Operatorul telecom RCS&RDS a formulat o plângere administrativă pe adresa Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prin care a cerut Autorității să-și revoce ordinele care împiedică intrarea companiei pe piața distribuției de energie electrică, însă ANRE a refuzat, se arată într-un comunicat al RCS&RDS.
Potrivit sursei citate, două companii ale grupului RCS&RDS au solicitat în septembrie licențele necesare pentru două proiecte-pilot de dezvoltare a unor rețele de distribuție de energie electrică, în Oradea și în vecinătatea Timișoarei.
"ANRE nu permite însă prestarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuție care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă", se arată în comunicatul operatorului telecom.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În document se afirmă că, în baza unor ordine ale ANRE emise în 2014 și 2015, Autoritatea a condiționat eliberarea licențelor solicitate de către companiile din grupul RCS&RDS de obținerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au incheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu rețelele construite de stat. RCS&RDS precizează că a demarat procedurile pentru contestarea acelor acte ANRE, care, în opinia companiei, "contravin legii și Constituției".
"Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici până în prezent, nu a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuție a energiei electrice. În anii 2014 și 2015, ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele rețelei deținute de concesionar, la un întreg teritoriu. Autoritatea a exclus astfel concurența de pe această piață, îngrădind posibilitatea altor agenți economici de a presta serviciul de distribuție de energie electrică prin intermediul unor rețele finanțate din fonduri proprii. Companiile RCS&RDS au formulat o plângere administrativă prin care au cerut ANRE să își revoce actele contrare legii și Constituției, însă ANRE a refuzat fără a da motive", se mai spune în comunicatul celor de la RCS&RDS.
Grupul telecom mai susține că, dacă i s-ar permite să intre pe piața distribuției de energie electrică, ar practica un tarif de distribuție de 120 lei/MWh, "față de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari".
“ANRE spune că este vorba de un monopol stabilit prin lege, care de fapt este unul natural. RCS&RDS va face demersurile legale pentru a obține dreptul de construi rețele de distribuție și a opera pe această piață”, a spus, într-o conferință de presă, reprezentantul operatorului, care a evitat să dea mai multe detalii.
Potrivit acestuia, construirea unei rețele va permite RCS&RDS să controleze costurile și să furnizeze consumatorilor un serviciu de distribuție mai eficient.
“Distribuția reprezintă 35-40% din costul total al energiei electrice furnizate clienților. Distribuția nu a evoluat într-un anumit sens în timp și credem că este loc de eficientizare”, a susținut Popoviciu.
RCS&RDS s-a autorizat la ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM. Compania deține și mai multe parcuri fotovoltaice.
RCS&RDS este controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari. În 2014, compania a consemnat o cifră de afaceri de 2,31 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent, în timp ce pierderile au scăzut cu 5,2%, la 71 milioane de lei.