CONFIRMARE Pas-cheie avizat - Uzină nouă de procesare a minereului de uraniu ce va reîncepe să fie extras din România

CONFIRMARE Pas-cheie avizat - Uzină nouă de procesare a minereului de uraniu ce va reîncepe să fie extras din România
scris 18 dec 2024

Guvernul a aprobat un pas cheie al companiei de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și al acționarului său majoritar, Ministerul Energiei, pentru proiectul construirii în România a unei uzine de procesare a minereului de uraniu ce va reîncepe să fie extras pe plan local, dintr-o exploatare minieră nouă, anticipat de Profit.ro.

SNN dispune în prezent de fabrică de procesare a concentratului de uraniu, la Feldioara, precum și de fabrică de producție de fascicule de combustibil nuclear, la Pitești. Concentratul de uraniu este însă cumpărat din import.

Urmărește-ne și pe Google News
Diana David, CEO SAP Romania: Ne așteptăm ca adoptarea inteligenței artificiale în rândul companiilor să accelereze semnificativ în următorii ani. Ne apropiem de pragul de 1.000 de salariați CITEȘTE ȘI Diana David, CEO SAP Romania: Ne așteptăm ca adoptarea inteligenței artificiale în rândul companiilor să accelereze semnificativ în următorii ani. Ne apropiem de pragul de 1.000 de salariați

Strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035, aprobată recent de Guvern, prevede reluarea producției interne de uraniu brut, prin demararea exploatării miniere a zăcământului ″virgin″ de profil din perimetrul Tulgheș Grințieș, din județul Neamț.

Pentru procesarea sub formă de concentrate tehnice a uraniului brut ce va fi extras din Neamț, Nuclearelectrica intenționează să construiască o uzină nouă, tot în comuna Feldioara din județul Brașov.

VIDEO Mesajul lui Ciolacu după ce Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului României: Vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern CITEȘTE ȘI VIDEO Mesajul lui Ciolacu după ce Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului României: Vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern

Terenurile necesare proiectului, în suprafață totală de peste 345 de hectare, se află în proprietatea Ministerului Energiei. Ele constau în pășuni, păduri și ″ape stătătoare″, mai precis o acumulare de apă industrială proaspătă, un iaz de decantare a sterilului tehnologic de preparare și un iaz de ape uzate radioactive limpezite.

Guvernul a aprobat astăzi darea în concesiune a acestor terenuri către Nuclearelectrica, prin atribuire directă.

Guvernul aprobă prelungirea plafonării tarifelor și comisioanelor la RCA CITEȘTE ȘI Guvernul aprobă prelungirea plafonării tarifelor și comisioanelor la RCA

″Bunurile au ca destinație desfășurarea activității de procesare a materiei prime nucleare și pentru obținerea combustibilului nuclear - pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu, necesar funcționării reactoarelor nuclearoenergetice de la Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă, activitate de interes strategic în conformitate cu prevederile Legii nr. 193/2018 pentru reglementarea principiilor privind asigurarea strategiei naționale a României referitoare la menținerea ciclului nuclear integrat, prin asigurarea materiei prime pentru fabricarea combustibilului nuclear necesar funcționării unităților de la Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă, cu modificările și completările ulterioare″, scrie în nota de fundamentare a HG-ului de aprobare a concesionării.

Durata concesiunii va fi de cel mult 49 de ani.

FOTO Popeyes se extinde în România, în premieră, într-un nou oraș CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes se extinde în România, în premieră, într-un nou oraș

″În orice situație, suma datorată de concesionar (SNN – n.r.) cu titlu de redevență nu poate fi mai mică decât suma reprezentând valoarea de piață a terenurilor, astfel încât, raportat la perioada maximă de concesiune de 49 de ani, redevența să asigure cel putin recuperarea valorii totale de inventar a terenurilor, valabilă la momentul plății redevenței″, se mai menționează în document.

Terenurile au fost evaluate în total la circa 6,02 milioane lei, ceea ce ar însemna, în medie, o redevență anuală minimă de aproximativ 123.000 lei. În formula de calcul al redevenței anuale intră și 0,001% din profitul net al Nuclearelectrica din anul anterior plății.

Canada anunță noi norme la frontieră, ca urmare a amenințării lui Trump de a impune taxe vamale de 25% tuturor produselor canadiene CITEȘTE ȘI Canada anunță noi norme la frontieră, ca urmare a amenințării lui Trump de a impune taxe vamale de 25% tuturor produselor canadiene

După cum a relatat Profit.ro, Nuclearelectrica vrea să atragă investitori parteneri pentru demararea activității de extragere a minereului de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheș-Grințieș.

În urmă cu peste 10 ani, necesarul de investiții pentru demararea activității miniere de extragere a uraniului la Tulgheș-Grințieș era estimat la peste 400 milioane lei, cifra fiind cu certitudine semnificativ mai mare în prezent, din cauza inflației acumulate timp de mai mult de un deceniu și în special în ultimii trei ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
fabrică prelucrare uraniu românia
românia extracție uraniu
mine uraniu românia
combustibil nuclear românia
nuclearelectrica ministerul energiei