Grupul Rompetrol, operatorul rafinăriilor Petromidia și Vega și al rețelei omonime de benzinării, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier de stat al Kazahstanului, KazMunayGas, a terminat primul trimestru al anului cu pierderi de 23,8 milioane dolari, în comparație cu profitul net de 14,45 milioane dolari din T1 2023.
Cifra de afaceri brută a grupului a scăzut cu aproape 15%, de la 1,284 la 1,093 miliarde dolari.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
″Rezultatele operaționale și financiare au fost influențate de volatilitatea cotațiilor internaționale pentru materii prime (țiței, componente bio) și produse petroliere. De asemenea, un impact major a fost determinat de oprirea activităților de producție, pentru realizarea reviziei generale planificate a rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și de costurile și investițiile programate în cadrul acestora. Gradul de utilizare a rafinăriei Petromidia a fost de 68,9% în primul trimestru, pe fondul opririi programate a instalațiilor″, a transmis Rompetrol.
Potrivit sursei citate, în ciuda neoperării instalațiilor pe perioada reviziei, Rompetrol Rafinare a fost consecventă în furnizarea de carburanți către piața domestică, cu 66% din total furnizat pe plan intern.
Pe segmente, numai distribuția de carburanți a fost pe profit în primele 3 luni din 2024, cu un rezultat pozitiv net de 4,81 milioane dolari, în scădere de la cel de aproape 13 milioane dolari din intervalul similar al anului trecut. Rafinarea a consemnat un minus de 4,76 milioane dolari, după profitul net de 22,24 milioane dolari din T1 2023, iar petrochimia și-a redus doar marginal pierderile, de la 19,9 la 19,6 milioane dolari.
Rompetrol a revenit pe pierdere anul trecut, cu un minus de 270 milioane dolari în 2023, după profitul net de 90,3 milioane dolari din 2022.
Compania anunța atunci că, pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creștere) și considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deținute și operate de companie, coordonat și auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaționale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023.