Rusia își va reduce producția de petrol în luna martie cu 500.000 de barili pe zi, echivalentul a aproximativ 5% din producția sa de țiței, a declarat vineri vicepremierul rus Alexander Novak, după ce Occidentul a impus plafoane de preț pentru petrolul și produsele petroliere exportate de Rusia, transmite Reuters.
Grupul țărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană și Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică companiilor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanțare și brokeraj pentru navele care transportă țiței rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achizițiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"În prezent vindem întreaga cantitate de petrol produsă, cu toate acestea, așa cum am spus deja, nu vom vinde petrol celor care direct sau indirect aderă la principiile plafonului de preț", a informat Alexander Novak într-un comunicat de presă. "Cu privire la acest aspect, Rusia își va reduce, voluntar, producția cu 500.000 de barili pe zi în luna martie. Aceasta va contribui la refacerea relațiilor de pe piață", a adăugat vicepremierul rus.
Cotația țițeiului Brent a crescut cu peste 2%, până la 86,36 dolari pe baril, ca reacție la anunțul reducerii producției Rusiei, al doilea mare exportator mondial de țiței după Arabia Saudită.
"Rusia consideră că "plafonul de preț" introdus la vânzările de țiței și produse petroliere rusești este o interferență în relațiile de pe piață și o continuare a politicilor distructive în domeniul energiei adoptate de țările occidentale", a mai spus vineri Alexander Novak.
În pofida numeroaselor predicții care vorbeau de un declin ca urmare a sancțiunilor Occidentale, producția de petrol a Rusiei a crescut în realitate cu 2% pe ansamblul anului trecut, până la 535 milioane de tone (10,7 milioane de barili pe zi), grație majorării vânzărilor pe piețele din Asia, în special către India și China.
Cu toate acestea, după mai multe runde de noi sancțiuni introduse de Occident, Rusia se confruntă în prezent cu și mai multe provocări în a-și menține producția de țiței, o sursă crucială de venituri la bugetul statului rus.