România a depășit în acest weekend nivelul de 2 miliarde metri cubi gaze depozitate, duminică înmagazinând 16,5 milioane mc, la o producție de 24,1 milioane mc și un nivel al importurilor de 8 milioane mc. În prezent, depozitele operate de Depogaz și Depomureș sunt umplute într-un procent de peste două treimi din capacitatea totală de înmagazinare, de aproximativ 3 miliarde mc, arată date analizate de Profit.ro.
De ce este important: În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 66% pline. Cum producția curentă se situează în aceste zile la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), iar importurile se ridică la peste 111 GWh/zi, probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh), atingând ținta impusă de UE. Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).
Acesta este motivul care operatorul SNT, Transgaz, a lansat o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023. Transgaz este dispus să achite o sumă totală cuprinsă între 1,079 și 1,349 miliarde lei pe o cantitate totală de gaze de 128 milioane mc sau 1,37 TWh, care poate fi suplimentată cu 25%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Dacă în perioadele de cerere maximă (ianuarie - martie) sursele de gaze din producția internă și din depozitele de înmagazinare gaze naturale sunt exploatate la maxim și cantitățile de gaze achiziționate de pe burse ca și produse standardizate pe termen scurt nu acoperă necesarul de gaze care să mențină SNT în limite operaționale atunci singură sursă disponibilă pentru menținerea SNT în Iimite operaționale este din import”, explică Transgaz.
Prețul de 788 lei/MWh oferit de Transgaz este prețul mediu ponderat calculat pentru tranzacțiile intrazilnice din perioada 25 iunie-04 iulie 2022, de 679,29 lei/MWh, plus un adaos de disponibilitate livrare de maxim 16%. Compania a încercat în repetate rânduri și anul trecut să achiziționeze servicii similare, licitațiile fiind anulate ca urmare a faptului că nicio companie (trader) nu a fost interesată, la licitație neprezentându-se niciun ofertant, deși adaosul era de 30%, nu de 16%.
Vineri, prețul intraday de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) era de 707 lei/MWh, cu 4,2% peste cel estimat de Transgaz în caietul de sarcini. Iar ultima tranzacție cu gaz cu furnizare în primul trimestru al anului viitor s-a realizat pe 7 iulie la un preț de 863 lei/MWh, cu 183,71 lei/MWh sau 27% peste prețul estimat de Transgaz și cu 75 de lei/MWh sau 9,5% peste prețul de 788 lei/MWh, cu tot cu adaosul de 16%. În aceste condiții, este probabil ca licitația să aibă soarta celor de anul trecut.
Evoluția cantităților de gaze înmgazinate de România în ultimele 4 luni
Din păcate, interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, prin care ar urma să fie transportate gaze naturale lichefiate (GNL) inclusiv în România, ar putea să nu înceapă să funcționeze în octombrie, așa cum era anunțat, a avertizat săptămâna trecută directorul executiv al Bulgargaz, Lyudmil Yotsov.
Grecia, alături de Turcia, este principala speranță a statelor sud-est europene, inclusiv al României, de alimentare cu gaze alternative celor rusești, în special azere, în eventualitatea limitării/stopării livrărilor de către Gazprom prin gazoductul TurkStream, după modelul impus în Nordul Europei, unde tranzitul prin Nord Stream și Yamal s-a redus considerabil.
Vestea bună vine însă din Ungaria, care a anunțat că Gazprom a mărit livrările de gaze către Ungaria prin conducta TurkStream, care alimentează statul vecin tranzitând Serbia și România.
CITEȘTE ȘI Profit record, mai mult decât dublu, al Romgaz pe primul primul semestru la o cifră de afaceri superioară celei raportate pe întreg anul trecutO parte din gazele care provin din TurkStream, peste 111 GWh în fiecare din ultimele zile, în creștere cu o pătrime față de fluxul din urmă cu o săptămână, ajung în România, din care numai aproximativ 50 GWh/zi sunt reexportate în Ungaria.
Faptul că România este țară de tranzit către Ungaria are un efect benefic atât asupra lichidității de pe piața autohtonă, cât și a prețurilor, care sunt cu o pătrime sau 50 de euro/MWh mai reduse decât cele de pe cea mai importantă bursă regională, CEGH din Austria.
Profit.ro a anunțat că furnizorii și traderii din România, dar și din Ungaria (care folosesc infrastructura autohtonă pentru tranzit) vor continua și în luna august să importe gaz, în principal rusesc, care va intra în țară prin punctul de interconectare de la Negru Vodă. Furnizori interni importă în prezent gaze nu atât în vederea acoperirii consumului, ci în vederea înmagazinării sale pentru sezonul de iarnă. Capacitatea lunară de import rezervată prin punctul de la Negru Vodă pentru luna august este de 45,2 GWh/zi, în creștere cu 8 GWh sau 22% față de cea rezervată pentru luna iulie. Și în iulie, rezervările de capacitate de import lunare se majoraseră la 37 GWh/zi de la 34,2 GWh/zi în luna iunie.
Țările europene sunt pe cale să își atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul acestei ierni, dar costul reînnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decât media istorică.