Și producătorii suferă! Majorare de mai multe milioane de euro a costurilor cu utilitățile la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom

Și producătorii suferă! Majorare de mai multe milioane de euro a costurilor cu utilitățile la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom
scris 23 feb 2022

Explozia prețurilor la gaze și electricitate i-a afectat inclusiv pe producători, OMV Petrom înregistrând o majorare de mai multe milioane de euro a costurilor la utilități la rafinăria Petrobrazi.

De ce este important: Majorarea costurilor cu utilitățile se alătură creșterii costurilor de achiziție de biocombustibili, care trebuie, potrivit legii, incluși într-un procent majorat în carburanți, ceea ce pune o presiune suplimentară față de anii precedenți asupra prețului la pompă.

Urmărește-ne și pe Google News
Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație CITEȘTE ȘI Aeroporturile din România investesc în tehnologii de ultimă generație

Întrebat de un analist al Société Générale cum a fost afectată activitatea rafinăriei de creșterea prețului la utilități, șeful diviziei de Downstream Oil al OMV Petrom, Radu Căprău, a afirmat că și Petrobrazi a fost afectată, ca și restul industriei.

“Referitor la prețul utilităților, este clar pentru toată lumea că a existat un impact în industrie. Din perspectiva noastră, ca cifră indicativă, putem spune că impactul este de milioane de euro, până în zece milioane euro”, a declarat Căprău.

Marja de rafinare a Petrobrazi s-a dublat în 2021, de la 2,89 dolari/baril în 2020 la 5,47 dolari/baril. În ultimul trimestru al anului, OMV Petrom a realizat o mară de 7,52 dolari/baril, aproape de 4 ori peste cea din perioada similară a anului trecut, ca urmare a de diferențialelor mai bune pentru produse, în principal pentru benzină și motorină. Pentru 2022, compania anticipează o marjă de rafinare de 6 dolari/baril.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Rata de utilizare a rafinăriei a fost în 2021 de 97% (101% în ultimul trimestru al anului), iar pentru 2022 OMV Petrom se așteaptă la o scădere a acestui indicator la 95%.

Întrebați dacă includ costurile cu utilitățile în calculul marjei de rafinare sau folosesc aceeași metodologie a principalului acționar, compania austriacă OMV, care le exclude, reprezentanții Petrom au precizat că respectă modelul impus de la Viena.

„Folosim aceeași metodologie. Modul în care calculăm marja de rafinare ia în considerare randamentele, evoluția prețului țițeiului, ceea ce este relevant pentru costul combustibilului, și pierderile. Cu toate acestea, utilitățile nu se încadrează în marja de rafinare, ca și costul cu certificatele de emisii CO2, dar fac parte din efortul nostru de a ne asigura că reușim să le transferăm (costurile cu utilitățile și cu certificate de emisii CO2 - n.r.) în (prețul de - nr.r.) piață. Cu toate acestea, nu le includem (în marja de rafinare -n.r.). Facem la fel ca în OMV”, a explicat Căprău.

OMV Petrom este al doilea producător de gaze din România, după cu Romgaz, cu o cotă de piață de aproximativ 40%. Prețul gazelor pe piețele angro a crescut în ultimul trimestru, la peste 400 lei/MWh, de 6 ori peste cel de 65 lei/MWh din perioada similară a lui 2020.

Similar, prețul electricității de pe piețele operate de OPCOM, de unde este achiziționat de furnizori, se situa la sfârșitul anului de câteva ori peste cel din ultima parte a lui 2020.

OMV Petrom operează centrala electrică de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW. În 2021, centrala de la Brazi a avut o producție netă de electricitate în creștere, de 4,79 TWh comparativ cu 4,15 TWh în 2020, reprezentând 8% din producția de energie electrică a României. În ultimul trimestru al anului, rata de utilizare a centralei electrice Brazi a înregistrat un nivel record, producția ridicându-se la 1,55 TWh, cu 0,38 TWh mai mare decât cea de 1,17 TWh din perioada similară a anului 2020, reprezentând 11% din producția de energie a României, cea mai mare valoare ca pondere în producția totală de până în prezent.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
energie electrica
utilitati
preturi
omv petrom
petrobrazi