Prețul gazelor cu livrare în această iarnă a sărit miercuri de 600 de lei/MWh, iar în cazul celor cu livrare în întreg anul viitor, de 440 lei/MWh, mult peste plafonul impus de Parlament până la 31 martie, de 250 lei/MWh. Motivele: conflictul dintre statele europene și Rusia pe tema Ucrainei, care ar putea da o lovitură de grație alimentării cu gaze a Europei, dar și nivelul scăzut al depozitării, mai ales a celei din Europa Centrală și de Est.
Și prețul spot, cel pentru gazul cu livrare în ziua următoare, s-a majorat semnificativ, ajungând la aproape 600 lei/MWh. Și volumul tranzacționat pe PZU a fost unul mai mult decât dublu volumului mediu care se tranzacționează de obicei pe această piață, de 34 GWh.
De ce este important: Chiar dacă piața pentru ziua următoare a gazelor nu are o pondere atât de importantă în acoperirea consumului precum cea de energie electrică, prețul facturat de către furnizorii de ultimă instanță (FUI) consumatorilor rămași fără furnizori de gaze preluați este format pe baza prețului PZU. Dacă până la 31 martie aceștia vor plăti maxim prețul plafonat, 370 lei/MWh (cu tarife și taxe), 250 lei/MWh fără tarife și taxe, de la 1 aprilie vor fi obligați să achite prețul pieței din contractele semnate sau prețul de FUI dacă n-au semnat contracte până la acea dată.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea important: În urma ascensiunii prețurilor din ultimele luni, unii furnizori au preferat (sau n-au avut resursele financiare necesare) să nu achiziționeze gaze prin contracte pe termen lung sau mediu, așteptând vremuri mai bune, și astfel au ajuns la mâna pieței spot, cumpărând gaze de o lună pe alta, la prețuri din ce în ce mai mari. Aproximativ 10 dintre aceștia s-au și retras de pe piață, clineții lor (circa 70.000) fiind preluați de FUI, majoritatea de Engie. FUI-i au achiziționat gaz pe termen mediu și lung doar pentru alimentarea propriilor clienți, pentru alimentarea noilor consumatori preluați achiziționând gaze de pe piața spot, ceea ce pune o presiune suplimentară pe prețul de pe această piață.
Evoluția prețului gazelor cu livrare în primele trei luni ale anului viitor
Prețul gazului cu livrare în luna ianuarie a crescut miercuri pe platforma operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) la 639,1 lei/MWh, iar cel cu livrare în luna februarie la 638,9 lei/MWh. Prețul pentru gazul cu livrare în întreg trimestrul 1 al anului viitor a fost de 615,8 lei/MWh.
Comparativ, pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, prețul gazului cu livrare în luna ianuarie era de 130 euro/MWh (643 lei/MWh), cel cu livrare în februarie, de 127,6 euro/MWh (631,5 lei/MWh), iar cel pentru trimestrul 1 2022, de 128,4 euro/MWh (635,44 lei/MWh).
CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orareÎn ceea ce privește prețul pentru ziua următoare, dacă cel de pe BRM era de 593,75 lei/MWh (120 euro/MWh), cel de pe CEGH era de 128,8 euro/MWh (637,5 lei/MWh).
Evoluția prețurilor gazului cu livrare în ziua următoare din ultima lună
Însă, așa cum a anunțat Profit.ro, întreaga regiune are o problemă, volumul de gaze înmagazinat în Austria, Ungaria și România aflându-se la minimul ultimilor 5 ani, la un procent de 54,5% din capacitatea totală de depozitare, cu 10 puncte procentuale mai redus față de precedentul record negativ, din aceeași perioadă a anului 2018, de 65% din capacitatea totală.
De altfel, cea mai importantă companie producătoare de gaze din România, Romgaz, a anunțat deja că se așteaptă la o majorare a prețurilor gazelor pe bursa locală și pe cele internaționale în trimestrul al patrulea al acestui an și în primul trimestru al anului viitor.
Și pricipalul concurent al Romgaz pe piața internă, OMV Petrom a anticipat că prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când s-ar putea înregistra o “oarecare” diminuare a acestora.