Protest într-o benzinărie din România din cauza prețului carburanților. Șoferii au blocat pompele

Protest într-o benzinărie din România din cauza prețului carburanților. Șoferii au blocat pompele

Inquam Photos/Octav Ganea

scris 13 iun 2022

Mai mulți șoferi au protestat într-o benzinărie din Târgu Jiu împotriva creșterii prețurilor la carburanți.

Angajații benzinăriei și poliția locală au intervenit pentru a debloca accesul la pompe, arată Antena 3.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Majoritatea tour-operatorilor se așteaptă la un flux mai mare de turiști. Cresc prețurile, de la bilete de avion la hotel și mâncare
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Protestul din Târgiu Jiu a venit pe fondul dublării prețului la carburanți în ultimul an calendaristic.

Profit.ro a anunțat anterior că prrincipalele companii distribuitoare de carburanți au majorat în acest weekend cu 13-14 bani/l prețul benzinei standard și cu 9-11 bani/l pe cel al motorinei standard, în urma acestor scumpiri benzina apreciindu-se cu 10,7%, iar motorina, cu 6% față de nivelul din 4 mai, data anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen privind intenția UE de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia. De la începutul acestui an, motorina s-a scumpit cu 50%

În această perioadă, prețul benzinei standard la pompă practicat de liderul pieței, Petrom, a crescut cu 83 bani/l, de la 7,75 lei/l la 8,58 lei/l, iar cel al motorinei, cu 51 bani/l, de la aproximativ 8,66 lei/l la 9,17 lei/l.

Scumpirile au accelerat după publicarea actului normativ în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, la începutul acestei luni, care s-a sincronizat cu un incident mecanic la rafinăria OMV de lângă Viena, ale cărui efecte s-au transferat inclusiv în Ungaria. În numai 10 zile, OMV Petrom a scumpit benzina atât în stațiile OMV, cât și în cele Petrom, cu 30 bani/l, iar motorina - cu 26 bani/l. MOL a aplicat majorări de 34 de bani pe litrul de benzină și de 30 pe litrul de motorină, Și Lukoil a scumpit carburanții, cu 28 bani pe litrul de benzină și cu doar 26 bani/l de combustibil diesel.

VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Poveștile Bursei – Curaj de 1,1 miliarde de lei. Cum au reușit doi bancheri să ajungă printre cei mai mari dezvoltatori de pe piața locală

Comparativ, în întreaga lună precedentă, Petrom majorase prețurile la motorină cu 25 de bani/l, iar MOL, cu 20 de bani/l.

Evoluția prețului benzinei standard din ultima lună

Stație preț benzină 4 mai preț benzină 3 iunie preț benzină 13 iunie
Petrom 7,75-7,8 8,28-8,33 8,58-8,63
OMV 7,83-7,98 8,36-8,41 8,66-8,71
Lukoil 7,7-7,75 8,23-8,28 8,51-8,56
MOL 7,88-7,99 8,33-8,38 8,67-8,72

În weekend, benzina s-a scumpit cu 13 bani/l, iar motorina, cu 9 bani/l în benzinăriile Petrom, OMV și MOL și cu 14 bani/l, respectiv 11 bani/l în cele Lukoil.

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Oamenii sunt pregătiți să plătească prețuri mai mari pe vacanțe. Era un fenomen de așteptat să se întâmple

În urma acestor scumpiri, cea mai ieftină benzină din capitală a sărit de pragul de 8,5 lei (mai exact 8,51 lei/l în 3 stații Lukoil), iar cea mai ieftină motorină, de cel de 9,1 lei/l (mai există o singură stație Lukoil în capitală care practică un preț de 9,09 lei/l).

Evoluția prețului motorinei standard din ultima lună

Stație preț motorină 4 mai preț motorină 3 iunie preț motorină 13 iunie
Petrom 8,66-8,67 8,91-8,92 9,17-9,18
OMV 8,72-8,82 8,97-9,00 9,23-9,26
Lukoil 8,59-8,62 8,83-8,86 9,09-9,12
MOL 8,72-8,83 8,92-8,97 9,22-9,27

Luni dimineață, țițeiul Brent, de referință pe piața europeană, se tranzacționa cu 120,4 dolari/baril, în scădere cu 1,65% față de prețul de închidere al zilei precedente. De la începutul anului, țițeiul Brent s-a apreciat cu 56%, în timp ce motorina s-a scumpit cu aproximativ 50%, iar benzina cu circa 40% în stațiile din România.

Din momentul anunțului anunțului președintelui CE, Ursula von der Leyen privind intenția UE de a interzice importul de țiței și produse petroliere din Rusia din 4 mai și până în prezent, ritmul de creștere a prețului benzinei la pompă a fost de aproximativ 2 ori mai ridicat decât cel de majorare a prețului motorinei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Astfel, în perioada 4 mai - 13 iunie, OMV Petrom a scumpit motorina cu aproximativ 51 bani/l, iar benzina, cu 83 bani/l. Lukoil a efectuat majorări de preț de 50 de bani la motorină și de 81 de bani la benzină, iar MOL a crescut prețul litrului de combustibil diesel cu 50 bani și pe cel de benzină 79 de bani.

În prezent, țițeiul rusesc (pentru procesarea căruia Mol a obținut o excepție de la embargo-ul impus de UE) se tranzacționează la un preț considerabil mai redus decât cel extras din alte state, chiar și cu peste 30 de dolari/baril mai mic în cazul unor sortimente de petrol, iar ecartul de preț putea să crească.

Până la invadarea Ucrainei de către Rusia, diferențialul Ural-Brent înregistra o evoluție normală, în jurul mediei de 2 dolari/baril. După 24 februarie însă, țițeiul rusesc s-a tranzacționat la minime istorice față de Brent (31 dolari/baril) din cauza temerii că nimeni nu va mai vrea să cumpere petrol rusesc, susține Rompetrol.

Potrivit Ministerului de Finanțe din Rusia, diferențialul Ural-Brent, s-a accentuat în ultima lună. Prețul mediu al țițeiului Uralul din ultimele 30 de zile a fost de aproximativ 73,2 dolari/baril, în timp ce cel al petrolului Brent a fost de peste 108,5 dolari/baril, ceea ce a ridicat diferențialul Ural-Brent la peste 35,3 dolari/baril.

Interzicerea importului de țiței din Rusia în UE va scădea cererea pentru acesta, însă o va majora considerabil pe cea pentru sortimente alternative, cu caracteristici similare țițeiului Ural. De altfel, CEO-ul OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunțat că renunțarea la procesarea țițeiului rusesc în favoarea celui de altă proveniență, majorează costurile de achiziție ale OMV Petrom cu 16 dolari pe baril.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpiri
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol