RAPORT Piața gazelor naturale este în plină expansiune, dar numeroși factori indică un viitor mai puțin promițător

RAPORT Piața gazelor naturale este în plină expansiune, dar numeroși factori indică un viitor mai puțin promițător
scris 16 iul 2019

Piața gazelor naturale este în plină expansiune și va crește pe termen mediu, însă numeroși factori indică un viitor mai puțin promițător, în contextul în care sursele regenerabile de energie devin alternative populare și viabile, potrivit unui raport publicat, marți de Coface.

”Până de curând, gazele naturale au fost apreciate drept "cel mai curat" combustibil fosil, iar toți indicatorii indică o creștere a cererii și a producției. Cu toate acestea, piața se dezvoltă rapid, iar sursele regenerabile de energie devin în mod progresiv alternative populare și viabile din punct de vedere economic față de combustibilii fosili”, se arată în comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News

Specialiștii Coface au subliniat că, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, gazele naturale au cunoscut cea mai mare rată de creștere a consumului dintre toți combustibilii fosili, din anul 2006. Cererea de gaze naturale va continua să crească, în principal datorită creșterii cererii în Asia și în special în China, a cărei politică impune obiective stricte referitoare la calitatea aerului, precum și o trecere obligatorie de la cărbune la gaz, scrie News.ro.

Carburanții sunt mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui. Un plin costă cu peste 10 lei în plus CITEȘTE ȘI Carburanții sunt mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui. Un plin costă cu peste 10 lei în plus

”Gazul este recunoscut ca un mijloc practic de producere a energiei datorită abundenței sale, a versatilității și a faptului că poluează mai puțin decât ceilalți combustibili fosili. În comparație cu cărbunele, gazele naturale emit cu 40% mai puțin dioxid de carbon (CO2), pulbere în suspensie (PM2,5), dioxid de sulf (SO2) și oxizi de azot (NOx). Gazele naturale sunt sursa de energie utilizată cel mai adesea pentru a completa sursele de energie regenerabilă, cum ar fi panourile solare și parcurile eoliene, care sunt adesea intermitente și necesită planuri de rezervă cu surse rapide și fiabile de energie”, se arată în raport.

Gazele naturale sunt, de asemenea, integrate în procesele industriale, în special ca materie primă pentru produsele petrochimice, datorită unuia dintre derivații săi: etanul. Gazele naturale și lichidele conexe reprezintă aproximativ 29% din totalul combustibililor fosili utilizați ca materie primă în industria chimică.

Gazele nu vor nu vor reduce riscul încălzirii globale

”Deși gazele naturale, emit în timpul arderii mai puține particule decât petrolul sau cărbunele, acestea nu sunt în niciun caz o sursă de energie curată și nu vor reduce riscul încălzirii globale. În plus, extracția de gaze de șist este extrem de poluantă, necesitând cantități mari de apă și injecția de substanțe chimice în sol, pentru a sparge piatra. Această tehnologie de fracturare poluează totodată și apa de la robinet, amenințând accesul la apă potabilă sigură în comunitățile rurale”, se arată în raport.

Tranzacție: NEPI Rockcastle își vinde portofoliul de birouri către AFI Europe cu peste 300 milioane euro. Vânzarea proprietăților - anunțată în premieră de Profit.ro. AFI Europe intră direct pe locul doi în topul proprietarilor CITEȘTE ȘI Tranzacție: NEPI Rockcastle își vinde portofoliul de birouri către AFI Europe cu peste 300 milioane euro. Vânzarea proprietăților - anunțată în premieră de Profit.ro. AFI Europe intră direct pe locul doi în topul proprietarilor

În plus, energiile regenerabile devin acum mai accesibile decât gazele naturale, potrivit Coface. Conform celei mai recente analize a costului energiei (LCOE) a societății financiare internaționale Lazard, energia eoliană nesubvenționată este deja competitivă cu cea mai ieftină metodă de producere a energiei electrice din gazele naturale. În plus, prețurile la gazele naturale sunt volatile, adăugând incertitudine procesului de luare a deciziilor.

”În cele din urmă, utilizarea gazelor ca adjuvant al producției de energie electrică din surse de energie regenerabile este probabil în stadiul final, având în vedere progresele tehnologice realizate în domeniul stocării energiei electrice. Conform companiei de proiectare și energie Wood McKenzie, capacitatea de stocare a energiei electrice în GW/ h s-a dublat în 2018, crescând cu 140%. Producătorul de mașini Tesla testează deja un sistem de stocare a bateriilor în Australia, conectat la parcul eolian Hornsdale. Deși tehnologia este încă în fază incipientă, mulți jucători de pe piață și guverne se grăbesc să își dezvolte proprii campioni de stocare a bateriilor, cum ar fi compania suedeză Northvolt, care își propune să devină cel mai mare producător european de baterii”, se arată în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
coface