Distribuție Energie Oltenia, operatorul concesionar al rețelei de distribuție a energiei electrice din județele Argeș, Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Vâlcea controlat de grupul ceh CEZ, care a confirmat recent informațiile Profit.ro conform cărora intenționează să-și vândă activele și operațiunile din România, pregătește dotarea clienților săi cu sisteme inteligente de măsurare a consumului de electricitate, lansând în acest sens o procedură de achiziție de echipamente constând în contoare și concentratoare de date.
Grupul CEZ, care a decis acum să plece din în România, este reprezentat prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power.
Anul trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a modificat legislația privind instalarea obligatorie de contoare inteligente de către distribuitorii de energie. Potrivit modificării, în total, până în 2028, aproximativ 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii Românii, în condițiile în care numărul consumatorilor casnici este de peste 9 milioane.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În baza noii legislații, ANRE a decis că, anul acesta, Distribuție Energie Oltenia trebuie să instaleze contoare inteligente la 2% din clienții săi, respectiv la peste 10.000 de utilizatori, numărul acestora trebuind să ajungă la peste 600.000 până în 2028 (41%).
Sursă: ANRE
Astfel, Distribuție Energie Oltenia vrea să încheie un acord-cadru pe 4 ani de achiziție de echipamente de măsurare inteligentă a energiei. Acordul va fi atribuit în urma unei proceduri de negociere competitivă, pentru care operatorul preconizează că se vor califica un număr de 3 firme candidate.
Valoarea totală a acordului cadru este estimată la aproape 118 milioane lei, urmând să fie achiziționate între 268.500 și 614.865 de contoare monofazate și trifazate, precum și între 1.000 și 2.108 de concentratoare de date.
Potrivit Distribuție Energie Oltenia, compania va beneficia, de pe urma instalării contoarelor inteligente, de creșterea acurateții facturării consumului, creșterea frecvenței de facturare la 1 lună, de la 3 și 6 luni în prezent, creșterea disponibilității datelor de la contoare, reducerea costurilor de citire, conectare și deconectare, identificarea rapidă a contoarelor defecte, scăderea și monitorizarea consumului propriu tehnologic, identificarea furturilor de energie, monitorizarea în timp aproape real a calității serviciului de distribuție, precum și de monitorizarea timpilor și frecvențelor de întrerupere a distribuirii.
Pentru clienți, avantajele vor fi creșterea acurateții facturării, prin eliminarea erorii umane, reconectarea în timp scurt de la distanță, posibilitatea de a vizualiza și analiza consumul propriu, pe intervale de o oră sau 15 minute, autocitirea consumului pentru facturare de la distanță, precum și monitorizarea și scăderea duratelor și frecvențelor de întrerupere a alimentării cu energie electrică.
Sursă: Distribuție Energie Oltenia
CEZ, compania-mamă a Distribuție Energie Oltenia, plănuiește să vândă active în Bulgaria, România, Turcia și Polonia ca parte a strategiei de reorientare spre piața din Cehia, a declarat recent CEO-ul companiei, Daniel Benes, într-un interviu pentru Hospodarske Noviny. Declarația confirmă informația transmisă săptămâna trecută de Profit.ro, potrivit căreia compania cehă intenționează să-și vândă întreg business-ul din România, atât pe cel de distribuție și furnizare, concentrat în Oltenia, cât și pe cel de producție de energie.
Grupul CEZ este reprezentat în România prin nouă companii – Distribuție Energie Oltenia, CEZ Romania, CEZ Vânzare, CEZ Trade, CEZ ESCO Romania, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power. După procesul de separare a activităților (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuție Energie Oltenia (fosta CEZ Distribuție) asigură alimentarea cu energie electrică a șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Teleorman și Vâlcea.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar și furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienți casnici și industriali care depășește 1,4 milioane de clienți. Începând cu 2011, grupul CEZ în România deține în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reșița, județul Caraș-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 și Breazova) și amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug și Secu. Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deține aproximativ 70% din acțiuni. De asemenea, CEZ are în portofoliu parcul eolian de la Cogealac, cel mai mare parc onshore de acest tip din Europa.