Romgaz anunță când poate porni, în probe, centrala de la Iernut. În perioada de testare, energia va fi comercializată exclusiv pe piața spot

Romgaz anunță când poate porni, în probe, centrala de la Iernut. În perioada de testare, energia va fi comercializată exclusiv pe piața spot
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 sep 2024

Centrala de la Iernut, considerată necesară de operatorul de sistem Transelectrica pentru siguranța sistemului energetic în această iarnă, ar putea porni în probe în toamnă, Romgaz intenționând ca în această perioadă de testare, de 3-6 luni, să vândă energia produsă pe piața pentru ziua următoare operată de OPCOM, neavând alte contracte semnate.

“În acest moment, lucrăm la un plan de accelerare cu antreprenorul, iar ținta noastră este în continuare să avem centrala de la Iernut în funcțiune la sfârșitul acestui an. După cum am menționat în prezentare, cu o mobilizare corespunzătoare a antreprenorului, acest lucru este realizabil în acest moment. Trebuie să avem în vedere complexitatea ridicată a proiectului și faptul că este un proiect recuperat. Deci, reamintesc ceea ce am afirmat, anume că unele dintre utilaje - acestea includ turbinele - fiind acolo de 4 ani, când vom avea partea de punere în funcțiune și BOP al uzinei, toate aceste teste trebuie să fie efectuate în timp util. În acel moment, vom ști exact dacă o vom putea pune în funcțiune corespunzător la capacitate maximă până la sfârșitul anului. Lucrăm la acest lucru, atât cu antreprenorul, cât și cu supervizorul - pentru a atinge acest obiectiv. Nu a fost un proiect ușor de recuperat”, susține CEO-ul Romgaz, Răzvan Popescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Rompetrol va deschide noi benzinării pe Autostrada A2 CITEȘTE ȘI Rompetrol va deschide noi benzinării pe Autostrada A2
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit acestuia, primul foc al turbinei cu gaz va avea loc în această toamnă, iar testele vor releva toate aspectele cu privire la modul în care a fost asigurată centrala și cum vor reacționa utilajele.

“Din acest motiv - echipa mea și Duro Felguera - am respectat întocmai indicațiile producătorului, avem și General Electric în șantier, ajutând echipa cu toate utilajele, dar până nu vom avea primul foc și vom începe să ridicăm presiunea, nu vom putea ști exact. În concluzie, acest proiect nu poate fi o farmacie, mai ales acum. După ce construcția este finalizată, iar partea electrică și partea mecanică vor fi terminate, la sfârșitul toamnei, testele ne vor spune exact dacă și când va fi finalizată centrala”, a explicat șeful Romgaz.

FOTO Digi recrutează un director-cheie pentru a cuceri Spania CITEȘTE ȘI FOTO Digi recrutează un director-cheie pentru a cuceri Spania

Acesta a mai precizat că în perioada de 3-6 luni de testare, energia produsă va fi comercializată pe piața spot “și nu se vor face rambursari pentru energie la prețurile pieței”.

“Nu avem volume contractate până nu începem testele complete ale centralei. După aceea, când vom ști exact, vom ieși pe piață și, bineînțeles, vom comercializa energia electrică pe baza politicii noastre comerciale. Abia după ce vom declanșa primul foc și vom vedea cum face față această centrală la creșterea presiunii și, de asemenea, după ce vom vedea cum vom efectua punerea în producție - dacă va fi în doi pași, așa cum ne gândim acum, cu 215 MW mai întâi și ceilalți 215 MW puțin după aceea – apoi, bineînțeles, vom intra pe piață. Nu vrem să intrăm pe piață și să avem cantități contractate pană când nu știm exact toate detaliile”, a explicat Popescu.

Potrivit acestuia, după finalizarea centralei, o parte a vânzarilor de energie se va efectua prin contracte bilaterale. “Și, bineînțeles, vom vinde în bandă, iar o mare parte din volume va fi livrată și pe piața de echilibrare și, bineînțeles, și pe piața spot. Deci, există, desigur, un procent pentru fiecare mod de livrare.

FOTO Gigant japonez de peste 100 de ani a intrat în România CITEȘTE ȘI FOTO Gigant japonez de peste 100 de ani a intrat în România

Șeful Romgaz susține că la finalul lunii iulie, “stadiul lucrărilor era de 54,8%, iar ca proiect total la cheie - stadiul este de 91%”.

Popescu a mai precizat că în prezent “există un expert independent în șantier, ceea ce nu s-a mai întâmplat anterior în derularea proiectului Iernut”.

“Hill International este supervizor și ei supraveghează toate lucrările și tot ce livrează Duro Felguera către Romgaz”, a adăugat șeful Romgaz.

VIDEO Seceta din Grecia a făcut să reapară un sat scufundat CITEȘTE ȘI VIDEO Seceta din Grecia a făcut să reapară un sat scufundat

Profit.ro a anunțat că lucrările de finalizare și punere în funcțiune a noii centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut a Romgaz, pentru care contractul inițial a fost semnat în 2016 și care trebuia să fie gata încă din 2020, se află în întârziere.

Termenul de finalizare asumat oficial este 31 decembrie 2024. Luna trecută, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara că ″sunt șanse″ ca centrala să fie pusă în funcțiune până la finalul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua centrală iernut romgaz
romgaz centrala iernut
romgaz iernut duro felguera