Slovacia pierde jumătate de miliard de euro pe an dacă va fi oprit tranzitul prin Ucraina al gazelor provenite din Rusia. Premierul Fico: Dacă vouă nu vă plac rușii, mie îmi plac!

Slovacia pierde jumătate de miliard de euro pe an dacă va fi oprit tranzitul prin Ucraina al gazelor provenite din Rusia. Premierul Fico: Dacă vouă nu vă plac rușii, mie îmi plac!
scris 19 dec 2024

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a făcut un apel la aliații europeni în vederea găsirii unei soluții de menținere a tranzitului prin Ucraina al fluxurilor de gaze naturale provenite de la gigantul rus de stat Gazprom, care urmează să fie oprit la finalul anului, scrie Bloomberg.

Slovacia, care este un cumpărător-cheie de gaze rusești prin intermediul rutei ucrainene, printre puținii rămași, câștigă până la 500 de milioane de euro pe an din tarife de tranzitare a acestor gaze prin sistemul său național de conducte magistrale, a arătat Fico, bani pe care trezoreria de la Bratislava ar urma să-i piardă dacă livrările prin Ucraina încetează.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment - Decizia Fitch de a revizui perspectiva României la negativă reflectă nu doar o criză politică, ci și una de încredere financiară, care va avea consecințe profunde asupra economiei naționale CITEȘTE ȘI Avertisment - Decizia Fitch de a revizui perspectiva României la negativă reflectă nu doar o criză politică, ci și una de încredere financiară, care va avea consecințe profunde asupra economiei naționale

Ce facem, lăsăm pur și simplu conducta goală? În numele a ce? Pentru că nu vă plac rușii? Atunci bine, mie îmi plac″, a spus șeful Guvernului slovac.

Mai este foarte puțin timp până la expirarea acordului de tranzit dintre Rusia și Ucraina, despre care Kievul a anunțat în mai multe rânduri că nu intenționează să-l prelungească. În timp ce Europa și-a redus, per total, dependența de gazele rusești, țările din estul continentului încă preiau anumite volume de la Gazprom și fac presiuni pentru încheierea unui nou acord.

PREMIERĂ Volkswagen, investiție strategică într-o companie de extracție a litiului CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Volkswagen, investiție strategică într-o companie de extracție a litiului

Slovacia a dezbătut problema atât cu Moscova, cât și cu ucrainenii, iar Robert Fico intenționează să discute astăzi posibile ″soluții tehnice″ cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Continuarea livrărilor de gaze este importantă și pentru Ucraina, care are un mare interes în menținerea rutelor de tranzit″, a punctat Fico.

DECIZIE Compensarea de la buget a creșterii accizei la motorină pentru transportatori a fost prelungită CITEȘTE ȘI DECIZIE Compensarea de la buget a creșterii accizei la motorină pentru transportatori a fost prelungită

Au fost avansate mai multe variante alternative, unele implicând posibili intermediari, precum Azerbaidjanul. Statul caucazian nu dispune de suficiente resurse proprii de gaze pentru a suplini volumele livrate de Gazprom, însă ar putea acționa ca importator inițial, care să revândă ulterior gazele rusești ce ar urma să continue să tranziteze Ucraina, astfel încât cantitățile respective să fie ″derusificate″ din punct de vedere comercial și juridic.

Robert Fico a rezumat sec esența acestei variante: ″Haideți să numim altfel gazul rusesc. Nu va mai fi rusesc (în acte – n.r.), va fi altfel de gaz″.

ULTIMA ORĂ ANUNȚ Dan Șucu, noul acționar majoritar al echipei Genoa - FOTO CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ ANUNȚ Dan Șucu, noul acționar majoritar al echipei Genoa - FOTO

De la revenirea sa la putere anul trecut, premierul Fico a fost unul dintre cei mai vocali critici ai sprijinului militar acordat de UE Ucrainei, despre care a afirmat în mod repetat că nu face decât să prelungească războiul.

Oprirea tranzitului prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025 este o problemă chiar mai mare pentru Republica Moldova, întrucât gazele rusești nu ar mai ajunge în Transnistria, unde alimentează și centrala MGRES de la Cuciurgan, vitală pentru aprovizionarea cu curent electric a ambelor maluri ale Nistrului. Gazprom nu pare dispus să-și onoreze obligația contractuală de a livra gaze la frontiera Republicii Moldova utilizând o rută de transport alternativă (semnificativ mi scumpă), prin gazoductul Turkstream, rușii nerezervând capacitate de transport pentru livrări către Transnistria pentru luna ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze rusești tranzit ucraina
importuri gaze naturale rusia
gazprom ue
slovacia gaze rusești
republica moldova gaze rusești