CONFIRMARE OMV Petrom exportă gaze în Republica Moldova

CONFIRMARE OMV Petrom exportă gaze în Republica Moldova
scris 3 aug 2023

OMV Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, este una dintre cele 7 companii europene și singura din România cu care Energocom, compania de stat însărcinată de Guvernul de la Chișinău să achiziționeze gaze de pe piața liberă, a semnat contracte de import gaze. Anunțul a fost făcut de compania din Republica Moldova și confirmă informațiile publicate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Profit.ro a anunțat că, începând cu luna iulie, exporturile de gaze către Republica Moldova au explodat, de la o medie de 5 GWh la 2 zile la peste 17 GWh/zi și că, potrivit unor surse din piață, OMV Petrom este compania care furnizează gaze Chișinăului. Pe 30 iulie, volumul de gaze exportat din România în Republica Moldova a atins un nivel record, de aproape 20 GWh.

Urmărește-ne și pe Google News

La finalul lunii iunie, Victor Bînzari, directorul directorul interimar al companiei energetice de stat din Republica Moldova, Energocom, a anunțat că aceasta va achiziționa gaze de la două companii, una din România și alta din Grecia. "Am negociat cu doi furnizori, compania elenă DEPA și încă un agent economic care a dorit să își se păstreze anonimatul. Conform înțelegerilor, nu putem dezvălui mai multe detalii despre prețuri și volumele licitate, însă putem afirma că societățile contractate sunt serioase, cu o bună reputație pe piață, care ne-au oferit costurile aproape de așteptările pe care le aveam", a spus Bînzari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La acea dată, surse din piață au precizat pentru Profit.ro că furnizorul român este OMV Petrom. Chestionată de Profit.ro pe această temă, Christina Verchere, CEO-ul companiei, a refuzat să comenteze, spunând că legislația pe tema concurenței interzice dezvăluirea de detalii comerciale.

ULTIMA ORĂ OMV anunță cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani din Austria, la numai o lună după cea record de țiței din România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ OMV anunță cea mai mare descoperire de gaze din ultimii 40 de ani din Austria, la numai o lună după cea record de țiței din România

Miercuri, Energocom a anunțat că a cumpărat circa 300 milioane de metri cubi de gaze atât pentru consum curent, cât și pentru stocare.

“În cadrul licitațiilor au prezentat oferte de participare mai mult de 10 companii, iar SA Energocom a semnat contracte cu 7 entități: OMV Petrom SA, Trafigura Trading Europe sarl, Axpo Bulgaria EAD, DEPA Commercial SA, MET International AG, PGNiG Supply & Trading GmbH, DXT Commodities SA. Prețurile oferite sunt foarte aproape de prețul mediu de pe piață”, transmite compania de la Chișinău.

Prețul mediu ponderat de achiziție a gazelor, în punctele de achiziție solicitate de SA Energocom, constituie 34,5 EUR/MWh (cca 400 USD/1000 mc). La acest preț se vor adăuga cheltuieli de transportare către depozit, injectare, depozitare, extragerea și transportarea către Republica Moldova, atunci când va fi nevoie de aceste gaze.

Din cauza volatilității zilnice mari a prețului la gaze, care, în perioada respectivă, a oscilat între 25 și 41 EUR/MWh, dar și pentru a evita riscuri financiare, Energocom a luat decizia de a achiziționa gazele utilizând 2 formule de preț diferite: o formulă legată de indicele de referință de pe piața olandeză TTF, cea mai importantă piață de gaze din Europa, și una cu preț fix.

În prezent, Energocom este pe ultima sută de metri a etapei a treia de precalificare aferentă creditului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvltare (BERD), organizată pentru potențialii furnizori de gaze, oferind posibilitatea de participare la licitații pentru cât mai multe companii de pe piața energetică europeană.

DOCUMENT Hidroelectrica își face instalație de stocare de energie la parcul eolian Crucea Nord CITEȘTE ȘI DOCUMENT Hidroelectrica își face instalație de stocare de energie la parcul eolian Crucea Nord

În cadrul acestei a treia etape din creditul BERD au fost depuse 11 dosare de participare, care în prezent sunt evaluate de către comisia de concurs. Decizia finală de precalificare a companiilor participante va fi luată de către BERD, iar ulterior informația despre companiile precalificate va fi comunicată public.

BERD a aprobat recent o finanțare suplimentară de 165 de milioane de euro (180 de milioane de dolari) pentru Republica Moldova pentru achiziții de gaze.

Suma acoperă 75% din necesarul de gaze al țării, susține Infotag.

„În 2023, vom continua să creștem finanțarea pentru Moldova. Am aprobat o finanțare suplimentară în valoare de 165 de milioane de euro pentru achiziționarea de gaz”, a declarat președintele BERD, Odile Renaud-Basso.

Moldova a primit anul trecut un credit revolving de 300 de milioane de euro, cu care Chișinăul a reușit, pentru prima dată, să cumpere gaz din surse alternative din Europa în locul celor pe care le achiziționa de la Gazprom.

Profit.ro a semnalat că majoritatea gazelor care tranzitează România spre est, chiar dacă sunt exportate în Ucraina, au ca destinație finală Republica Moldova, care în prezent, prin compania de stat Energocom, achiziționează de pe piața liberă gaz pentru sezonul rece 2023-2024. Cel puțin așa reiese din declarațiile ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.

Potrivit acestuia, autoritățile de la Chișinău au planificat ca până pe 1 octombrie să-și asigure o rezervă de circa 450 de milioane de metri cubi de gaz. Gazul este achiziționat de Energocom și depozitat în Ucraina.

De la începutul lunii iulie, prin punctul de interconectare de la Ungheni, sunt exportate zilnic aproximativ 1,5 milioane mc. Dacă tendința va continua, până pe 1 octombrie, prin acest punct vor intra în Republica Moldova din România aproximativ 135 milioane mc, mai puțin de o treime din cantitatea pe care ministrul moldovean a anunțat-o ca urmând a fi depozitată în Ucraina.

Numai că, de la aceeași dată, 1 iulie, din România iese către Ucraina un volum de aproximativ 3,8 milioane mc/zi, ceea ce, în ipoteza continuării acestui trend, ar însemna că până pe 1 octombrie, în Ucraina vor intra aproximativ 340 milioane mc.

Asta înseamnă că majoritatea gazului care ajunge în Ucraina via România are ca destinație finală depozitarea sa în vederea livrării către Republica Moldova pe timp de iarnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoductul iasi-ungheni-chisinau
romania republica moldova gaze naturale
petrom
omv
romgaz
depogaz
depomureș