Revizia centralei electrice de la Brazi, programată pentru 1 martie, este cea mai mare pe care OMV Petrom a efectuat-o vreodată și va costa 20 de milioane de euro, aproximativ 4% din costul total al construcției sale.
Oficialii companiei au fost chestionați, în cadrul conferinței cu analiștii, în legătură cu costurile reviziei anunțate.
“Cât va reprezenta costul reviziei, pentru că, dacă nu mă înșel, reprezintă aproape 10-20% din costul construirii unei noi centrale?”, a întrebat Tamas Pletser, analist Erste Bank.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful diviziei de Downstream Gas, Franck Neel, a negat că ar fi vorba de o sumă atât de mare.
“Bugetul (revizei - n.r.) este de aproximativ 20 de milioane de euro. Iar aceasta este suma bugetată. De obicei, ne încadrăm în buget. Precum am precizat, este vorba de 20 de milioane de euro, iar costul total al centralei a fost mult mai mare decât atât, și vorbim de CAPEX, care a fost peste 500 de milioane de euro”, a precizat Frank Neel.
Oficialul OMV Perom a adăugat că va fi cea mai mare revizie efectuată până în prezent la centrala de la Brazi.
CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente“(Revizia - n.r.) se va întinde pe două luni. De obicei, ea durează doar o lună. În aceste două luni vom deschide turbina. Vom face niște renovări ale turbinei cu abur. Este într-adevăr cea mai mare revizie pe care am făcut-o vreodată la centrală, care se bazează pe contractul pe termen lung pe care îl avem cu General Electric în ceea ce privește întreținerea. Nimic anormal. Este în conformitate cu contractul pe care îl avem cu ei pe acest contract de întreținere”, a explicat șeful diviziei de Downstrea Gas al OMV Petrom.
Profit.ro a anunțat că presiunea pe prețurile angro ale energiei electrice va crește în prima jumătate a acestui an, centrala electrică pe gaze a OMV Petrom de la Brazi, care a fost responsabilă pentru 11% din producția de electricitate autohtonă din ultimul trimestru al anului trecut, urmând a intra într-o revizie planificată timp de două luni, începând cu 1 martie.
Cu o capacitate de 860 MW, centrala de la Brazi a OMV Petrom a avut în 2021 o producție netă de electricitate în creștere, de 4,79 TWh comparativ cu 4,15 TWh în 2020, reprezentând 8% din producția de energie electrica a României.
În ultimul trimestru al anului, rata de utilizare a centralei electrice Brazi a înregistrat un nivel record, producția ridicându-se la 1,55 TWh, cu 0,38 TWh mai mare decât cea de 1,17 TWh din perioada similară a lui 2020, reprezentând 11% din producția de energie a României, cea mai mare valoare ca pondere în producția totală de până în prezent.
„Piața a fost informată că centrala de la Brazi va intra în revizie planificată începând cu 1 martie. Sperăm ca planurile noastre să nu fie compromise de evoluția pandemică. OMV Petrom vinde oricum mai multă electricitate decât produc, și ne vom acoperi obligațiunile contractuale prin achiziția de energie de pe piață”, afirma Frank Neel în urmă cu 10 zile.
Drept urmare, OMV Petrom anticipează o reducere a producției totale de energie electrică față de cea din 2021.