Romgaz, producătorul de gaze naturale controlat de statul român prin Ministerul Energiei cu peste 70% din acțiuni, ia în calcul o nouă investiție într-o centrală de producție de energie, de data asta la Oradea.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Compania de stat se gândește în acest sens la o asociere cu operatorul sistemului centralizat de producție, transport și distribuție a energiei termice din municipiu, controlat de primărie.
Astfel, în cadrul Romgaz a fost constituit un "grup de lucru însărcinat cu întocmirea unui raport de oportunitate pentru realizarea în comun cu Termoficare Oradea SA a unei investiții într-o unitate de cogenerare de înaltă eficiență", potrivit unui document al companiei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Triculescu, șefa ANAF, prima apariție în public, cu emoții - chemată la comisia de abuzuri din Parlament. Reproșuri vehemente pentru procedura de poprire a conturilor bancare și modul greoi de ridicareTermoficare Oradea SA este un client important al Romgaz. De la 1 mai anul acesta și până la finalul iernii anului 2022, Romgaz va fi nevoit să-i livreze operatorului orădean, ca de altfel tuturor producătorilor de energie termică pentru populație, gaze din producția proprie la preț plafonat, de 68 lei/MWh, ca urmare a OUG nr. 114/2018, modificată ulterior prin OUG nr. 19/2019.
Romgaz are deja în derulare lucrările la o nouă centrală de 430 MW la Iernut și a anunțat anterior că vrea să construiască și o centrală nouă cu ciclu combinat cu putere instalată de 400-500 MW la Mintia, pentru care își propune să finalizeze studiul de fezabilitate până la sfârșitul lunii august a acestui an.
Profitul Romgaz s-a redus în 2018 cu 22% față de anul precedent, în pofida unei cifre de afaceri în creștere cu 9% și a unui volum de gaze extras cu 3,4% mai mare. Principala explicație: creșterea cu 51% a cheltuielilor cu redevența petrolieră și majorarea cu 43% a impozitului asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale. Anul trecut, Romgaz și-a majorat importurile de gaze din Rusia cu peste 500%, lucru care s-a reflectat și în costul mărfii vândute.