România a dublat taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina

România a dublat taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina

Foto dreamstime.com

scris 29 aug 2022

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) dublează, de la 1 septembrie, tariful reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor ″țări perimetrice″, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE Republica Moldova și Ucraina.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, tariful va fi majorat de la 0,6 euro/MWh plus TVA (0,714 euro/MWh în total) la 1,2 euro/MWh plus TVA (1,428 euro/MWh în total), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei, necesare pentru a-și curăța zona de coastă de mine CITEȘTE ȘI Marea Britanie oferă drone subacvatice Ucrainei, necesare pentru a-și curăța zona de coastă de mine

Normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar primesc compensații pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, plătite de către operatorii omologi ai sistemelor de unde provin și unde ajung în final aceste fluxuri. În acest scop, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport.

Compensațiile acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, precum și costurile suportate de OTS-uri cu punerea la dispoziție a infrastructurii în scopul găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, inclusiv cu investițiile în întărirea rețelelor necesare pentru facilitarea acestor fluxuri.

România, locul 4 în clasamentul țărilor cu cele mai bune recenzii turistice online CITEȘTE ȘI România, locul 4 în clasamentul țărilor cu cele mai bune recenzii turistice online

În schimb, țărilor terțe precum Republica Moldova și Ucraina li se aplică o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită în fiecare an la nivelul contribuției estimate per megawatt-oră pe care operatorii de sisteme de transport dintr-o țară UE ar trebui să o verse la fondul comun menționat pe baza fluxurilor transfrontaliere de energie electrică preconizate pentru anul în cauză. OTS-urile terțe își recuperează taxa de la exportatorii și importatorii naționali de energie.

La finalul lunii iunie, ENTSO-E a anunțat că au fost îndeplinite condițiile tehnice preliminare pentru a permite schimburile comerciale de energie electricã între Ucraina și Republica Moldova, pe de o parte, și statele vecine lor membre UE. Asta după ce, în martie, sistemul energetic național al Ucrainei și cel al Republicii Moldova, care depinde în măsură covârșitoare de primul, au început să funcționeze în sincronizare cu cele din Europa de Vest. Pe 29 iulie, capacitatea de schimb commercial între Ucraina/Republica Moldova și Europa continental a fost majorată de la nivelul inițial de 100 MW la 250 MW, o nouă majorare fiind posibilă în septembrie.

CA al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2023 și inițierea demersurilor necesare identificării unei firme elvețiene de avocatură pentru evaluarea litigiului cu EBU CITEȘTE ȘI CA al TVR a aprobat participarea la Eurovision 2023 și inițierea demersurilor necesare identificării unei firme elvețiene de avocatură pentru evaluarea litigiului cu EBU

Republica Moldova și Ucraina discută încă din iunie cu autoritățile europene integrarea lor în mecanismul UE de compensare a costurilor aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere, astfel încât să fie eliminată taxa de utilizare aplicată lor în prezent.

″Suntem în discuții cu ENTSO-E pentru a ne integra cât mai curând în mecanismul european de compensare, pentru că, iată, ne-am sincronizat înainte de a intra în acest mecanism. Săptămâna asta vom avea mai multe discuții cu managementul ENTSO-E pentru accelerarea procesului. Vom avea de câștigat din asta, căci Europa utilizează activ rețeaua noastră pentru tranzit de energie și vom primi fonduri suplimentare. Nu vor mai exista taxe de export și vom participa la fondul comun ale cărui resurse sunt distribuite în funcție de câtă energie tranzitează prin fiecare rețea″, a declarat, pe 1 august, Volodymyr Kudrytsky, CEO-ul operatorului sistemului energetic național al Ucrainei, Ukrenergo.

viewscnt
Afla mai multe despre
export energie ucraina republica moldova
import energie ucraina republica moldova
import export energie electrica
transelectrica
anre