România ar putea exporta gaze în Ucraina doar după ce Kievul își va rezolva problemele contractuale cu Gazprom și după upgradarea stației Medieșu Aurit

România ar putea exporta gaze în Ucraina doar după ce Kievul își va rezolva problemele contractuale cu Gazprom și după upgradarea stației Medieșu Aurit
scris 16 nov 2017

Transgaz va iniția în perioada următoare o procedură de consultare a pieței pentru a vedea dacă există suficientă cerere din partea potențialilor cumpărători pentru a avea sens să investească în upgradarea tehnică a punctului de interconectare a sistemului național de transport al gazelor cu cel ucrainean Medieșu Aurit-Tekovo, astfel încât să devină posibil exportul fizic de gaze naturale din România în Ucraina, potrivit unui document comun al companiilor de transport din cele două țări, Transgaz și Ukrtransgaz.

În prezent, prin punctul de interconectare Medieșu Aurit-Tekovo, gazele pot circula doar dinspre Ucraina spre România.

Urmărește-ne și pe Google News

"În momentul de față, datorită presiunii actuale de operare a sistemelor de transport, transportul fizic al gazelor naturale prin punctul de interconectare Medieșu Aurit-Tekovo pe direcția România-Ucraina este imposibil de realizat. Având în vedere interesul manifestat de utilizatorul de rețea pentru fluxuri fizice pe direcția România-Ucraina, SNTGN Transgaz SA va iniția în perioada următoare un proces de sondare a pieței pentru a cuantifica nivelul cererii de capacitate, iar în funcție de rezultat va evalua necesarul investițional pentru eliminarea restricțiilor tehnice actuale", se arată în document.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
A doua rectificare bugetară, avizată de Guvern: bani mai mulți la ministere pentru salarii, deficit ținut la 2,96%, creștere economică de peste 6%. Plafonul cheltuielilor de personal urcă CITEȘTE ȘI A doua rectificare bugetară, avizată de Guvern: bani mai mulți la ministere pentru salarii, deficit ținut la 2,96%, creștere economică de peste 6%. Plafonul cheltuielilor de personal urcă

Termenul de implementare a proiectului privind asigurarea curgerii fizice pe direcția România–Ucraina este condiționat de cererea de capacitate în punctul de interconectare Medieșu Aurit-Tekovo, precizează sursa citată.

Medieșu Aurit-Tekovo este punct de import pentru livrările de gaze naturale din Rusia, având un rol important în asigurarea securității în aprovizionare pentru România. Livrările se fac în baza unui Acord tehnic privind exploatarea echipamentelor de măsură de la stația de măsurare a gazelor Medieșu Aurit pentru predarea – primirea gazelor naturale din Federația Rusă în România prin Satu Mare, acord cu durată nedeterminat încheiat între Transgaz și Gazprom Export, cu măsurarea comercială a gazelor naturale în stația Medieșu Aurit.

Gazele rusești ajung în România după ce tranzitează sistemul național de transport al Ucrainei. Upgradarea stației Medieșu Aurit, prin facilitatea fluxului invers al gazelor, ar permite României inclusiv să re-exporte în Ucraina gazele importate din Rusia.

Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ninel Cercel a fost reținut de procurorii DNA, sub acuzația de șantaj CITEȘTE ȘI Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ninel Cercel a fost reținut de procurorii DNA, sub acuzația de șantaj

O altă problemă este că, deocamdată, nu a fost încă semnat un acord de interconectare direct între Transgaz și Ukrtransgaz, așa cu impune legislația UE, deși termenii acestuia au fost în bună măsură conveniți și a fost redactat și un proiect de acord. Tranzitul de gaze rusești din Ucraina spre România se realizează în prezent doar în baza acordurilor bilaterale dintre fiecare dintre cele două companii de transport și Gazprom.

Cel încheiat de ucraineni cu partea rusă, prin compania-mamă Naftogaz, expiră în 2019 și face, de altfel, obiectul unei proceduri de arbitraj între cele două state la Tribunalul Arbitral Internațional de la Stockholm.

"Operatorii de transport și sistem depun eforturi în vederea soluționării situației actuale, inter alia, contractul de tranzit al gazelor naturale via Ucraina este în momentul de față în procedură de arbitraj la Tribunalul de Arbitraj de la Stockholm. În acest context, acordul de interconectare are în vedere intrarea sa în vigoare condiționată fie de momentul expirării contractului istoric de transport susmenționat (între Ucraina și Gazprom - n.r.), fie de hotărârea Tribunalului de Arbitraj de la Stockholm cu privire la anularea sau modificarea condițiilor din respectivul contract, fapt ce va permite SNTGN Transgaz SA și PJSC Ukrtransgaz, în calitate de operatori de transport și sistem adiacenți, să își îndeplinească toate obligațiile prevăzute în acordul de interconectare. Până la momentul îndeplinirii uneia din condițiile susmenționate, SNTGN Transgaz SA și PJSC Ukrtransgaz vor efectua demersurile necesare în vederea convenirii tuturor prevederilor acordului de interconectare", se spune în documentul comun al celor două companii.

LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii CITEȘTE ȘI LISTA Cele mai mari restanțe la contribuții le au companiile de stat. Guvernul ar trebui acum să își execute silit propriile companii și să-și bage în închisoare directorii

Ucraina a reclamat Rusia la Tribunalul de la Stockholm acuzând, printre altele, că, în perioada 2009-2015, Gazprom i-a plătit tarife mai mici decât i s-ar fi cuvenit pentru tranzitul gazelor rusești prin conductele ucrainene și că, în plus, deși a rezervat capacitatea integrală a acestor conducte, a transportat o cantitate mai mică de gaze decât cea la care s-a angajat prin contract, neachitând întreaga capacitate rezervată. Pretențiile Naftogaz față de Gazprom în această speță se ridică la 10,2 miliarde dolari.

În plus, Ucraina vrea să obțină anularea clauzelor contractuale care interzic re-exportarea către Ucraina a gazelor naturale rusești care tranzitează conductele ucrainene.

În vara anului trecut, Transgaz și Ukrtransgaz au semnat un acord de interconectare a sistemelor de transport de gaze naturale ale României și Ucrainei, care privește punctul de interconectare Isaccea, acord care a spart monopolul istoric al gigantului rus Gazprom pe tranzitul de gaze prin România

viewscnt
Afla mai multe despre
export gaze naturale
import gaze naturale
interconectare mediesu aurit
transgaz
ukrtransgaz
naftogaz
gazprom
gaze naturale rusia