Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a obținut în primul trimestru al acestui an un profit net de de 14,5 milioane de dolari, în pofida scăderii cotațiilor de pe piața internațională a țițeiului și produselor rafinate. Explicația - în pofida funcționării, timp de aproximativ 10 zile, la capacitate redusă a rafinăriei Petromidia pentru lucrări de mentenanță, la începutul lunii februarie, cantitatea de țiței prelucrat a crescut cu o treime, o parte din produsele procesate luând calea exportului, care s-a majorat cu 45%.
Rompetrol și-a majorat cu aproximativ 100 mii tone și vânzările de carburanți pe plan intern, care au ajuns la 572 mii tone, și pe cele exportate, care s-au ridicat la 329 mii tone în primul trimestru al anului.
Segmentul de rafinare, care a înregistrat un rezultat pozitiv net de peste 22 milioane de dolari, și cel de distribuție, cu un rezultat net de aproximativ 13 milioane de dolari au compensat pierderile înregistrate de segmentul de petrochimie, de aproape 20 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI România - printre puținele țări din UE cu situri de producție de petrol și gaze naturale considerabile și activeÎn primul trimestru al acestui an cotațiile internaționale ale țițeiului au scăzut cu 20%, cele ale benzinei cu 10%, iar cele ale motorinei cu 8%, comparativ cu nivelurile din aceeași perioadă a anului trecut.
Cifra de afaceri a segmentul de rafinare a crescut cu 14%, la 1,1 miliarde de dolari față de cea din perioada ianuarie-martie 2022. Profitul operațional (EBITDA) al segmentului de rafinare a fost de 100 milioane de dolari, iar rezultatul net, de 22,3 milioane de dolari.
În primul trimestru al lui 2023, rafinăria Petromidia a procesat 1,28 milioane de tone de materii prime, în creștere cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut, țițeiul provenind exclusiv din Kazahstan, cu sprijinul unicului acționar al Grupului KMGI – KazMunayGas.
Volumele au înregistrat o creștere de 31%, față de trimestrul 1 din 2022, ceea ce a susținut un nivel de producție ridicat, cu 343 de mii de tone de benzine și 620 de mii de tone de motorine produse în rafinăria Petromidia.
Rata de utilizare a capacității de rafinare a fost de 86%.
În primele trei luni din acest an, rafinăria Vega Ploiești a crescut cantitatea de materie primă procesată cu 10%, față de primul trimestru din 2022, cu peste 76 de mii de tone de materii prime prelucrate.
În trimestrul 1 2023, producția totală de polimeri a diviziei de petrochimie a fost de 26,3 mii de tone, în ușoară scădere față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, vânzările totale ale segmentului petrochimic au înregistrat o scădere de 10%, ajungând la 36 de mii de tone comercializate în ianuarie – martie 2023.
CITEȘTE ȘI Avertisment: Nu sunt bani la buget pentru decontarea plafonării prețurilor la energieCifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a înregistrat o valoare de peste 792 de milioane de dolari, în ușoară creștere, comparativ cu perioada ianuarie – martie 2022.
Vânzările de carburanți s-au majorat 13% mai mari pe segmentul de retail (242 de mii de tone în ianuarie – martie 2023), față de primele trei luni din 2022. Vânzările en-gros de carburanți au însumat 195 de mii de tone, volum în ușoară scădere față de primul trimestru al anului trecut 2022.
Rompetrol a direcționat 63% din benzinele și motorinele produse în Petromidia, către piața domestică.
În același timp, Rompetrol Rafinare a susținut, cu volume importante de produse petroliere, subsidiarele Grupului KMG International, Rompetrol fiind cel mai important furnizor de carburanți din Republica Moldova, Georgia și cu o prezență semnificativă în Bulgaria.
Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primul trimestru al anului, s-a ridicat la 334 de milioane de dolari, în creștere cu 22%, comparativ cu perioada T1 2022, pe fondul unui volum cu 45% mai mare al cantităților de produse exportate – 462 de mii de tone în perioada ianuarie – martie 2023.
Rompetrol Rafinare a fost, și în primul trimestru al anului, un contributor major la bugetul de stat al României, plătind peste 367 de milioane de dolari în primele trei luni din 2023.
La finalul lui martie 2023, Rompetrol Downstream a ajuns la o rețea de 1.284 de puncte de comercializare (rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile).
CITEȘTE ȘI DECIZIE Deal-ul Romgaz-Duro Felguera pentru finalizarea Iernut. Cât încasează RomelectroRompetrol Rafinare Constanța – companie care are acționari principal pe KMG International (54,63% - direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%) – este listată la Bursa de Valori București unde la ultimul preț de piață de 0,083 lei/acțiune are o capitalizare de piață de 2,2 miliarde lei.