Ariile naturale protejate vor putea fi modificate pentru exploatări de resurse minerale de orice deținător de licențe, nu doar de cei care aveau emise licențe la 29 iunie 2007, prevede un proiect de lege inițiat de parlamentarii PSD și ALDE. Anterior, un proiect de lege inițiat tot de aleșii Puterii acordase permisiunea pentru licențele emise până la 29 iunie 2007, eliminând obligația obținerii unei hotărâri a Guvernului și a unui aviz al Academiei în acest sens.
Proiectul care permite modificarea ariilor naturale protejate pentru exploatări de resurse minerale în cazul licențelor emise până la 29 iunie 2007 a fost inițiat de mai mulți parlamentari ai coaliției de guvernământ, PSD-ALDE, având semnătura și unor foști miniștri ai Economiei sau Energiei. Argumentul parlamentarilor care au promovat proiectul a fost că există licențe vechi de concesiune minieră pentru terenuri care au fost declarate ulterior arii naturale protejate.
Proiectul a eliminat și obligația unei hotărâri a Guvernului și a avizului Academiei pentru modificarea ariilor protejate, fiind adoptat de Parlament în aprilie și promulgat de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii iulie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful statului a fost nevoit să-l promulge după ce Curtea Constituțională a respins, în luna mai, obiecțiile de neconstituționalitate formulate împotriva legii de către USR, PMP și PNL.
Parlamentarii opoziției au reclamat atunci faptul că, în acest mod, vor fi distruse parcuri naturale, iar Comisia Europeană va declanșa o procedură de infringement împotriva României. De altfel, nici grupul UDMR nu a susținut proiectul de lege, subliniind că Guvernul ar fi trebuit să transmită o informare cu privire la siturile miniere aflate în această situație.
Acum, parlamentarii puterii revin cu un nou proiect de lege care nu mai instituie nicio excepție pentru titularii de licențe
Conform proiectului, modificarea limitelor ariilor protejate va fi posibilă, prin scoaterea unor suprafețe din interioriul ariilor naturale protejate, ”dacă titularii dețin licențe de concesiune pentru exploatarea de resurse minerale neregenerabile, în temeiul legislației în vigoare”.
Mai mult, proiectul prevede că modalitatea de stabilire a limitelor noii arii naturale protejate este reglementată prin hotărâre a Guvernului, fără a a face referire la consultarea sau avizul vreunui for de specialitate.
Prin urmare, conform proiectului, orice deținător de licență va putea solicita modificarea ariilor protejate, fără a mai fi nevoie în prealabil de hotărârea Guvernului și avizul Academiei, așa cum prevede proiectul aprobat anterior și prezentat în premieră de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Companii din Pakistan, Germania și Luxemburg au depus oferte pentru trei uzine Oltchim care nu fac parte din tranzacția cu ChimcomplexInițiatorii proiectului promulgat și în vigoare au susținut că, până în iunie 2007, modificarea limitelor ariilor naturale protejate putea fi decisă doar de autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, dar cu avizul Academiei Române.
După 2007, legislația a fost modificată prin ordonanță de urgență și stabilește în prezent că, în cazul ariilor naturale protejate de interes național, pentru care nu există limite identificate, stabilirea și modificarea acestora este prin hotărâre a Guvemului, la propunerea custodelui ariei naturale protejate respective, în baza unui studiu științific, cu avizul Academiei Române și cu aprobarea autorității publice centrale pentru protecția mediului și pădurilor.
Autorii legii au argumentat că aceste prevederi au făcut imposibilă modificarea limitelor unor arii naturale protejate atât pentru corectarea unor erori majore privind suprafața ariei, cât și pentru scoaterea din interiorul ariei naturale a unor suprafețe de teren aferente perimetrului de exploatare a resurselor minerale, pentru care exista, la data instituirii regimului de arie naturală protejată, o Hotărâre de Guvern, în vigoare, pentru aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Companiile din industria de apărare cer finanțare de la buget în medie de 200 milioane lei anual, pentru următorii 3 ani“Licențele existente nu au putut fi valorificate pâna la data prezentei inițiative legislative, după declararea statutului de arie naturală protejată, perimetrele miniere susprapuse peste acestea au intrat într-un proces de evaluare specific ariilor naturale protejate, astfel, procedurile de evaluare a mediului fiind mult întârziate, ducând în situația prezentă când, nici o exploatație nu poate să funcționeze în regim de suprapunere peste o arie naturală protejată. (...) Situația trebuie rezolvată, expioatațiile miniere au fost închise sau sunt în pericol de a fi inchise. Resursele minerale nu mai pot fi exploatate. Impactul economic și social este mare”, au susținut inițiatorii legii.
Aceștia au mai aratat că este vorba și de o situație nedorită de aplicare retroactivă a legislației de mediu, în pofida faptului că Legea minelor stabilește că “prevederile legale existente la data intrării în vigoare a licenței rămân valabile pe toată durata acesteia, cu excepția apariției unor eventuale dispoziții legale favorabile titularului”.
Prin urmare, autorii au reușit să obțină ca modificarea limitelor ariilor naturale protejate să fie posibilă “prin scoaterea unor suprafețe din interiorul ariilor naturale protejate, dacă, pentru suprafețele respective, la data de 29 iunie 2007, erau aprobate, prin Hotărâre a Guvernului României, licențe de concesiune a activității miniere de exploatare, în temeiul legislației miniere în vigoare la data emiterii acestora.”
Potrivit prevederilor aprobate la începutul anului, modificarea limitelor arie naturale se realiza “la cererea titularului de licență, prin act administrativ al conducătorului autorității publice centrale de protecție a mediului”, cererea fiind însoțită doar de o copie a Hotărârii Guvernului României privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare și de dovada deținerii unor terenuri aduse în compensare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Probleme cu buffer-ul la Finanțe: Rezerva de valută a coborât cu aproape 2 miliarde de euro sub obiectiv și lasă statul mai vulnerabil în fața băncilorPractic, pentru aceste terenuri nu mai este nevoie de un aviz al Academiei și de o Hotărâre a Guvernului pentru care să fie scoase din aria naturală protejată, în pofida declarațiilor reprezentanților Puterii care au invocat aceste prevederi din lege în dezbaterea parlamentară. Astfel, Legislativul a decis revenirea la situația de dinainte de 29 iunie 2007 pentru exploatările aprobate până la acea dată.
Legea stabilește însă că modificarea va fi avizată numai în situația în care, prin grija și pe cheltuiala titularului de licență, va fi instituit regimul de arie naturală protejată pe o altă suprafață adiacentă ariei naturale protejate, situată oriunde pe granița acesteia. Suprafața minimă a suprafeței aduse în compensare va fi echivalentă cu suprafața scoasă de pe teritoriul ariei naturale protejate trebuia majorată cu 50%, dar în urma modificărilor comisiei va fi compensată doar de zona tampon.
Dacă inițial proiectul prevedea ca suprafețele scoase din ariile protejate să fie compensate cu o suprafața adiacentă acesteia, majorată cu 50%, parlamentarii din comisiile de mediu și economică au stabilit ca suprafața compensatorie să fie doar egală cu o zonă tampon, în lățime de 100 metri, față de exploatare.