Ministerul Energiei are inclus și anul acesta în bugetul aferent activității de privatizare încasarea a peste 850 milioane lei din vânzarea unei cote de 26,7% din participația sa de aproape 45% din capitalul Rompetrol Rafinare, unde cel mai mare acționar este KMG International din grupul kazah de stat KazMunayGas, însă procesul de privatizare a fost blocat în instanță încă "din fașă".
"În bugetul de venituri și cheltuieli aferent activității de privatizare s-au prevăzut venituri totale în sumă de 861.661.000 lei, din care 857.382.000 lei constituite din implementarea prevederilor strategiei de privatizare la societatea Rompetrol Rafinare SA", se arată în nota de fundamentare a HG-ului de aprobare a bugetului activității de privatizare a ministerului, adoptat săptămâna trecută de Guvern.
În decembrie anul trecut, după cum a relatat Profit.ro, ministerul a lansat o licitație pentru a achiziționa "Servicii de consultanță juridică pentru implementarea strategiei de privatizare prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 626/28.07.2015 pentru aprobarea strategiei de privatizare a unei cote din participația deținută de statul român la Societatea "Rompetrol Rafinare" - SA Constanța".
Contractul de consultanță, estimat la circa 233.000 lei, implică oferirea de asistență în elaborarea, de către Ministerul Energiei, a documentelor necesare întocmirii dosarului de privatizare, analizarea documentației de privatizare înaintate Ministerului Energiei de către Rompetrol Rafinare, întocmirea documentației de ofertă pentru privatizare, care poate cuprinde dosarul de prezentare al societății, anunțul publicitar, proiectul contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni și alte asemenea, asistență în elaborarea de note, rapoarte, informări și alte documente legate de pregătirea procesului de privatizare, emiterea opiniei legale privind documentația de privatizare și de ofertă, inclusiv nota și/sau documentația de ofertă pentru privatizare, asistență în implementarea oricăror altor demersuri, de natură juridică, prevăzute de legislația in vigoare, necesare pentru pregătirea procesului de privatizare, precum și asistență în adoptarea și implementarea oricăror altor măsuri legale care se impun pe parcursul derulării procesului de pregătire a privatizării Rompetrol Rafinare.
Contractul a fost atribuit în februarie casei de avocatură Bohâlțeanu și Asociații, însă atribuirea a fost imediat contestată în instanță de celălalt participant la procedura de achiziție, firma Mocanu și Asociații.
CITEȘTE ȘI Nasser al-Khelaifi, președintele PSG, pus sub acuzare pentru corupțieContestatarul a câștigat procesul în primă instanță luna trecută, la Tribunalul București, care a obligat Ministerul Energiei să anuleze rezultatul licitației și să reia procedura. Însă instituția de stat a făcut recurs, care își așteaptă primul termen de judecată la Curtea de Apel București, astfel că deocamdată nu se poate relua achiziția de servicii de consultanță juridică pentru vânzarea parțială a deținerii Ministerului Energiei la Rompetrol Rafinare.
Prima instanță a dat dreptate celor de la Mocanu și Asociații acceptând reclamația acestora potrivit căreia Ministerul Energiei a acordat în mod incorect un punctaj prea mare ofertei tehnice a concurentului declarat câștigător. "(...) din dosarul achiziției publice depus la dosarul cauzei (...), tribunalul apreciază că (...) pârâtul (Ministerul Energiei – n.r.) nu a justificat, cu înscrisuri doveditoare în acest sens, punctajul acordat la criteriul de participare constând în experiența în proceduri de privatizare a unor operatori economici cu capital de stat, în perioada 2007-2017 - 5 puncte, precum și în experiența generală în proceduri de restructurare/achiziții active/fuziuni în perioada 2007-2017 - 5 puncte, pentru capacitatea instituțională. În aceste condiții, tribunalul apreciază că, în cauză, nu au fost respectate principiile tratamentului egal și al transparenței prevăzute de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice", se arată în motivarea deciziei Tribunalului București.
În ceea ce privește ofertele financiare, cei de la Bohâlțeanu și Asociații au avansat un preț de circa 105.000 lei plus TVA, iar firma Mocanu și Asociații – unul de 140.000 lei plus TVA.
CITEȘTE ȘI Audi va renunța la modelele TT și R8 și le va înlocui cu mașini electriceLa finalul lunii octombrie a anului trecut, secretarul de stat din Ministerul Energiei Iulian Tudorache declara, la conferința la care a fost anunțată semnarea contractului de înființare a Fondului Kazah-Român, că licitația de vânzare a unei participații de 26,7% din capital deținută de statul român la Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia, care ar permite KMG International din grupul kazah de stat KazMunayGas să-și îndeplinească angajamentul asumat prin Memorandum cu România în 2013, de a achiziționa această participație contra sumei de minim 200 milioane dolari, ar putea fi organizată până la jumătatea lui 2019. Dat fiind că încă nu a fost desemnat nici măcar consultantul juridic, cel mai probabil acest termen va fi depășit.
În prezent, KMG International deține direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Energiei are un pachet de 44,69% din acțiunile companiei. Rompetrol Financial Group și Rompetrol Well Services, ambele controlate de KMG International, dețin participații de 6,7405%, respectiv 0,0498% din capitalul RRC.
HG-ul din 2015 privind strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare prevede că vânzarea pachetului minoritar de 26,6959% din capitalul social al RRC deținut în prezent de Ministerul Energiei se va face prin derularea unei proceduri de vânzare prin licitație cu strigare, "cu acordarea dreptului de preferință persoanei juridice/fizice ofertante care face dovada că este investitorul care deține pachetul majoritar de acțiuni al societății". Prețul minim de adjudecare este de 200 de milioane de dolari sau echivalentul în lei al acestei sume.
CITEȘTE ȘI Promisiune guvernamentală: Ordonanța de urgență privind serviciile de ridesharing va fi adoptată săptămâna viitoareÎn acest moment, valoarea de piață a 26,6959% din acțiunile RRC, conform cotației de la BVB, este de circa 542 milioane lei, adică cam 127 milioane dolari la actualul curs dolar/leu, cu aproape 37% sub prețul minim de 200 milioane dolari țintat de Guvern și convenit cu partea kazahă.
Dacă câștigătorul licitației va fi KMG International, atunci vor fi aplicate prevederile din Memorandumul din 2013, potrivit cărora 175 milioane dolari SUA va fi prețul de vânzare al acțiunilor, iar restul de 25 milioane, prima convenită de părți pentru dobândirea de către KMG a majorității absolute de vot în RRC, care îi va permite, conform Legii nr. 31/1990 a societăților comerciale, să adopte orice decizie în legătură cu RRC. Suma de 200 milioane dolari va fi plătită de kazahi într-o singură tranșă.
Ministerul Energiei nu va putea înstrăina timp de 3 ani restul de acțiuni deținute în RRC și reprezentând 18% din capitalul social al acesteia (Acțiunile Rămase), iar în această perioadă nu va interveni nicio reducere sau diluare a participației statului la companue, prin majorare de capital, vânzare-cumpărare sau prin orice altă metodă. După expirarea perioadei de interdicție la înstrăinare, Ministerul Energiei va avea dreptul de a dispune de acțiunile rămase, în totalitate sau în parte, iar KMG International va participa la orice procedură de privatizare prin care statul va vinde acțiunile rămase, oferind un preț care să reflectăe valoarea justă a respectivelor acțiuni, valoare ce urmează a fi determinată la momentul vânzării.
CITEȘTE ȘI Noile condiții pentru Programul "Prima casă", extins și redenumit "O familie - o casă": pragul de garantare ridicat, noi plafoane de venituri, anumite dobânzi reduseTotodată, KMG International va continua să dețină un drept de preferință la cumpărarea acțiunilor rămase în posesia statului.
Rompetrol Rafinare SA, a trecut de la un profit de 50,48 milioane lei în T1 2018 la o pierdere de 170,16 milioane lei în primele trei luni din 2019, în condițiile avansului ușor al cifrei de afaceri de la 3,33 la 3,37 miliarde lei, coroborată cu majorarea costului vânzărilor de la 3,264 la 3,344 miliarde lei. Cheltuielile de desfacere și generale-administrative au crescut de la 65,29 la 80,39 milioane lei.
De asemenea, Rompetrol a scăpat parțial de sechestrul instituit de DIICOT în dosarul penal Rompetrol 2, în care prejudiciul fusese estimat inițial la peste 3 miliarde lei. "La 4 decembrie 2018, procurorul a convenit în principiu asupra eliberării parțiale a sechestrului, cu condiția să se facă o expertiză, iar raportul final să arate că valoarea activelor aflate sub sechestru depășește daunele pretinse. Raportul a fost prezentat către DIICOT în data de 15 martie 2019. O nouă cerere de eliberare parțială a sechestrului a fost transmisă în 8 aprilie 2019. (...) În 22 aprilie 2019, procurorul de caz a emis o ordonanță prin care toate acțiunile sechestrate în mai 2016, activele KMGI, activele RRC localizate la Vega, pe platforma industrială din Ploiești, ca și activele Oilfield Exploration Business Solutions au fost eliberate de sub sechestrul penal. Ca atare, singurele active care au rămas încă sub sechestru sunt cele ale RRC, localizate în Năvodari, pe platforma industrială a rafinăriei Petromidia", se afirmă în ultimul raport trimestrial al companiei.