România, destinația europeană favorită a motorinei "turcești"

România, destinația europeană favorită a motorinei "turcești"
scris 7 mar 2023

Sancțiunile impuse de UE Rusiei au transformat Turcia într-unul din jucătorii cheie din regiune pentru alimentarea Europei cu gaze și carburanți. În luna ianuarie, România a fost cel mai important client european al Turciei în ceea ce privește exportul de motorină, importurile efectuate de companiile autohtone reprezentând o treime din livrările turce și o pătrime din consumul auto mediu lunar de motorină, de aproximativ 290 mii tone.

De ce este important: Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, cantități care în 2022 au provenit din Rusia, în urma intrării în vigoare, pe 5 februarie, a embargoul impus de UE importului de carburanți rusești.

Urmărește-ne și pe Google News

Companiile din România au importat în luna ianuarie din Turcia 72,6 mii tone de motorină, reprezentând 28% din exporturile totale de combustibil diesel ale Turciei, de 259 mii tone, reiese din datele Institutului Național de Statistică de la Ankara. Singura țară care a importat o cantitate mai mare de motorină din Turcia a fost, surprinzător, Libanul, cu 93 mii tone. Următoarea țară din topul importurilor de diesel din Turcia este Spania, cu 33 mii tone, o cantitate de peste 2 ori mai redusă decât cea importată de România.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Și Ucraina și-a majorat de 4 ori importurile de motorină din Turcia, acestea ajungând la 24 mii tone, susține publicația ucraineană Enkorr.

RAPORT CLASIFICAT - Cum a izbucnit pandemia de COVID CITEȘTE ȘI RAPORT CLASIFICAT - Cum a izbucnit pandemia de COVID

În luna decembrie 2022, exporturile de motorină ale Turciei s-au situat la 308 mii tone, din care cele către România au fost de 111 mii tone. În aceeași lună, România a exportat în Ucraina 154 mii tone de motorină.

În 2022, volumul exportului de motorină al Turcia s-a menținut la nivelul anului 2021 și s-a ridicat la 2,59 milioane de tone. Peste 20% din această cantitate a ajuns în sau a tranzitat România. În porturile românești au fost trimise în cursul anului 2022 532 de mii de tone de combustibil. Cea mai mare parte a acestui volum a fost reexportat în Ucraina, deoarece porturile ucrainene din Marea Neagră au fost blocate ca urmare a agresiunii militare a Rusiei, susține presa ucraineană.

Companiile din România susțin că și-au diversificat sursele de import carburanți, nemaiimportând din Rusia. “În ceea ce privește motorina, într-adevăr, am avut cantități semnificative de diesel importate în 2022, 500.000 de tone importate prin Constanța, toate din surse non-rusești: India, Orientul Mijlociu sau Marea Mediterană. Acestea vor rămâne surse de aprovizionare și în 2023″, a declarat recent Radu Căprău, responsabil cu divizia de Rafinare și Marketing în cadrul Directoratului companiei OMV Petrom.

Dacia Sandero, cel mai vândut automobil din Europa, în ianuarie CITEȘTE ȘI Dacia Sandero, cel mai vândut automobil din Europa, în ianuarie

Însă chiar dacă importurile de carburanți se efectuează din Turcia, nu înseamnă că aceștia sunt și produși în rafinăriile turcești sau că nu provin din Rusia.

Motivul: În ianuarie, Turcia a importat 765 mii tone de motorină, o cantitate de 3 ori mai mare decât cea exportată, după ce în ultima lună a anului trecut atinsese un nivel record al ultimilor 17 luni, de 1,13 milioane tone.

Iar nu mai puțin de 549 mii tone (o cantitate de două ori mai ridicată decât cea total exportată) sau 71% din cantitatea de motorină importată de Turcia în ianuarie a provenit din Rusia.

De altfel, Rusia a fost în ianuarie principalul partener comercial în ceea ce privește importurile al Turciei, cu o valoare de 5,1 miliarde de dolari, urmată de Elveția (cu 4 miliarde dolari) și China (cu 3,5 miliarde dolari). În schimb, Rusia a importat la rândul ei bunuri de 1,4 miliarde de dolari din Turcia, ocupând poziția a treia, după Germania și SUA.

Schimbările radicale pregătite de Guvern la Rabla Clasic și Rabla Plus. Apare Rabla pentru Flote, adio subvenție pentru unele mașini CITEȘTE ȘI Schimbările radicale pregătite de Guvern la Rabla Clasic și Rabla Plus. Apare Rabla pentru Flote, adio subvenție pentru unele mașini

România ocupă locul al 10-lea în topul destinațiilor de export ale Turciei din luna ianuarie, cu o valoare de aproximativ jumătate de miliard de dolari (486 milioane dolari), în creștere cu o treime față de cea din luna ianuarie a anului trecut, de 364 milioane dolari.

În ceea ce privește importurile efectuate de Turcia, România ocupă poziția a 21-a, cu o valoare a acestora în ianuarie de 295 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
export
motorină
românia
ucraina
rusia