Proiectul românesc de centrală nucleară SMR cu tehnologie NuScale merge înainte, după eșecul celui american, anunță Nuclearelectrica și Nova Power&Gas

Proiectul românesc de centrală nucleară SMR cu tehnologie NuScale merge înainte, după eșecul celui american, anunță Nuclearelectrica și Nova Power&Gas
scris 9 nov 2023

Compania joint-venture RoPower Nuclear SA, deținută în proporții egale de Nuclearelectrica, operatorul de stat al centralei nucleare Cernavodă, și Nova Power&Gas din grupul E-INFRA, a transmis că proiectul construirii la Doicești a unei centrale nucleare de 462 MW cu reactoare modulare mici (SMR) concepute și dezvoltate de americanii de la NuScale merge mai departe, după anunțul oficial al eșecului proiectului similar din SUA al americanilor.

″În contextul informațiilor referitoare la proiectul Carbon Free Power Project (CFPP) din SUA, RoPower precizează că nu poate comenta evoluția altor proiecte. RoPower își menține încrederea în tehnologiile SMR și își reafirmă angajamentul de a respecta toată legislația și reglementările locale și internaționale în dezvoltarea proiectului în România″, spun cei de la RoPower Nuclear.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Grupul hotelier de lux Hyatt își pregătește intrarea în România CITEȘTE ȘI FOTO Grupul hotelier de lux Hyatt își pregătește intrarea în România
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ceea ce privește proiectul SMR de la Doicești, RoPower informează că proiectul se află în etapa preliminară de dezvoltare, care constă într-o serie de activități și studii inițiale de inginerie și proiectare, și analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doicești. În plus, proiectul se află în tranziție către o fază intermediară, care constă în activități referitoare la amplasament, activități de autorizare, activități de licențiere și reglementare și inginerie de proiectare preliminară.

″Implicarea RoPower cu toate entitățile publice și private relevante este în concordanță cu prioritățile strategice ale acționarilor și ale Statului Român și se va desfășura în cadrul de reglementare. RoPower se implică în implementarea responsabilă a proiectului SMR. În aliniere cu partenerii noștri, suntem hotărâți să conducem proiectul SMR de la Doicești către un viitor care promite atât sustenabilitate și securitate energetică pentru țara noastră, cât și să reflecte o cooperare durabilă între România și partenerii săi internaționali″, conchide compania.

EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Milionarul belgian Peter de Cuyper intră pe piața imobiliară românească printr-un proiect rezidențial amplu, dezvoltat alături de Andrei Sandu

Compania americană NuScale, dezvoltatorul și proprietarul tehnologiei reactoarelor nucleare modulare mici (SMR) cu care și România vrea să construiască o centrală de producție de energie electrică de 462 MW, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a anunțat oficial anularea proiectului său similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei.

Centrala SMR NuScale din Idaho ar fi trebuit să fie construită pentru o structură asociativă a mai multor companii municipale de utilități din SUA, Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS).

FMI avertizează Europa să nu declare prematur victoria contra inflației CITEȘTE ȘI FMI avertizează Europa să nu declare prematur victoria contra inflației

Însă proiectul nu a reușit să acumuleze suficiente angajamente de achiziție de energie din producția viitoarei centrale din partea potențialilor cumpărători.

În pofida eforturilor semnificative ale ambelor părți de a avansa cu CFPP, pare improbabil ca proiectul să beneficieze de suficiente angajamente pentru a continua spre faza de execuție. În consecință, UAMPS și NuScale au convenit că anularea proiectului este cea mai prudentă decizie, pentru ambele părți″, au transmis cele două entități.

Cei de la NuScale au precizat că vor continua demersurile de punere pe piață a tehnologiei SMR cu ceilalți clienți interni și internaționali ai companiei.

Intrarea Ucrainei în UE ar fi o \ CITEȘTE ȘI Intrarea Ucrainei în UE ar fi o "catastrofă" pentru agricultura europeană, afirmă liderul principalului sindicat agricol francez

Nivelul de angajamente din prezent pentru proiectul din Idaho este de numai 26% (126 MW putere instalată), iar înțelegerile dintre NuScale și UAMPS prevedeau în mod obligatoriu ca acesta să ajungă la 80% (370 MW) până în ianuarie anul viitor. 

La începutul lui 2023, costurile investiționale estimate totale ale centralei nucleare CFPP din Idaho, de 462 MW, compusă din 6 reactoare modulare mici (SMR), concepute și dezvoltate de NuScale, au fost majorate cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare, dar și a creșterii costurilor de finanțare pe fondul avansului dobânzilor, în condițiile celei mai mari inflații din Statele Unite din ultimii peste 40 de ani.

FOTO Compa, societate care are în acționariat fondul suveran al Norvegiei, deschide un hotel la Sibiu, sub brandul Mercure CITEȘTE ȘI FOTO Compa, societate care are în acționariat fondul suveran al Norvegiei, deschide un hotel la Sibiu, sub brandul Mercure

Cotația acțiunilor NuScale s-a prăbușit pe bursa Nasdaq în perioada 19 – 23 octombrie cu peste 31%, de la 5,05 la 3,45 dolari/titlu, după publicarea unui raport de analiză amplu negativ de către o entitate denumită Iceberg Research, în care se avertiza inclusiv asupra riscului masiv ca proiectul din Idaho al companiei să nu reușească să acumuleze angajamente de achiziție de energie suficiente până la deadline-ul din ianuarie 2024.

Cei de la NuScale au emis pe 24 octombrie un comunicat în care au infirmat în termeni duri afirmațiile din raport, pe care l-au caracterizat ca având în spate interese ale unor investitori care au ″pariat″ bani pe scăderea cotațiilor, prin short-selling.

ING anunță că de anul viitor va putea interoga online modificările cărților de identitate în baza de date a D.G.E.P. și actualiza datele fără asistența clienților CITEȘTE ȘI ING anunță că de anul viitor va putea interoga online modificările cărților de identitate în baza de date a D.G.E.P. și actualiza datele fără asistența clienților

Acum, după anunțul anulării proiectului CFPP, cotația NuScale s-a prăbușit din nou, cu circa 20%. Proiectul a beneficiat de subvenții de stat masive din partea Departamentului pentru Energie de la Washington.

Nu este o veste bună, dar credem că rezultatele obținute până în prezent în cadrul CFPP vor fi utile pentru proiecte energetice nucleare viitoare. Nu putem garanta că fiecare proiect va reuși, însă Departamentul pentru Energie își menține angajamentul de a face tot ce îi stă în putință pentru a pune în funcțiune tehnologii care combat criza climatică și cresc accesul la energie curată″, a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al instituției.

ULTIMA ORĂ Consiliul UE și Parlamentul European – acord privind plățile instant în euro CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Consiliul UE și Parlamentul European – acord privind plățile instant în euro

Oficialii NuScale au încercat în primăvară să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, cu subtextul că, astfel, va fi folosită drept ″poligon de testare″ pentru reactoarele NuScale.

Proiectul din România nu va fi primul. Nu veți fi primii″, a declarat în mai vicepreședintele pentru vânzări al NuScale, Chuck Goodnight, răspunzând unei întrebări din partea unui studenților, la inaugurarea oficială a simulatorului de cameră de comandă pentru o astfel de centrală de la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice București. La eveniment au mai participat premierul de atunci, Nicolae Ciucă, ministrul Energiei din acel moment, Virgil Popescu, șeful Nuclearelectrica Cosmin Ghiță, CEO-ul NuScale John Hopkins și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

Guvernatorul Băncii centrale a Greciei solicită guvernului să analizeze toate scutirile fiscale pentru că „țara are nevoie de venituri” CITEȘTE ȘI Guvernatorul Băncii centrale a Greciei solicită guvernului să analizeze toate scutirile fiscale pentru că „țara are nevoie de venituri”

În momentul când vom ajunge să fim gata să începem să operăm centrala NuScale din România, proiectul nostru din Statele Unite nu doar că va fi deja operațional, ci vom putea și să utilizăm experiența acumulată acolo. În industria nucleară, toată lumea vrea să fie numărul 2. Nimeni nu vrea să fie numărul 1. Discut cu un client din SUA care mi-a spus: <Vreau să fiu numărul>. La care i-am răspuns că s-ar putea dovedi problematic, pentru că toată lumea vrea să fie numărul 2, așa că nu e exclus să ajungă numărul 20.

Este important de înțeles că proiectul din România va fi pus în operare după cel din SUA. Modulele NuScale vor fi mai întâi instalate în Statele Unite, iar dacă vor apărea probleme tehnice, vor fi identificate și rezolvate înainte (de punerea în funcțiune a proiectului de la Doicești – n.r.). Înainte de startul operării în România, veți fi confortabili de pe urma experienței noastre din SUA″, a spus atunci vicepreședintele pentru vânzări al NuScale.

FOTO Renault anunță înființarea Ampere, dar nu spune nimic despre Nissan, deocamdată CITEȘTE ȘI FOTO Renault anunță înființarea Ampere, dar nu spune nimic despre Nissan, deocamdată

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) din România a aprobat în septembrie 2023 un prim document de autorizare în legătură cu proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de 462 MW dezvoltat de către joint-venture-ul Nuclearelectrica-Nova Power&Gas (RoPower Nuclear SA) pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doicești, cu tehnologie creată și deținută de americanii de la NuScale.

În urmă cu un an, CEO-ul NuScale, John Hopkins, declara, în cadrul teleconferinței cu analiștii financiari dedicată rezultatelor companiei pe primul semestru al anului 2022, că un lucru bun pentru proiectul din România este că cei de la CNCAN ″nu vor să fie nevoiți să reinventeze roata″, românii fiind ″mai mult decât dornici să utilizeze date de la NRC″, adică de la reglementatorul american al industriei energetice nucleare, Nuclear Regulatory Commision (NRC).

viewscnt
Afla mai multe despre
mini-reactoare nucleare americane
reactoare modulare mici smr
nuscale nuclearelectrica
cncan reglementare smr