Chiar dacă până în prezent inteligența artificială este încă departe de utopia distrugătoare de locuri de muncă și vindecătoare de cancer, propagată de evangheliștii tehnologiei, aceasta ar putea evolua spectaculos în viitor, crede CNN. Cu o condiție: să fie identificată o sursă de energie capabilă să alimenteze apetitul AI, care ar putea dubla consumul de energie global până în 2026, după cum anticipează Agenția Internațională pentru Energie (AIE).
Singurul lucru care stă în calea unei „utopii” bazate pe inteligență artificială este, potrivit CNN, energia necesară pentru a pune în funcțiune și opera modelele AI în curs de dezvoltare.
Iar tehnologia care va salva omenirea va fi alimentată de tehnologia care aproape a distrus-o.
Pentru a face inteligența artificială operațională la dimensiunile pe care Microsoft și Google le au în vedere, este nevoie de multă putere de calcul. Când pui o întrebare Chat-GPT, acea interogare și răspunsul ei consumă electricitate într-un supercomputer plin cu cipuri Nvidia într-un centru de date la distanță, răcit puternic cu aer condiționat.
Consumul de energie electrică din centrele de date, inteligența artificială și minarea cripto s-ar putea dubla până în 2026, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.
Numai în SUA, este estimată o creștere a cererii de energie cu 13-15% pe an până în 2030, care ar putea transforma electricitatea într-o resursă mult mai rară, potrivit analiștilor JPMorgan.
Deocamdată, soluția industriei tehnologice este energia nucleară, mai stabilă decât cea eoliană sau solară și care, în plus, nu poartă povara emisiilor de carbon.
Microsoft a încheiat în această lună un acord pentru redeschiderea unui reactor pe Three Mile Island (unde în 1979 s-a înregistrat un accident nuclear), lângă Harrisburg, Pennsylvania, pentru a oferi companiei suficientă putere pentru a-și susține creșterea AI.
Amazon amplasează, la rândul său, un campus de centru de date chiar pe amplasamentul unei centrale nucleare, Talen Energy din nord-estul Pennsylvaniei.
CITEȘTE ȘI România, Grecia și Bulgaria au reclamat oficial Comisiei Europene ″segregarea″ piețelor de energie din Europa de Est, cu prețuri angro constant mai mari decât în Vest - DOCUMENT Se cere suprataxarea celor mai ieftini producători și a traderilorSam Altman, CEO-ul OpenAI, a investit, de asemenea, sume considerabile în energia nucleară și, în prezent, este și președintele Oklo, un startup nuclear, care săptămâna trecută a primit aprobarea pentru a începe dezvoltarea unui „microreactor” în Idaho.
Luni, Financial Times a anunțat că și Peter Thiel finanțează un startup nuclear, care încearcă să creeze o nouă metodă de producție pentru un combustibil nuclear mai puternic utilizat în reactoarele avansate.
Ironia este, desigur, că până și susținătorii radicali ai AI au invocat istoria proliferării nucleare pentru a încerca să transmită necesitatea reglementării siguranței inteligenței artificiale (atâta timp cât reglementările nu le reduc profitul).
Și, chiar dacă avertismentele scepticilor AI sunt deseori respinse ca previziuni alarmiste, nu poți să-i ignori la fel de ușor pe cei care sunt îngrijorați de utilizarea energiei nucleaeă. Istoria este, în mod tragic, de partea lor.
CITEȘTE ȘI Ratingul Israelului a fost retrogradat de S&P, din cauza probabilității sporite a intensificării conflictuluiCu siguranță, energia nucleară de astăzi este mai bine înțeleasă decât în 1979, când Reactorul Two din Three Mile Island a experimentat o topire parțială, a declarat Anna Erickson, profesor de știință nucleară la Georgia Tech.
„Nimic în viață nu este niciodată sigur”, a adăugat aceasta, „dar acum înțelegem mult mai bine funcționarea reactoarelor nucleare”, parțial și ca urmare a valului de reglementări de siguranță declanșat de incidentul de la Three Mile Island.
Concluzia CNN este că nu există un viitor al inteligenței artificiale fără o creștere exponențială a surselor de energie, ceea ce face ca expansiunea energiei nucleare să fie practic inevitabilă.
CITEȘTE ȘI Începe Fidelis de toamnă. Românii interesați pot subscrie până în 11 octombrieÎnsă acest proces va dura, ceea ce înseamnă că centrele de date Big Tech vor trebui să se bazeze deocamdată pe utilizarea combustibililor fosili, pe măsură ce cererea continuă să crească.