Compania de stat Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de Ministerul Economiei, cu 51% din capital, va solicita de la Uniunea Europeană finanțări de sute de milioane de euro pentru 2 proiecte de exploatare superioară a grafitului, în baza noului Regulament UE de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice (Critical Raw Materials Act – CRMA), a anunțat ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea.
Deadline-ul de depunere a proiectelor este 22 august.
După cum a relatat Profit.ro, și compania americană de private equity Amerocap LLC are în vizor zăcăminte de grafit de pe 2 amplasamente din Gorj care, potrivit fostei Agenții Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), se suprapun cu un perimetru minier pentru care Salrom deține licență de exploatare în vigoare.
″Societatea Națională a Sării este interesată de redeschiderea perimetrelor miniere de la Baia de Fier (din Gorj, pentru care deține licență – n.r.) pentru valorificarea superioară a șisturilor grafitoase″, declara în primăvară, pentru Profit.ro, directorul general al companiei, Constantin Dan Dobrea.
Potrivit ministrului Economiei, primul proiect care va fi depus de Salrom pentru finanțare europeană implică extracția și procesarea primară a șisturilor grafitoase pentru a produce grafit de calitate pentru baterii.
″Proiectul include dezvoltarea de infrastructură necesară pentru extracție, precum și instalarea de echipamente de procesare care să transforme materia primă brută în grafit de înaltă puritate, esențial pentru producția de baterii, în special pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei″, a spus ministrul Oprea.
Titlul proiectului este ″Proiect de Extracție a Grafitului de Calitate pentru Baterii din arealul Baia de Fier″, iar suma solicitată va fi de 198.306.135 euro.
CITEȘTE ȘI Miliardarul britanic Mike Lynch, „Bill Gates al Marii Britanii” - dat dispărutCel de-al doilea proiect are în vedere valorificarea finală a șisturilor grafitoase într-un complex de procesare în care să se folosească tehnologii de ultimă generație, prin înființarea unor facilități avansate de procesare la situl Baia de Fier, pentru a transforma grafitul extras în material de calitate pentru baterii, inclusiv grafen.
″Se pune accent pe consolidarea lanțului de aprovizionare strategic al UE pentru tehnologiile energetice curate, asigurând că grafitul îndeplinește standardele înalte necesare pentru utilizarea în bateriile pentru vehicule electrice și alte soluții de stocare a energiei″, a mai arătat Ștefan Radu Oprea.
Titlul proiectui este Battery-Grade Graphite Processing Project at ”Baia de Fier” Site - Enhancing EU's Strategic Supply Chain for Clean Energy Technologies, iar suma solicitată – de aproximativ 247 milioane euro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Austria se luptă cu inundații majore după precipitații record. La Viena, o femeie a fost târâtă sub un autobuz″Mai mult decât atât, într-o viitoare sesiune ce se va deschide în primăvara anului viitor, se va depune și o a treia cerere de finanțare, referitoare la protecția mediului și sustenabilitatea exploatării de șisturi grafitoase din arealul Baia de Fier. Proiectul se referă la reciclarea grafitului pentru baterii la situl „Baia de Fier” - Promovarea economiei circulare și a gestionării durabile a resurselor în UE. Acest proiect abordează reciclarea grafitului de calitate pentru baterii pentru a sprijini obiectivele UE legate de economia circulară și gestionarea durabilă a resurselor. Inițiativa implică dezvoltarea de procese și tehnologii la situl Baia de Fier pentru a recupera și reutiliza grafitul din baterii uzate și alte materiale deșeuri, reducând astfel dependența de extracția primară a materiei prime și promovând sustenabilitatea mediului″, a declarat ministrul Economiei.
Titlul celui de-al treilea proiect este Battery-Grade Graphite Recycling Project at ”Baia de Fier” Site - Advancing Circular Economy and Sustainable Resource Management in the EU, iar suma care va fi solicitată – de aproximativ 92 milioane euro.