KMG International, divizia înregistrată în Olandă a gigantului kazah de stat KazMunayGas și cel mai mare acționar al Rompetrol Rafinare, care deține platforma Petromidia, s-a înscris în cursa pentru achiziționarea combinatului petrochimic de la Pancevo din Serbia, potrivit presei din țara vecină.
Astfel, publicația sârbă Bilc relatează că Ministerul Economiei de la Belgrad a primit două scrisori de intenție pentru privatizarea combinatului de la Pancevo, procedură lansată la finalul lunii martie.
Una dintre oferte a venit de la KMG International, cel mai mare acționar al Rompetrol Rafinare, cu peste 48% din acțiuni. Interesată de combinatul sârb Hip Petrohemija Pancevo este și o companie cehă, J&T IB and Capital Markets.
CITEȘTE ȘI Companiile românești ajung la o capitalizare de peste 20 de miliarde de euro pentru prima dată în 9 ani"Menționăm că scrisorile de intenție nu sunt oferte. Sunt potențiali cumpărători, dar nu au nicio obligație să participe la privatizare. Avem și confirmări verbale de la mai multe companii petrochimoce globale referitoare la interesul lor de a cumpăra una dintre cele trei companii", a declarat o sursă la curent cu situația, citată de Bilc. Deadline-ul pentru trimiterea scrisorilor de intenție a fost data de 3 mai.
Hip Petrohemija Pancevo este cea mai mare unitate petrochimică din Serbia, statul deținând 55% din acțiunile combinatului, care își exportă o parte din producție și în România.
Complexul petrochimic de pe platforma Petromidia a Rompetrol Rafinare a terminat primul trimestru din 2017 cu o pierdere de 3,58 milioane dolari, în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut, iar cifra de afaceri a scăzut cu 19%, la 40,6 milioane dolari. Petromidia este unicul producător de polipropilenă din România.
"În trimestrul I 2017, producția totală de polimeri în petrochimie a fost de 33,021 mii tone, în scădere cu 14,65 % față de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 38,689 mii tone, diferența fiind cauzată de oprirea neplanificată a instalației de propilenă de înaltă densitate", se arată în raportul Rompetrol Rafinare pe primele 3 luni ale acestui an.