Romgaz are de recuperat de la stat costuri CO2 de aproape 100 milioane lei, dar legea nu spune cum

Romgaz are de recuperat de la stat costuri CO2 de aproape 100 milioane lei, dar legea nu spune cum
scris 17 aug 2023

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, are de recuperat de la stat costuri cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră (CO2), aferente electricității vândute din producția centralei de la Iernut, de aproape 100 milioane lei.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

″(…) la 30 iunie 2023, grupul (Romgaz – n.r.) înregistrează o creanță de 97,45 milioane lei reprezentând valoarea cu care certificatele CO2 aferente energiei electrice vândute conform mecanismului de achiziție centralizată a energiei electrice prevăzut în OUG nr. 27/2022, cu modificările și completările ulterioare, depășește contribuția la Fondul de Tranziție Energetică introdusă prin aceeași ordonanță. Legislația nu prevede, în prezent, procedura prin care grupul poate recupera această sumă, totuși prevede dreptul de a primi acestă sumă″, se menționează într-un document.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Inflația a scăzut la o singură cifră. Ce continuă să se scumpească CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Inflația a scăzut la o singură cifră. Ce continuă să se scumpească

Creanța Romgaz rezultă astfel din legislația ″semireglementării″ pieței angro de energie, prin care celor mai importanți producători li s-a impus să-și vândă cantitățile disponibile la preț fix de 450 lei/MWh, pentru necesarul furnizorilor cu clienți finali în portofoliu, operatorilor de distribuție și transportatorului Transelectrica.

După cum a relatat Profit.ro, legislația menționată prevede că producătorilor de energie pe bază de cărbune și gaze, obligați să cumpere certificate CO2, li se subvenționează costurile cu achiziția certificatelor aferente vânzărilor de curent electric efectuate la preț reglementat de 450 lei/MWh.

TABEL Cea mai semnificativă scumpire a carburanților din ultimele luni. Prima majorare a prețului benzinei din august CITEȘTE ȘI TABEL Cea mai semnificativă scumpire a carburanților din ultimele luni. Prima majorare a prețului benzinei din august

Contribuția la/de la Fondul de Tranziție Energetică pentru energia electrică vândută conform mecanismului prevăzut la Anexa 11 (mecanismul de achiziție centralizată – n.r.) se plătește după cum urmează: Dacă C_s (contribuția la Fond – n.r.) > VCO2 (valoarea certificatelor CO2 datorate pentru producție – n.r.), producătorii de energie electrică plătesc diferența D = C_s - VCO2. Dacă VCO2 > C_s, producătorii de energie electrică primesc diferența D = VCO2 - C_s Unde: VCO2 reprezintă valoarea lunară a certificatelor CO2 aferente energiei electrice vândute conform mecanismului prevăzut la Anexa 11″, stipulează actul normativ.

Or, devreme ce vânzările de energie în baza mecanismului de achiziție centralizată se fac la prețul fix reglementat de 450 lei/MWh, pentru aceste încasări se datorează suprataxă zero. În consecință, pentru aceste vânzări, producătorii de energie fosilă au dreptul să primească valoarea certificatelor CO2 din Fondul de Tranziție Energetică, constituit din supraimpozitarea producătorilor/producției care nu participă la mecanismul de achiziție obligatorie, în primul rând a centralelor de generare de energie regenerabilă.

DECIZIE Românii din diaspora vor putea preschimba mai ușor permisul de conducere obținut în țară CITEȘTE ȘI DECIZIE Românii din diaspora vor putea preschimba mai ușor permisul de conducere obținut în țară

Practic, în acest fel, ″regenerabilii″ subvenționează, alături de traderi, costurile de combatere a schimbărilor climatice ale ″fosililor″.

Romgaz a plătit pe certificate CO2 peste 280 milioane lei în ianuarie-iunie 2023, se mai spune în raportul companiei.

Cifra de afaceri a Romgaz din vânzarea de energie electrică a scăzut cu 60% în S1 2023, de la 498,58 la 200,4 milioane lei, ca urmare a introducerii obligației de vânzare la preț reglementat de 450 lei/MWh a celei mai mari părți din producția realizată la vechea centrală pe gaze de la Iernut. Aceasta, la rândul său, s-a redus cu aproape 9% în prima jumătate a anului, la 497,5 GWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz certificate co2
romgaz centrala iernut
romgaz preț reglementat energie