Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare creditor al Regiei Autonome de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, dar și Primăria Capitalei, acționarul unic al RADET, au contestat în instanță tabelul preliminar de creanțe al Regiei aflate în insolvență, întocmit de administratorul judiciar Rominsolv al avocatului Gheorghe Piperea.
Contestațiile au fost înregistrate la Tribunalul București pe 17 ianuarie (ELCEN), respectiv 23 ianuarie (Municipiul București).
ELCEN, aflată de asemenea în insolvență, este cel mai mare creditor al RADET. Compania a reclamat datorii în sumă totală de 4,85 miliarde lei, însă Rominsolv i-a acceptat creanțe cumulând doar circa 3,7 miliarde lei, cam trei sferturi din totalul pretențiilor ELCEN, din care suma de 47,95 milioane lei reprezintă creanță acceptată sub condiție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pretențiile totale ale ELCEN față de RADET, de 4,85 miliarde lei, reprezintă peste 91% din totalul creanțelor reclamate de creditorii Regiei, iar suma acceptată de firma avocatului Piperea, de 3,7 miliarde lei, are o pondere de aproape 97% în valoarea totală a creanțelor acceptate de administratorul judiciar al RADET. Luna aceasta, ELCEN a fost desemnată președinte al Comitetului Creditorilor RADET, din care mai fac parte Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF și furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Engie România, fosta GDF Suez.
După ELCEN, cel mai important creditor chirografar, negarantat al RADET, este Municipiul București, care s-a înscris în tabelul preliminar cu o creanță în sumă totală de 225,78 milioane lei, din care Rominsolv a acceptat însă doar o parte infimă, de numai circa 13.000 lei.
Pe de altă parte, încă de la deschiderea procedurii de insolvență a Regiei controlate de Primăria Municipiului București (PMB), primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că toate datoriile RADET vor fi analizate, în primul rând datoria istorică față de ELCEN.
CITEȘTE ȘI Idee pentru Firea? Budapesta a interzis circulația în oraș a tuturor mașinilor poluante!"Se va decide de către administratorul judiciar, sub supravegherea judecatorului sindic, ce parte din această datorie istorică e plătibilă, pentru ca e vorba de o sumă adăugată la datorii istorice, care au presupus penalități la penalități. Aceste sume nu sunt cuprinse în contabilitatea primăriei și nu s-a putut realiza un audit în oglindă ani de zile. Prin această metodă se va putea afla ce e în spatele acestei datorii, din ce e compusă și dacă e eligibilă", a spus Firea, citată într-un comunicat al PMB din 5 octombrie 2016, data la care Tribunalul București a aprobat intrarea în insolvență a RADET.
Principala cauză a imensei datorii istorice a RADET față de ELCEN este neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu. O altă problemă semnalată în mai multe rânduri de Regie este lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare în Capitală, fapt care o împiedică să calculeze penalități la restanțele înregistrate de PMB la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație.
Guvernul PSD-ALDE este dispus să transfere ELCEN, furnizorul de agent termic al RADET, de la Ministerul Energiei la Primăria Capitalei, ceea ce ar facilita realizarea proiectului mai vechi de contopire prin fuziune a celor două companii aflate în prezent în insolvență și de ștergere a datoriilor istorice de peste 3,6 miliarde lei ale RADET către ELCEN. Un obstacol ar fi însă precedentul instituit de Curtea Constituțională (CCR) în 2014, care a blocat atunci transferul gratuit de acțiuni la Portul Constanța de la Guvern la primăria condusă pe atunci de Radu Mazăre.
CITEȘTE ȘI Sergiu Biriș, de la Trilulilu la Zonga și la ce ți se întâmplă când faci parte dintr-o tranzacție de 500 de milioane de dolari"(...) ELCEN va fi transferată în patrimoniul municipiului București, dacă municipalitatea va solicita acest lucru", se arată în programul de guvernare PSD-ALDE pentru perioada 2017-2020. Transferul este programat pentru ultimul trimestru al acestui an, relevă un document oficial obținut de Profit.ro.
De altfel, potrivit unor surse din piață, este foarte posibil ca și viitoarele planuri de reorganizare ale celor două entități insolvente, în vederea redresării lor financiare, să aibă în vedere fuziunea dintre RADET și ELCEN. RADET este controlată de Primăria București, iar ELCEN – de către Ministerul Energiei, cu 97,5% din acțiuni, restul de 2,5% din capital fiind în posesia Romgaz, principalul furnizor de gaze naturale al ELCEN și unul din cei mai mari creditori ai acesteia. Romgaz se află tot sub controlul Ministerul Energiei, care deține peste 70% din acțiunile producătorului de gaze.
RADET alimentează cu energie termică peste 1,25 milioane de locuitori ai Capitalei, respectiv 565.000 de apartamente din 8.500 de blocuri și imobile. În plus, Regia furnizează căldură și apă caldă pentru 5.400 de agenți economici și instituții cu statut de obiective sociale. 81% din lungimea de peste 987 km a rețelei primare de transport apă fierbinte a RADET are vechime mai mare de 20 de ani, ca și 60% din cei 2.965 km de rețea secundară de țevi de distribuție a apei calde de consum și a agentului termic de încălzire.