Serinus Energy câștigă un arbitraj internațional cu fosta Rompetrol SA

Serinus Energy câștigă un arbitraj internațional cu fosta Rompetrol SA
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 17 feb 2023
 
Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) a dat câștig de cauză companiei Serinus Energy într-o procedură de arbitraj împotriva fostului său partener în concesiunea de la Satu Mare, Oilfield Exploration Business Solutions (OEBS).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Oilfield Exploration Business Solutions SA (OEBS), fosta Rompetrol SA, este divizia de explorare și producție hidrocarburi a KMG International, parte a concernului energetic kazah de stat KazMunayGas, care a preluat Rompetrol în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu.
O decizie CJUE privind creditele în franci elvețieni ar putea arunca în aer sectorul bancar polonez: risc de falimente și pierderi cât jumătate din fondurile proprii CITEȘTE ȘI O decizie CJUE privind creditele în franci elvețieni ar putea arunca în aer sectorul bancar polonez: risc de falimente și pierderi cât jumătate din fondurile proprii

Astfel, participația de 40% a OEBS în concesiunea de la Satu Mare din România va fi transferată către Serinus începând cu notificarea părților cu privire la aprobarea de către Guvernul României și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Compania a precizat că tribunalul de arbitraj a dispus, de asemenea, ca OEBS să ia toate măsurile necesare pentru a transfera în mod oficial participația de 40% către Serinus.

Urmărește-ne și pe Google News
"Se consideră că OEBS se retrage din acordul de exploatare comun și din acordul de concesiune începând cu data notificării părților cu privire la aprobarea autorităților competente cu privire la această retragere", a explicat consiliul în declarația sa. Serinus este împuternicitul adevărat și legal al OEBS pentru a semna documentele și a face depunerile și cererile necesare pentru a face ca transferul participației de 40% a OEBS către Serinus să fie valabil din punct de vedere legal și pentru a obține toate consimțămintele necesare din partea Guvernului României, a Agenției Române pentru Resurse Minerale (ANRM)", a anunțat Serinus.
 
CONFIRMARE Tranzacție: Canadienii de la Jade Power și-au cedat operațiunile din România către Enery, după ce au renunțat brusc la proiectul hidroelectric din Brașov CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Canadienii de la Jade Power și-au cedat operațiunile din România către Enery, după ce au renunțat brusc la proiectul hidroelectric din Brașov

Serinus a solicitat recunoașterea dreptului de a prelua participația de 40% a fostul său partener în proiectul aferent concesiunii de gaze naturale Satu Mare, motivul invocat fiind neîndeplinirea obligațiilor contractuale. OEBS deținea 40% din drepturile aferente concesiunii de gaze naturale Satu Mare, restul de 60% fiind deținute de Serinus.

Compania susține că, din 2017, OEBS și-a pierdut drepturile aferente concesiunii Satu Mare pe fondul încălcării obligațiilor asumate. Potrivit Serinus, din aprilie 2015 până în 2016, OEBS nu și-ar fi îndeplnit obligațiile de finanțare aferente operațiunilor de la Satu Mare, asumate prin Acordul de Operare în Comun (JOA). 
 
În acest context, Serinus a emis, în decembrie 2016, o notificare de punere în întârziere (default notice) a partenerului său, OEBS având, la acel moment, 10 zile la dispoziție pentru remedierea încălcării prevederilor contractuale. Având în vedere depășirea acestei perioade, punerea în întârziere a devenit definitivă, ia compania a obligată, conform JOA, să transfere participația sa către Serinus.
La o lună de la introducerea cotei de 5% a TVA pentru fotovoltaice, aleșii și-au dat seama că au uitat să includă echipamente, iar legea e neclară CITEȘTE ȘI La o lună de la introducerea cotei de 5% a TVA pentru fotovoltaice, aleșii și-au dat seama că au uitat să includă echipamente, iar legea e neclară

Suma pe care Serinus afirmă că nu ar fi primit-o de la fosta Rompetrol este de aproape 1 milion de dolari, În august 2017, Serinus a trimis către OEBS o înștiințare privind transferul iminent al participației sale către Serinus în conformitate cu JOA și obligația de a lua, fără întârziere, toate măsurile necesare efectuării acestui transfer, inclusiv obținerea acordului din partea autorităților. Serinus a revendicat, totodată, 100% din concesiunea de gaze din punct de vedere comercial. 

Serinus exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României. 
 
Cu sediul în Jersey, Serinus Energy are operațiuni în România și Tunisia. Compania, listată pe bursele AIM (Londra) și WSE (Varșovia), a fost controlată până în 2021 de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de miliardarul polonez Jan Kulczyk, decedat în 2015.
 
În prezent, cel mai mare acționar al companiei este investitorul britanic Richard Sneller, fost manager de fonduri la Baillie Gifford.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
serinus energy
gaze
oilfield exploration business solutions
oebs
rompetrol sa
satu mare
arbitraj