Instituirea prin lege de la 1 ianuarie 2023 a unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică prin care producătorii de profil sunt obligați să-și vândă cantitățile disponibile către OPCOM la preț fix reglementat de 450 lei/MWh a șters peste 4 miliarde de lei din valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, potrivit estimării acționarului minoritar Fondul Proprietatea.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
FP și-a reevaluat deținerea de 20% din capitalul Hidroelectrica în scădere cu peste 7% (855,8 milioane lei), de la 12,115 miliarde lei la 11,259 miliarde lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reevaluarea are un impact negativ de 5,29% în activul net al Fondului Proprietatea, după cum a avertizat anterior administratorul Franklin Templeton.
Prin extrapolare, valoarea pachetului integral de 100% din acțiunile producătorului hidro a scăzut cu 4,2 miliarde lei, de la 60,57 miliarde lei la 56,29 miliarde lei.
″Având în vedere contextul actual al pieței de energie si Ordonanța de Urgenta a Guvernului nr. 153/11 noiembrie 2022 (prin care s-a reglementat prețul energiei la producători – n.r.), Administratorul Unic al Fondului Proprietatea a analizat impactul asupra evaluarii participației in Hidroelectrica si a actualizat evaluarea corespunzător. În acest sens, la 30 noiembrie 2022, utilizand metodologia din ultimul raport de evaluare întocmit de KPMG România au fost actualizati principalii indicatori: evoluția multiplilor de piață, EBITDA, poziția netă de numerar conform informațiilor financiare ale companiei. De asemenea, indicatorii din evaluare includ o ajustare pentru a reflecta evaluarea inițială a impactului datorat legislației nou emise privind piața energiei″, a transmis Franklin Templeton.
Anterior, la 30 septembrie 2022, FP și-a reevaluat participația la Hidroelectrica la 12,115 miliarde lei, în scădere cu 444,3 milioane lei (circa 3,5%) față de evaluarea făcută pentru data de 30 iunie 2022 (12,559 miliarde lei).
CITEȘTE ȘI VIDEO Tranzacție - Proprietarul clubului Universitatea Craiova a vândut o companie agricolă către unul dintre cei mai mari latifundiari din Bulgaria, care a reclamat presiuni "de tip mafiot"Fondul Proprietatea nu a explicat atunci cauzele reevaluării. Cel mai probabil, însă, printre ele s-au numărat temperarea ritmului de creștere a profitului Hidroelectrica, pe fondul scăderii ample a producției determinată de secetă, înăsprirea reglementărilor privind supraimpozitarea producătorilor, creșterea numărului de clienți casnici pe segmentul de furnizare și perspectiva de achiziție a unui furnizor major de energie, cu un număr mare de clienți ce beneficiază de prețuri plafonate.
Acționarii Fondului Proprietatea au decis luna trecută în AGA ca vânzarea deținerii FP la Hidroelectrica să se facă prin listarea acțiunilor companiei de stat exclusiv la Bursa de Valori București (BVB). Dimensiunea exactă a ofertei la Hidroelectrica va fi stabilită în momentul în care Fondul Proprietatea va avea mai multe date legate de feedback-ul investitorilor, situația pieței și preț, nefiind însă o tragedie dacă va fi listat un pachet mai mic de 20% din capital, a declarat recent, la PROFIT NEWS TV, Călin Meteș, director general adjunct investiții Franklin Templeton România.