RECORD Cel mai mare volum de gaze tranzacționat pe piața pentru ziua următoare din istorie - GRAFICE

RECORD Cel mai mare volum de gaze tranzacționat pe piața pentru ziua următoare din istorie - GRAFICE
scris 17 apr 2024

Un volum record, de 77 GWh de gaze, reprezentând 30% din producția internă curentă, a fost tranzacționat marți pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), cel mai ridicat volum de la înființarea acestei platforme de tranzacționare, relevă datele analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Și numărul de tranzacții a fost unul record, de 127, cu 14 mai mare decât în ziua precedentă, fiind înregistrați 38 de participanți. Un număr mai mare de participanți pe această piață a fost raportat doar în două zile, pe 10 și 11 aprilie 2024, cu 40, respectiv 41.

Urmărește-ne și pe Google News

În general, pe piața pentru ziua următoare de gaze se tranzacționa un volum relativ scăzut, sub 5% din producția internă. În acest an însă, volumele au crescut exponențial, în special de pe 1 aprilie, când a intrat în vigoare noua legislație care păstrează controlul prețurilor, chiar dacă puțin atenuat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României. \ CITEȘTE ȘI Valul de concedieri din SUA în IT&C nu s-a resimțit în vestul României. "De regulă se simt în România la 6 - 9 luni."

Numărul de tranzacții de pe piața pentru ziua următoare se situa în medie la 50, existând doar 3 zile în care acesta a sărit de 100, toate în această lună, pe 4, 6 și 15 aprilie.

Interesant este că această creștere a volumului tranzacționat a avut loc într-o perioadă de majorare a prețului.

Astfel, prețul mediu al gazului cu livrare în ziua de miercuri este de aproape 133 lei/MWh, cu 5 lei peste prețul mediu din ziua precedentă, în condițiile în care în prima zi a lunii aprilie el se situa la 105 lei/MWh.

Lupta unei românce, avertizor de integritate la Tesla, cu Elon Musk. „Mi-aș dori să aibă decența să-și ceară scuze” CITEȘTE ȘI Lupta unei românce, avertizor de integritate la Tesla, cu Elon Musk. „Mi-aș dori să aibă decența să-și ceară scuze”

O cauză a aprecierii de marți a prețului ar putea fi și scăderea cu aproape 4% a producției interne, care, potrivit datelor Transgaz, se situează la 23,7 milioane mc (aproximativ 259 GWh) pe zi, media ultimei perioade fiind de 24,7 milioane mc (aproximativ 263 GWh) pe zi.

Probabil că cel puțin unul dintre marii producători autohtoni, Romgaz sau OMV Petrom, efectuează revizii la zăcămintele pe care le operează.

Și evoluția internațională a prețurilor poate fi o altă cauză, pe cea mai importantă piață austriacă, prețul unui MWh furnizat miercuri ajungând și la 34,45 euro (peste 170 lei/MWh), cu 3 euro peste prețul de închidere al zilei precedente.

România, cel mai mare importator european al roșiilor din Turcia. Tomatele turcești, cele mai multe probe cu pesticide CITEȘTE ȘI România, cel mai mare importator european al roșiilor din Turcia. Tomatele turcești, cele mai multe probe cu pesticide

De altfel, România a exportat marți gaze către Ungaria (6,9 milioane mc) și către Republica Moldova (1,6 milioane mc), exact câte au intrat din Bulgaria (8,5 milioane mc).

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
volum
piața
spot
pzu
record