România vrea să afle dacă și cum și-ar permite să-și majoreze ținta de pondere a regenerabilelor în consumul de energie, după ce a fost "urecheată" de Bruxelles

România vrea să afle dacă și cum și-ar permite să-și majoreze ținta de pondere a regenerabilelor în consumul de energie, după ce a fost "urecheată" de Bruxelles
scris 4 dec 2020

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a comandat un studiu de evaluare a potențialului tehnico-economic al resurselor de energie regenerabilă din România, în baza căruia să fie revizuită și completată legislația primară națională în vederea transpunerii normelor comunitare în domeniu, după ce Comisia Europeană a caracterizat drept "neambițioasă" ținta națională de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate la 30,7% până în 2030, inclusă în Planul Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) al țării.

Executivul european susține că, pe baza metodologiei de estimare a potențialului național prevăzute de legislația UE, ținta României ar trebui să fie 34%.

Urmărește-ne și pe Google News

Forma inițială a PNIESC, elaborată la finalul anului 2018, prevedea o țintă de 27,9% a ponderii globale a energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie la nivelul anului 2030. Ținta pentru 2020, de 24%, a fost depășită de România încă din 2016, când ponderea regenerabilelor a ajuns la 25%.

VIDEO Arafat: Petrecerile, aniversările sunt interzise, dar nu putem controla locuințele; invitații să poarte mască CITEȘTE ȘI VIDEO Arafat: Petrecerile, aniversările sunt interzise, dar nu putem controla locuințele; invitații să poarte mască

Acum, Ministerul Economiei vrea să achiziționeze un studiu pentru "a identifica elemente de revizuire și completare a legislației naționale primare, în vederea transpunerii Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile  în legislația națională, de a realiza o evaluare a potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România și de a elabora scenarii privind mixul optim de tehnologii pentru 2 ținte diferite de energie regenerabilă în consumul final brut de energie în 2030", se arată în documentația de atribuire a contractului de consultanță scos la licitație de minister, la prețul evaluat de 200.000 lei plus TVA.

Data limită de trimitere a ofertelor este 7 decembrie 2020. Contractul ce va fi semnat va fi valabil până la 30 septembrie 2021.

Evaluarea potențialului tehnico-economic al resurselor regenerabile în România va trebui să țină seama de eficiența economică a utilizării respectivelor resurse. 

George Copos, trimis în judecată pentru că a plagiat o carte în închisoare CITEȘTE ȘI George Copos, trimis în judecată pentru că a plagiat o carte în închisoare

Consultantul care va elabora studiul va trebui să țină seama și de o propunere recentă a Comisiei Europene, de stabilire a unei noi ținte, semnificativ mai ambițioase, de reducere a emisiilor de CO2, cu 50%-55% față de 1990, până în 2030, cu obiectivul pe termen lung de "a transforma Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050".

"În vederea analizării capabilității României de a crește ponderea energiei din surse regenerabile, în modul cel mai eficient economic, este necesară o evaluare corectă a potențialului tehnico-economic de energie din surse regenerabile. Fiecare tehnologie de producere a energiei din surse regenerabile este caracterizată de cost și potențial. Opțiunile statului român legate de utilizarea combinată a acestor tehnologii vor fi transformate în obiective specifice pentru fiecare tehnologie în fiecare an din perioada 2021-2030. Aceste obiective vor fi atinse printr-o de măsuri și politici în sectoarele energie electrică, încălzire și răcire, și transport. De asemenea, având în vedere obligația statului român de a transpune Directiva (UE) 2018/2001 în legislația națională, este necesar ca transpunerea să fie bazată pe o fundamentare solidă, care să rezulte din prezentul studiu, al cărui rezultat să prezinte cele mai eficiente căi de urmat în vederea îndeplinirii obligațiilor europene", se mai menționează în caietul de sarcini al licitației.

Astfel, consultantul câștigător va trebui să elaboreze și proiectul de act normativ național de transpunere a prevederilor Directivei (UE) 2018/2001.

România vrea să afle dacă și cum și-ar permite să-și majoreze ținta de pondere a regenerabilelor în consumul de energie, după ce a fost

FOTO Ford a anunțat prețul noii versiuni EcoSport Active. Modelul poate fi comandat deja la dealerii din România CITEȘTE ȘI FOTO Ford a anunțat prețul noii versiuni EcoSport Active. Modelul poate fi comandat deja la dealerii din România

Țintele privind ponderea de energie regenerabilă în consumul final brut de energie pentru care se va prezenta mixul optim de tehnologii vor fi: a. Scenariul PNIESC: 30,7% surse regenerabile de energie până în 2030, pentru care mixul este deja prezentat în Plan; b. Scenariul optimist: 34% surse regenerabile de energie până în 2030; c. Scenariul cel mai eficient din punct de vedere economic: maximul de energie regenerabilă în 2030, care va ține seama de cel mai eficient cost uniformizat al tuturor formelor de energie la consumatorul final, pe baza celor mai noi date în domeniu.

"Atunci când se vor efectua calculele, în cadrul acestor scenarii vor fi luate în considerare costurile de integrare a respectivelor tehnologii (stocare, transport etc) și gradul de suportabilitate al rețelei pentru orizontul de timp indicat. Se va ține cont și de costul energiei pe întreg lanțul de la producere la consumator, un cost foarte relevant fiind cel la consumatorul final", se mai precizează în documentație.

După cum a relatat Profit.ro, Comisia Europeană a "invitat" recent România să ia în considerare măsuri care să sprijine implementarea graduală a "taxării verzi"și a caracterizat drept "neambițioasă" ținta națională de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile în consumul de electricitate al României la 30,7% până în 2030, potrivit evaluării Bruxelles-ului asupra Planului Național Integrat în Domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) elaborat de Guvern. Executivul european susține că, pe baza metodologiei de estimare a potențialului național prevăzute de legislația UE, ținta României ar trebui să fie 34%. De asemenea, țintele de eficiență energetică ale statului român, prin raportare la consumul de energie primară și la cel final de energie, sunt apreciate ca fiind "joase", respectiv "foarte joase".

România vrea să afle dacă și cum și-ar permite să-și majoreze ținta de pondere a regenerabilelor în consumul de energie, după ce a fost
România vrea să afle dacă și cum și-ar permite să-și majoreze ținta de pondere a regenerabilelor în consumul de energie, după ce a fost

viewscnt
Afla mai multe despre
tinta pondere energie regenerabila consum
subventii energie regenerabila
plan combatere schimbari climatice
ue green deal
investitii productie energie regenerabila