Omul de afaceri Radu Budeanu, fondatorul Ciao! și al Cancan și nou proprietar al cotidianului Gândul, a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA în dosarul Hidroelectrica, în care Elena Udrea este acuzată că a acceptat promisiunea făcută de Bogdan Buzăianu, prin intermediari, de a primi suma de cinci milioane de dolari pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Ministerul Economiei și din SC Hidroelectrica SA, pentru menținerea în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată) a contractelor pe care societate lui Buzăianu i le încheiase deja. Budeanu este acuzat de complicitate la trafic de influență, el recunoscând că i-a transmis lui Udrea solciitarea lui Buzăianu, iar printr-un intermediar i-a predat acesteia suma de 3. 800.000 de euro dată de Buzăianu.
Conform DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție ”au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului B.R.I., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență”, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În vara - toamna anului 2011, inculpatul i-ar fi transmis ministrului Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5.000.000 de dolari pentru ca demnitarul să-și exercite influența în vederea menținerii, în parametrii deja negociați (preț și cantitate de energie furnizată), a contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu SC Hidroelectrica SA. În același context, în perioada noiembrie 2011- februarie 2012, inculpatul B.R.I., printr-un intermediar, ar fi predat fostului ministru suma de 3.800.000 dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri”, precizează DNA, consemnând starea de fapt care rezultă din acordul de recunoaștere a vinovăției..
În prezența avocatului ales, Budeanu a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe Radu Budeanu, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției, au fost trimise la Tribunalul București.
În noiembrie 2015, DNA anunța punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (2.000.000 lei), pe o durată de 60 de zile începând de la data de 18.11.2015, față de Radu Budeanu,, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: trafic de influență, în formă continuată, spălare de bani.
Din ordonanța întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora ”în vara anului 2010, inculpata Udrea Elena Gabriela în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului și de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediul inculpatului Budeanu Radu Ioan, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA”.
”În același context, la sfârșitul anului 2011, inculpatul Budeanu Radu Ioan a primit de la același om de afaceri o parte din suma de bani pretinsă de inculpată. La începutul anului 2012, în scopul menționat mai sus, inculpatul Budeanu Radu Ioan i-a remis inculpatei Udrea Elena Gabriela suma de 3.800.000 USD primită de la omul de afaceri și i-a înlesnit preluarea unei creanțe de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media”, mai arătau procurorii.
”Pentru a ascunde adevăratul beneficiar al creanței de 900.000 de euro, și implicit adevăratul proprietar al firmei respective cu activitate în mass media, inculpatul Budeanu Radu Ioan a facilitat inculpatei Udrea Elena Gabriela încheierea unui contract de novație cu schimbare de creditor, între firma omului de afaceri și o altă societate recomandată de inculpata Udrea Elena Gabriela”, susținea DNA.