparativ cu anul anterior.

Compania vrea vrea să acceseze un ajutor de stat în valoare de circa 41 milioane lei pentru proiectul realizării unei stații de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor din haldele de steril ale companiei, care ar reduce semnificativ costurile Cupru Min, avându-se în vedere și atragerea unei confinanțări din partea diviziei International Financial Corporation (IFC) a Băncii Mondiale.

"În urma discuțiilor avute la minister cu domnul ministru, elaborăm documentațiile pentru accesarea unui ajutor de stat în valoare de circa 41 milioane lei, în paralel cu demararea discuțiilor cu Banca Mondială pentru cofinanțarea din partea IFC a acestui proiect", se arată într-un document recent al Cupru Min.

Cupru Min deține drepturile de exploatare pentru cel mai mare zăcământ de cupru din România, de la Roșia Poieni. În ultimii 8 ani s-a încercat de două ori privatizarea Cupru Min, tentativele eșuând de fiecare dată. Programul de guvernare al actualului Guvern prevede menținerea companiei în proprietatea statului.

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
cupru min
cupru min abrud
ministerul economiei
ajutor de stat
minereu cupru
rosia poieni
combinat metalurgic
industria neferoasa