Rusia va interzice companiilor să vândă petrol cu mai puțin de 60 de dolari barilul

Rusia va interzice companiilor să vândă petrol cu mai puțin de 60 de dolari barilul
scris 6 dec 2022

Rusia intenționează să introducă, înainte de finele anului, un mecanism prin care va interzice companiilor rusești să vândă petrol sub plafonul de 60 de dolari barilul, impus pentru petrolul rusesc de G7 și Australia, precum și de Uniunea Europeană, a anunțat vicepremierul Alexander Novak, relatează agenția EFE.

"Da, este sigur că se va face", a spus el, cu ocazia declarațiilor făcute presei, întrebat fiind în legătură cu introducerea acestui mecanism, conform agenției oficiale TASS.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023 CITEȘTE ȘI Ungaria a blocat prin veto ajutorul european de 18 miliarde de euro acordat Ucrainei pentru 2023
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"În prezent, discutăm, ajustăm decizia, abordăm subiectul cu companiile", a adăugat Novak.

Vicepremierul a explicat faptul că Rusia va menține producția de petrol în decembrie la nivelul din noiembrie, în pofida plafonului și embargoului comunitar asupra petrolului rusesc livrat pe mare, care au intrat în vigoare luni, scrie Agerpres.

"Avem încredere că în decembrie vânzările pe piața mondială vor fi la nivelul din noiembrie. Mai departe, vom vedea cum se vând produsele respective, cum evoluează piața. Aici există multe incertitudini, în special legate de cererea economiei globale", a subliniat el.

Novak a semnalat că producția de petrol a Rusiei a crescut cu 2,2% în perioada ianuarie-noiembrie 2022, la 488 milioane tone. Totuși, el a admis că Rusia ar putea reduce producția de petrol în viitor, dar a menționat că nu crede că va fi o scădere importantă.

"Nu cred că vor fi volume mari. Însă nu excludem asta, deși facem tot posibilul pentru ca situația să fie stabilă și vânzările de petrol să se mențină la nivelul din 2022", a mai spus oficialul rus.

"Petrolul din Rusia are cerere pe piețele mondiale, petrolul își va găsi cumpărători. Rusia este cel mai mare furnizor mondial de petrol pentru piețele energetice mondiale. Petrolul rusesc a avut mereu cerere și va avea. Da, lanțurile și mecanismele logistice se schimbă acum. Însă nu vedem nicio tragedie în asta", a adăugat vicepremierul rus.

Novak a preconizat că introducerea unui preț maxim pentru petrolul rusesc va conduce doar la o diminuare a investițiilor în industrie la nivel mondial și asta, la rândul său, va provoca o penurie de resurse energetice în viitor și o creștere a prețurilor.

Viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, a subliniat, la rândul său, că interesele Rusiei în comerțul cu resurse energetice vor fi asigurate, deoarece petrolul rusesc își va găsi cumpărători, scrie TASS.

"Nu am niciun dubiu că produsele noastre își vor găsi cumpărători. După cum am înțeles, departamentele noastre și structurile relevante s-au pregătit pentru plafonare într-o serie de sectoare și aspecte. Vom vedea cum reacționează piața în viitor, dar interesele noastre în acest sector vor fi protejate într-o formă sau alta", a dat el asigurări.

Totodată, acesta a opinat că, prin introducerea plafonului de preț pentru petrolul rusesc, SUA și Uniunea Europeană "își taie craca pe care stau".

"În final, persoanele obsedate de idei antiruse își vor da seama că planurile lor nu vor avea rezultate, pentru că ceea ce vor obține va fi volatilitate, instabilitate, fluctuații de preț, imprevizibilitate", a punctat Riabkov, citat de EFE.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol