Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a introdus în fluxul operațional al rafinăriei Petromidia două reactoare moderne, parte din instalația de Hidrofinare Distilat de Vid (HDV), care urmează să atingă parametri operaționali optimi în cel mai scurt timp, o investiție de circa 16 milioane de dolari.
Cele două reactoare, care măsoară aproximativ 33 de metri înălțime și cu o greutate de circa 285 de tone fiecare, au fost fabricate în România, de compania Comes, iar instalarea în fluxul operațional a fost realizată de Industrial Montaj.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În primele trei luni din 2024, rafinăria Petromidia a procesat 943 de mii de tone de materii prime, preponderent țiței de origine Kazahstan.
Profit.ro a anunțat recent că Rompetrol Rafinare anunță că vrea să găsească un partener interesat să se implice pe termen lung în realizarea unei centrale pentru hidrogenul verde derivat din surse regenerabile nebiologice.
"Se așteaptă să finanțați, să proiectați, să construiți și să operați o instalație de electrolizor în apropierea rafinăriei Petromidia, alimentată cu surse regenerabile", este mesajul companiei.
CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență de la Atena – Șefi de mari companii energetice din UE promovează ″întoarcerea la popor″ înainte de alegerile europarlamentareCapacitatea de proiectare a centralei este estimată la cel puțin 11.000 de tone de hidrogen verde pe fiecare an, necesitând o sursă de energie electrică regenerabilă de aproximativ 75 MW.
Acționarii Rompetrol Rafinare au aprobat recent, în Adunarea Generală Ordinară, proiectul bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2024, care prevede o pierdere netă de 39,758 milioane dolari în acest an.
Cifra de afaceri brută este estimată la 4,516 miliarde dolari, iar cea netă la 3,52 miliarde dolari, în timp ce profitul operațional, fără cheltuieli de amortizare și depreciere (EBITDA) la 123,92 milioane dolari și profitul operațional (EBIT) la 38,855 milioane dolari, arată Agerpres
CITEȘTE ȘI România are, astăzi, cel mai mic preț al energiei electrice din regiune și al treilea cel mai mic din Uniunea EuropeanăDe asemenea, acționarii au votat în AGOA din 26 aprilie, programul de producție al societății, precum și planul de investiții pentru 2024.
Cantitatea de materii prime prevăzută a fi prelucrată anul acesta depășește 4,956 milioane tone/an, din care aproape 4,65 milioane tone țiței pe an și 306.319 tone/an alte materii prime. Cantitatea prelucrată de Rafinăria Vega este preconizată la 4133.137 tone materii prime/an.
CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, cumpărătorii Enel România, avansează cu proiecte de energie din vânt de peste 500 MW preluate de la ″regele eolienelor″, dotate cu sisteme de stocareProducția obținută de uzina Petrochimie este estimată la 146.130 tone polimeri pe an, din care polipropilenă (PP) 79.690 tone/an și polietilenă de înaltă presiune (LDPE) 66.440 tone/an.
Valoarea totală a investițiilor Rompetrol Rafinare pentru anul 2024 ar urma să fie de 147,929 milioane dolari, se mai menționează în raport.
CITEȘTE ȘI Rompetrol Well Services va distribui un dividend cu randament de 6%. Propunerile finlandezilor de la KJK - respinse pe bandă rulantăCompania Rompetrol Rafinare, membră a KMG International, operează rafinăriile Petromidia Năvodari, care include Divizia de Petromichimie, și rafinăria Vega Ploiești.
Acțiunile companiei sunt listate la Bursa de valori București din aprilie 2004. Principalii acționari sunt KMG International, cu 48,1136% din acțiuni, și statul român, prin Ministerul Energiei, cu 44,6959%