Acționarii companiei de stat Titan Power SA, înființată anul trecut, au în prezent în curs de elaborare documentația impusă de legislație ce urmează să fie prezentată spre analiză Direcției Generale Concurență a Comisiei Europene, dar și Consiliului Concurenței din România, privind majorarea capitalului social al companiei cu 140 milioane lei, bani ce urmează să fie folosiți pentru construirea unei noi centrale de producție de energie electrică și termică în cogenerare în Capitală, în cartierul Titan din București.
Titan Power SA este controlată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cu 99% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia companiei Electrocentrale Grup. Ambii acționari ai Titan Power sunt deținuți integral de către Ministerul Economiei.
La înființarea Titan Power, cei doi acționari au subscris și vărsat, proporțional cu cota de participare, suma totală de 90.000 lei la capitalul social al companiei.
CITEȘTE ȘI Unitățile procesatoare au colectat cu 1% mai mult lapte de vacă, în primele două luni ale anuluiAcum, se intenționează majorarea capitalului Titan Power cu 140 milioane lei, potrivit acordului de asociere între acționari, analizat de Profit.ro. SAPE va veni cu numerar în valoare de circa 95,9 milioane lei, iar Electrocentrale Grup va contribui în natură, cu terenul din Titan pe care va fi construită noua centrală. Acesta, laolaltă cu clădirile și alte bunuri imobile de pe el, a fost evaluat la peste 44 milioane lei.
Numai că, înainte de efectuarea majorării de capital la Titan Power, trebuie elaborat așa-numitul "test al operatorului economic privat în economia de piață", menit să evalueze dacă statul acordă sau nu un avantaj Titan Power prin această majorare de capital, respectiv dacă operațiunea reprezintă sau nu un ajutor de stat și dacă un investitor privat ar fi acționat la fel într-o situație similară, în condiții de piață.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Cum va fi șomajul tehnic la bugetari - Suspendare sau reducerea săptămânii de lucru la 4 zile. Se va ține cont și de calificativele anualeTestul trebuie să includă "realizarea unei analize economico-financiară echilibrată a acțiunii de majorare a capitalului social al societății Titan Power SA din perspectiva rentabilității și viabilității proiectului centralei de cogenerare, în baza documentelor existente cu privire la proiect, inclusiv a studiului de fezabilitate care a stat la baza demarării procedurii inițiale de atragere a investitorilor", respectiv "o proiecție a structurii financiare și o rată de rentabilitate a capitalurilor proprii ale societății Titan Power SA în corelație cu rata internă de rentabilitate a proiectului centralei de cogenerare, a cărui implementare și administrare ulterioară constituie obiectul de activitate al societății", se arată într-un document oficial analizat de Profit.ro.
Toate acestea vor fi prezentate spre analiză Direcției Generale Concurență a Comisiei Europene, dar și Consiliului Concurenței din România. Documentația aferentă testului este în curs de elaborare, potrivit informațiilor Profit.ro.
"Ieșirea iminentă din uz în baza angajamentelor de mediu pentru instalațiile mari de ardere și expirarea numărului de ore de funcționare în baza derogărilor după anul 2023, ceea ce inevitabil va duce la intrarea în retehnologizare a centralelor existente care deservesc Bucureștiul, precum și situația deficitară tehnică și financiară a furnizorilor de energie pentru București, creează premisele economice propice pentru investiții în centrale de cogenerare de înaltă eficiență. Anumite amplasamente, printre ele fiind și amplasamentul CET Titan din proprietatea Electrocentrale Grup SA, prezintă interes pentru promovarea de investiții datorită locației în zonele de interes, precum și datorită infrastructurii de transport existente. Amplasamentul CET Titan reprezintă un activ cu potențial ce dispune de o infrastructură specifică unei centrale termoelectrice. În contextul realizării noului obiectiv de investiții, asigurarea utilităților se va putea realiza prin extinderea și/sau prelungirea circuitelor deja existente pe amplasament până la noile instalații energetice. Toate acestea constituie un avantaj major și susțin, din punct de vedere al dotării amplasamentului, realizarea unei centrale de cogenerare de înaltă eficiență", se menționează în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Patronatul Tinerilor Întreprinzători recomandă Guvernului să pregătească investiții majore care să conducă la relansarea economieiÎn primăvara anului 2018, Electrocentrale Grup a comandat un studiu de prefezabilitate pentru construirea unei centrale în cogenerare de înaltă eficiență pe gaze, pe amplasamentul fostei CET Titan din cartierul bucureștean omonim. Centrala ar urma să aibă o putere electrică instalată de până la 50 MW și "energie termică corespunzătoare, obținută prin recuperarea căldurii", și ar urma să alimenteze cu agent termic sistemul centralizat de încălzire administrat în prezent de Compania Municipală Termoenergetica, urmașa falimentarei RADET.
Fosta CET Titan, construită în anii ’60, a fost scoasă din funcțiune în urmă cu 5 ani, din cauza uzurii fizice și morale avansate. În 2017 a fost finalizată demolarea centralei și dezafectarea amplasamentului. Terenul se află în proprietatea Electrocentrale Grup și beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.
"În aceste condiții, este oportună realizarea unei noi capacități de producere a energiei termice, în cogenerare, care să ducă la creșterea eficienței energetice, precum și la oferirea serviciului de alimentare cu energie termică, în condiții de siguranță, consumatorilor din zona de influență a fostei CET Titan. Acestora li se livrează, în prezent, energie termică din alte zone de producere, mai îndepărtate, generând costuri pentru RADET București în calitate de transportator, distribuitor și furnizor de energie termică", se arăta în caietul de sarcini al procedurii de achiziție a studiului de prefezabilitate.