Republica Moldova va cumpăra electricitate de la centrala nucleară Cernavodă

Republica Moldova va cumpăra electricitate de la centrala nucleară Cernavodă
scris 18 sep 2024

Compania SA Energocom a anunțat că începând cu luna următoare va procura energie electrică produsă de Centrala nucleară de la Cernavodă din România. Cantitatea de electricitate care urmează a fi procurată este de 10 MW, prețul căreia este de 400 de leii/MWh.

Reprezentanții întreprinderii, deținute integral de guvernul de la Chișinău, au anunțat că au rezervat în acest sens o parte din capacitatea lunară pentru luna octombrie în vederea achiziționării energiei electrice de la compania Nuclearelectrica, care deține Centrala nucleară de la Cernavodă din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Un român preia conducerea operațiunilor Coca-Cola în Egipt CITEȘTE ȘI Un român preia conducerea operațiunilor Coca-Cola în Egipt
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În cadrul acestei proceduri a fost depusă o garanție bancară, urmată de participarea la o licitație organizată de operatorul sistemului de transport al României, Transelectrica, în urma căruia SA Energocom a fost declarată câștigătoare.

„Astfel, rezervarea pentru prima dată a capacității lunare are loc respectând regulamentele UE, procedeu similar utilizat și în cazul procedurilor de alocare a capacităților zilnice odată cu sincronizarea Republicii Moldova la sistemul european continental ENTSO-E, în martie 2022”, se menționează în comunicat.

ULTIMA ORĂ Fed a tăiat dobânda cheie, o premieră pentru ultimii 4 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Fed a tăiat dobânda cheie, o premieră pentru ultimii 4 ani

Compania spune că începând cu luna octombrie va procura 10 MW bandă (intervalul de 24/24), iar în lunile următoare cantitatea ar putea crește în funcție de necesitățile interne. Prețul unui MWh furnizat de Nuclearelectrica este de 400 roni, fiind plafonat de guvernul român.

În urmă cu un an compania de stat „Energocom” și societatea națională din România „Nuclearelectrica” au semnat, pe 18 iulie, un memorandum de înțelegere pentru a vedea care sunt opțiunile ca R. Moldova să primească energie nucleară de la unitățile 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, care urmează să fie puse în funcțiune în următorii ani.

OCDE - De unde vine plasticul din oceane? Previziuni sumbre CITEȘTE ȘI OCDE - De unde vine plasticul din oceane? Previziuni sumbre

Energocom a mai cumpărat energie electrică de la Nuclearelectrica în perioada octombrie 2022 - aprilie 2023.

Republica Moldova și Ucraina și-au sincronizat, în regim de urgență, sistemele energetice cu cel continental (ENTSO-E) în martie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
moldova
cernavoda